RC: Divoká labuť a jiné povídky - Michael Cunningham

Výsledek obrázku pro divoká labuť




Příběhy, které se tváří jako pohádky, ovšem šťastné konce byste v nich našli jen málokde.




Výsledek obrázku pro michael cunningham wild swan
Máte rádi pohádky? A co kdyby se do nich přimíchalo trochu nynějšího světa?

A přesně takové jsou povídky v knize Divoká labuť a jiné povídky. Autor se nechal inspirovat 11 pohádkami, na které vytvořil jakousi povídkovou formu "retellingu".
Základ zůstává stejný - setkáme se například se Sněhurkou či Locikou, ovšem ve zcela jiném příběhu než jsme zvyklí.
Nebudou to rozhodně povídky, které byste mohli číst dětem před spaním. Tato kniha je spíše pro čtenáře vyšší věkové kategorie a to, jednak proto, že konce nejsou šťastné, a pak také kvůli pochopení celé povídky.

Autor do povídek vložil dávku moderního světa a bohužel ne vždy to dobré. Povídkové příběhy se tak dostaly úplně jinak než originální pohádky.

Výsledek obrázku pro michael cunningham wild swanBudete tedy buďto čtenář, kterému tento styl sedne a nebo naopak vám kniha vůbec nic nedá, ba naopak vás popudí.

Mně se kniha vcelku líbila, ačkoliv bych některé povídky klidně vyřadila - někde už toho prostě bylo dost.
Michael Cunnigham mě rozhodně svou prací velmi překvapil, jelikož jsem od této knihy čekala naprosto něco jiného. (Vzhledem k tomu, že jsem četla Spáčku a vřeteno,  jsem počítala s něčím podobným, ale nestalo se.)
Ještě teď úplně nevím, jaký pocit si vlastně z četby odnáším, protože u podobně laděných povídek si člověk musí nechat čas na přemýšlení a celkové vstřebání.

Tato kniha ale rozhodně netradiční a ojedinělá, díky čemuž je velmi těžké odhadnout, jestli si získá spíše kladné či záporné ohlasy. Já ji hodnotím průměrně a bude jen na vás, jestli knize dáte šanci a uděláte si na ni obrázek sami. :)




Výsledek obrázku pro michael cunningham wild swan

Moje hodnocení : 3,5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Baronet
Knihu zakoupíte ZDE
Nakladatelství Fragment


Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.