RC: Modrá - Lucy Clarke

Autor: Lucy Clarke
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 312

Název v originále: The Blue
Série: -------
Anotace:
„Co se stane, když je pravda unášena vlnami pryč z našeho dosahu…“
Poklidný výlet na moři? Ani náhodou! Koupání v průzračné vodě a popíjení tropických koktejlů se až příliš brzy promění ve zlověstnou noční můru…
Lana a její nejlepší kamarádka Kitty se vydají hledat svobodu a dobrodružství. Jejich sen volně cestovat se jim splní, když získají možnost plavit se na Modré – jachtě, která pluje z Filipín na Nový Zéland. Spolu se svými novými přáteli rychle podlehnou kouzlu vzdálených ostrovů a divokých večírků na jachtě. 
Z ráje se ale brzy stává peklo – Lana a Kitty zjišťují, že každý na palubě má nějaké tajemství, a navíc jeden z jejich nových přátel po jedné hádce záhadně zmizí...
Nebezpečné vlny nedůvěry a lží ohrožují nezávazné letní dobrodružství na lodi, někteří se však svého vysněného ráje nehodlají jen tak vzdát… a to za jakoukoli cenu!


„ Moře pod tělem je plné hbitých ryb, jež ve velkých hejnech protínají vodu, zatímco malinké vločky výživného planktonu ve světle víří. O něco hlouběji, tam, kde je mořské dno zjizvené mořskými proudy a kde se ulomené kusy korálů povalují jako kosti, hlídkují v tmavé hlubině dravé ryby s mléčnýma očima.“



Nekonečně modré moře, teplé slunce a svoboda. Tohle vše si užívá posádka jachty Modrá, která se plaví podél břehů Filipín a má namířeno na Nový Zéland. Na palubě se sejde parta lidí, které spojuje touha po svobodě a azylu. Jedním z pasažérů lodi je také Lana, mladá žena, která se svou nejlepší kamarádkou Kitty, opustila Anglii, aby zapomněla na všechny nepříjemnosti, které má. 
Jachta Modrá je pro ně obě nabídka odreagování od běžného života, a tak, když jsou pozvány, aby společně s ostatními pluly kolem pobřeží, neváhají a stávají se novými členy posádky. 
Na jachtě každý přikládá svou ruku k dílu, aby se mohli plavit co nejlépe. Mezi všemi je navíc zavedena jakási demokracie, takže pokud se chce něco udělat, hlasuje se o tom a rozhodnou počty hlasů. Zdá se to být jako ráj na zemi. 
Lana má pocit, že nic lepšího ji právě v tuto chvíli nemohlo potkat a společně s Kitty si připadá jako v nějakém snu. Každý den se plaví průzračným mořem, a když chtějí, tak zastaví a jdou se vykoupat či nabrat zásoby na pevnině.
A během slunných dní na jachtě se Lana začne zajímat nejen o prostředí kolem nich. Pomalu se u ní rozvinou sympatie ke členovi posádky Dannymu
Ten je naladěný na stejné vlně jako Lana. Jak ale oba dobře ví, porušují tím jediné pravidlo, které na Modré panuje, a to : ŽÁDNÉ VZTAHY NA PALUBĚ, a tak musí jejich vztah zůstat v utajení. 
Za pár dní, začne ale idylická bublina praskat a Lana si začne všímat věcí, které před tím přes své růžové brýle neviděla. 
Všichni v posádce nejsou tak milý a bezstarostní, jak se jí na první pohled zdálo a Lana začne mít pocit, že na palubě není jediná, která před něčím utíká.
A když se jednoho dne zjistí, že jeden z pasažérů je nezvěstný, stane se z bezstarostné plavby zlý sen.
Co se mohlo stát? Proč se všichni najednou chovají divně?
Co je pro Lanu ale nejhorší, je zjištění, že si jsou s Kitty najednou velmi vzdálené, a také že její kamarádka tráví nějak moc času v přítomnosti Dannyho.
Celá atmosféra začne být na Modré úplně jiná, a jindy příjemná jachta, se tak pro Lanu stává stísněným prostorem uprostřed nekonečného moře..


"Jak se člověk z tohohle života vrací do reálného světa? Vážně, jak tě může návrat do starého života uspokojovat?" zeptala se Lana.
"To je právě to, Lano. Musíš jít kupředu."


Knížka Modrá láká čtenáře k přečtení už jen krásnou obálkou, kterou se může pyšnit. Průzračné moře, na kterém se plaví krásná jachta – to je příslib exotického příběhu, při kterém si budeme připadat jako v Karibiku -
Nikdo by tedy na první pohled neřekl, že tato knížka od Lucy Clarke je opět thriller. Všechno začínalo jako z pohodové knížky, kde očekáváme krásný happy end, ale stačilo pár stran a bylo jasné, že zde půjde o víc než jen o plavbu snů. 
Právě tím, že pobyt na Modré působil od začátku tak dokonale a bezchybně, bylo těžko k uvěření, že to je skutečné a člověk tak potom vyloženě čekal, kdy vyjde najevo pravá tvář výpravy a posádky.

Každý člen posádky na jachtě byl úplně jiný a autorka mu dala specifickou charakteristiku, takže pak bylo na nás koho jsme si oblíbili a koho naopak ne. Autorka také dokonale vykreslila změnu u některých postav, kterou zapříčinil pobyt na uzavřené jachtě s neměnícím se kolektivem. 
Příběh byl velmi ozvláštnění způsobem vyprávění, které se rozdělilo na dvě roviny, které se doplňovaly. 
V první rovině (tenkrát) vzpomínáme s Lanou na její chvíle na jachtě a užíváme si vody a slunce, zatímco v rovině druhé (nyní) se dostaneme o několik měsíců dál za Lanou, která Modrou s úlevou opustila. Zároveň se ale dozvídáme, že Modrá se zbytkem posádky nedoplula. Před Lanou se tedy otevírají další otázky, na které se budeme společně s ní snažit najít odpovědi.
Unikátně napsaný thriller, který se drží pravidla, že všechno není tak, jak se na první pohled zdá, je čtení, u kterého se rozhodně nebudete nudit, jelikož vás bude držet v napětí od první stránky až po jeho konec.



Hodnocení: 4 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Nakladatelství Fragment

Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

2 komentáře:

  1. Modrú som začala čítať včera večer a keby nie som tak unavená, čítam až do rána :). Zaujímavá kniha, zatiaľ som len v časti, kde sa nejaké tajomstvá ešte moc neobjavujú, ale atmosféra sa už začína meniť. Baví ma to, baví ma to o to viac, že sama som na jachte strávila dovolenku a je to úžasné, takže si aspoň tie bezstarostné plavby po mori pripomínam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, já to měla stejně. :) Já jsem si knihou taky připomněla dovolenou u moře. ☺

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.