RC: Včera, dnes a zítra - Sophia Loren

Autor: Sophia Loren
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 366
Série: ------
Anotace:
Autobiografie jedné z největších hereček naší doby.

Sophii Lorenovou není třeba dlouze představovat: tato vynikající italská herečka natočila bezpočet filmů italské i zahraniční produkce a během své dlouhé kariéry získala řadu prestižních cen včetně dvou Oscarů. V životopise, který vychází k výročí jejích osmdesátých narozenin, nahlédneme spíše do „zákulisí“; poznáme tuto zajímavou ženu i v jiném světle, než je záře reflektorů.

Od dětství prožitém bez otce, posléze i v hrůzách druhé světové války, se dostaneme k prvním úspěšným krůčkům v římských studiích Cineccità, ale také k další překážce v podobě vztahu s ženatým mužem. Přečteme si o síle přátelství, prožijeme radostnou oscarovou noc, ale též nevýslovný smutek ženy, která právě přišla o dítě. Hlavně však poznáme lásku ve všech jejích podobách: lásku mateřskou, rodinnou, lásku k rodné zemi a zejména hlubokou lásku k životu, k práci, z níž se v průběhu let stala nedílná součást hereččina života.


Obálka: Obálka tohoto autobiografického díla je podle mě opravdu krásná. ☺ Jakmile ji uvidíte, dýchne na vás pravá italská atmosféra, jelikož z herečky na obálce srší pozitivní nálada, vřelost a neutuchající energie→a právě takoví jsou obyvatelé prosluněné Itálie.☻

Vazba: Pevná vazba k dílům, jako je toto, prostě patří. Životopis známé autorky (a také všechny životopisy) je v pevných deskách opravdu moc pěkně propracovaný.☻ Vizuální stránka této knížky je moc povedená, což čtenáře přímo vybízí k jejímu přečtení! ☺☺

Hlavní hrdinka: Hlavní hrdinkou by se dala nazvat italská herečka Sophia Loren, která je v centru dění celé knihy→ je přeci jenom o ní ☺, ale já bych ji spíše pojmenovala jako vypravěče příběhu, který vypráví své životní události a zkušenosti. Hrdiny příběhu beru v potaz u knihy, kde je příběh alespoň trochu vymyšlený, kdežto tady se jedná o události, které se opravdu staly.
Sophia Loren je velmi známá italská herečka, která za svůj život zažila nespočet scén před kamerou, spřátelila se s mnoha herci a herečkami a navštívila spoustu krásných a známých míst.
Tuto její stránku znají diváci po celém světe velmi dobře.
Ale jaká byla mimo kameru? Jak se vlastně k filmu dostala? A co říká na svůj život teď, když se ohlédne zpět a zavzpomíná?
Na tyto a mnoho dalších otázek, dostane čtenář odpovědi v této knize, kterou napsal sám život. ☺



Moje hodnocení: Když jsem se dozvěděla, že JOTA vydá autobiografickou zpověď Sophie Loren, byla jsem hrozně ráda!! ☺
Doma máme tuto herečku moc rádi (hlavně já a mamka☺) a já mám strašně ráda, knížky, kde o svém životě píšou samotné herečky.
Dřív jsem na taková díla moc nebyla, ale jednou mi babička půjčila autobiografické dílo Romy Schneider a hrozně moc se mi líbilo! ☺
Věděla jsem tedy, že tahle kniha se mi určitě strefí do vkusu. A taky to tak bylo!
Celý příběh začíná jako z pohádky→jsou Vánoce, sejde se celá rodina a po veselém hodování se Sophia vydá večer, když nemůže spát, do své knihovny, kde narazí na dávnou dřevěnou truhlu. Její minulost se jí náhle objeví před očima, jako by to bylo právě včera, co dostala plno telegramů od svých starých přátel. Navzdory tomu, že minulost skrývá i věci, na které by člověk někdy nejraději zapomněl,  zatouží znovu se vrátit zpět v čase a zavzpomínat na její životní i herecké začátky.
Dozvídáme se, jak se z plaché italské dívenky stala v pozdějším věku modelka a později herečka. ☺

Toto krásné dílo bylo propletené Sophiinými zážitky, které by jí leckdo mohl závidět→dotáhla svou kariéru opravdu vysoko, takže se z ní stala vysoce uznávaná herečka, kterou si u nás vybavíme například ve  zfilmované verzi významného literárního díla Horalka, nebo ve filmu Včera, dnes a zítra či  Manželství po italsku. Ale to jsou pouze střípky její filmové kariéry.

A co bylo v knize opravdu krásné, byly fotografie Sophiina života, kariéry, přátel a mnoho dalšího.☻ Mohli jsme vidět malou Sophii na fotografii, její první plakát k filmu, dopis, který ji psal její dobrý přítel, či fotografii se svým manželem a dětmi.
Podělila se s námi o opravdové poklady z jejího života, které vás vtáhnout na filmový plac, do Itálie a po sléze také do samotného Hollywoodu.


Co říci na závěr? Tato knížka je stejně neobyčejná,  jako žena, o které vypráví ☺ Takže pokud o ní uvažujete, rozhodně si ji přečtěte!☻


Hodnocení: 5 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.