RC: Všechny malé zázraky - Jennifer Niven


Autor: Jennifer Niven
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 358
Název v originále: All the Bright Places
Série: ---
Anotace
Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.

Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba při tom učiní zajímavé objevy...


"Je dnes ten správný den na smrt?
Je dnes ten den?
A když ne dnes - kdy? "



Kniha o tom, že život a smrt jdou neoddělitelně ruku v ruce.

Theodor a Violet.
Dva rozlišní lidé, které osud spojil dohromady a tím nadobro změnil jejich dosavadní život. Oběma něco chybí a společně se snaží to prázdné místo zaplnit.

Theodor Finch je oproti ostatním vrstevníkům poněkud zvláštní, jelikož se až nebezpečně hodně zajímá o smrt. Ta ho přímo fascinuje a on přemýšlí nad různými způsoby, jakým by se dal lidský život ukončit.
Trpí totiž bipolární poruchou, kvůli které žije daleko těžší život než by se mohlo na první pohled zdát. Ve škole nepatří mezi velké oblíbence a je to spíše vlk samotář. Jemu ale pozice školního "magora" vyhovuje a už si zvykl být místním podivínem. Samota ale jeho duševnímu stavu nijak neprospívá, což nyní začíná velmi pociťovat.

Na druhé straně tu je Violet Markeyová. Oproti Finchovi populární a oblíbená studentka, která neměla o zábavu nouzi - bohužel tohle vše platilo dřív. Nyní nemá do ničeho chuť a celkově svůj život začíná radikálně přehodnocovat. 
Violet sice netrápí nějaká porucha, ale smrt ji bohužel zasahuje stejně blízko jako Finche. Nedávno jí totiž tragicky zemřela sestra a ona se ze všech sil snaží na tuto událost nemyslet.

S Finchem se potká na velmi neobvyklém místě – římse zvonice - , kam si oba přišli „zahojit“ své rány. Najednou už tedy ani jeden není sám. Ve dvou se všechno lépe snáší.
Dokážou se ale už tak rozbité duše zachránit navzájem?



"Při plném jasu se stáváš všemi barvami v jedné"



Už když budete tuto knihu otevírat bude vám jasné, že se pouštíte do příběhu, který nebude jeden z nejšťastnějších. Oba naši hrdinové nás v kapitolách střídavě přivádí do svého nitra a my jsme tak svědky toho, jaké problémy řeší a co všechno se jim honí hlavou.
Bohužel ne vždy jsou tak kapitoly veselé. Nemají se komu svěřit - doma je toto téma tabu a mezi spolužáky nemají nikoho s kým by své myšlenky chtěli sdílet - . Pak se ale setkají a všechno se najednou změní.

Violet se začne učit, jak žít a nebát se smrti a no oplátku bude po Finchovi chtít, aby on o smrti nepomýšlel tak kladně.
Je ale velký rozdíl snažit se vyléčit osobu zasaženou smutkem a tu, kterou sužuje skrytá, ale o to nepříjemnější psychická nemoc.

Všechny malé zázraky je kniha, na kterou rozhodně dlouho nezapomenu. Podobně laděné knihy s pochmurnější tématikou se vryjí do paměti asi každého čtenáře právě proto, že se vymykají šťastné YA literatuře.
Jennifer Niven se v knize zabývala tím, jak křehcí a zranitelní jsou lidé ve svém nitru a ještě k tomu se pustila i do tak ožehavého téma jako je psychická nemoc.

Knize bych vytkla nějaké mouchy - možná proto, že jsem v poslední době četla více knih s podobným melancholickým laděním a měla jsem ji tedy s čím srovnávat - ale na druhou stranu musím říct, že si mě kniha získala svou hloubkou a právě onou melancholií, která v ní panovala.
Moje hodnocení4 z 5

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví 
Nakladatelství Fragment
Knihu můžete koupit ZDE :)

6 komentářů:

  1. Taková obyčejná a přitom tak pěkně napsaná...

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se kniha taky moc líbila, druhou polovinu jsem přečetla jedním dechem. Autorka dokázala dobře vykreslit bipolární poruchu i pocity, které zažívala Violet. Ještě se k ní určitě vrátím. :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se knížka líbila natolik, že si ještě teď celkem po dlouhý době, co jsem ji četla, pamatuju jak jméno autorky, tak jména postav. Většinou to zapomenu den po přečtení. Hodně jsem si u ní pobrečela a určitě to bude jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla.

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.