RC: Tlustá tak akorát - Michala Jendruchová


Tlustá tak akorát

Nehleďte na kila a dělejte, co máte rádi!


Tlustá vs. Hubená.
Boj, který bojujeme samy se sebou (s malými přestávkami) snad celý život. Každá žena touží od dávnověku pro dokonalé postavě. V minulosti si ženy obvazovaly břicho mokrými prostěradly, držely jablečné, zelné či půstové diety a snažily se přijít na to, jakým způsobem si udržet co možná nejlepší linii. Ačkoliv se během staletí naše země radikálně proměnila, lidstvo se vyvinulo a přešlo v mnoha věcech na mnohem vyšší úroveň, ženský boj s váhou zůstal beze změny. Přečkal první i druhou světovou válku a spíše to vypadá, že čím modernější doba je kolem nás, tím nastává větší honba za shazování kil.
No ruku na srdce – která z žen netouží po plochém bříšku? Mezírce mezi stehny? Výraznými lícními i klíčními kostmi? Vosím pase či kulatém zadečku?
Mnoho lidí by mohlo podotknout, že na vzhled hledí pouze povrchní lidé, ale buďme (opět) upřímníať chceme nebo ne, vzhled je to první, co si na člověku všimneme.

A jak už napovídá samotný název knihy, hlavní hrdinku bude také trápit nějaké to kilo navíc.

Výsledek obrázku pro fat tumblr


Květa měla s přebytečnými kily problémy už od raného dětství. Vždycky byla o něco korpulentnější než její vrstevnice a v průběhu let se to (bohužel) moc nezměnilo. Ať už měla 10, 20 nebo 30 let, vždycky se jí kila držela jako klíště. Za roky od své puberty sice vyzkoušela všemožné diety, půsty a všemožné "žrouty tuků", ale vše bylo bez kýženého úspěchu.
To posléze vedlo k tomu, že si Květa na svá kila zvykla a naučila se s nimi žít. Na co by se měla do konce života trápit tím, že nebude jíst pečivo? Nebo cukr? A nebo dokonce čokoládu? To by byl přeci hřích.
Aspoň tak se k tomu vždy stavila její babička, která vždy Květu utěšovala milým slovem a teplou kynutou buchtou k tomu.
Společně s ní prožila Květa nejkrásnější období svého života a babička ji během let začala zasvěcovat do tajů cukrařiny.

Její život ale ze zaběhlé rutiny jednoho dne zcela naruší odchod její milované babičky. Místo aby se Květa vrhla do práce (učitelky), tak pro ni její babička připravila její vlastní "terapii". Nechala jí po sobě knihu s recepty, podle kterých spolu tak rády pekly. Na Květu tak čeká nová cukrářská etapa, která ji přinese novou energii do života, nové sebevědomí a možná i nějakou tu lásku.

"Nauč se mít ráda takovou, jaká jsi."

Na druhé straně je tu Jiřina. Ta s kily neměla problém snad nikdy. Vždy si udržovala dokonalou postavu (ačkoliv ji to stálo celý život neustálého odříkání). Nyní má tedy vše, co by ženy měla mít - sebevědomí, finanční zabezpečení, manžela, dům a děti. Na první pohled se její život jeví jako dokonalá idylka. Alespoň donedávna tomu tak bylo. Nebo tedy Jiřina si to myslela.
Její manžel byl ale docela jiného názoru a jednoho večera jí oznámil, že už to mezi nimi dlouho nemá cenu, a že bude lepší, když se jejich cesty rozejdou. Příčinu samozřejmě nehledejme daleko - jako vždy v tom byla mladá milenka.
Jiřina je najednou beze všeho, co do té doby považovala za samozřejmost. Najednou ale začne zjišťovat, jestli její honba za dokonalým zevnějškem byla opravdovým žitím. Rozhodne se přehodnotit své priority a začít žít docela jiný život - a právě tehdy se setkává a Květou.

Během jednoho dne se tak rapidně změní život hned dvěma ženám a my budeme sledovat, jak se mění jejich pohled na svět, priority i vnímání sebe sama.


"Jakmile budeš samu sebe vnímat krásnou, budou se tak na tebe dívat i ostatní."



Výsledek obrázku pro baking tumblr


Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá. Anotací mi přišla zajímavá, a taky mi trochu připomínala film Metráček, který si pamatuji z dětství, takže jsem se do čtení pouštěla velmi rychle.

Velkou výhodou bylo, že se příběh četl velmi dobře, a tak jsem celou knihu přečetla za jeden den. Květa i Jiřina byly hrdinky, které byly uvěřitelné a autorka je vykreslila velmi realisticky. Každá byla úplně jiná a díky tomu se po celou dobu dokonale doplňovaly.

Líbilo se mi, že v knize nebyly "části jako na horské dráze". Nikde se nekonalo velké drama, které by bylo zakončené kýčovitým "happy endingem". Ruku na srdce - v reálném životě se taky s ničím takovým nikdy nesetkáme, tak proč to pořád někde číst, no ne? Naše životy samozřejmě obsahují nějaká vzrušení a nečekané změny, ale nikdy se v nich nestane nic tak "do očí bijícího", jako tomu bývá v mnohých románech. A u ženských románu to platí dvojnásob.

Michala tak dokázala udržet svou představivost na uzdě a vytvořila oddechový příběh, kterému věříte od první stránky. Pro mě bylo velmi milým překvapením také to, že v kapitolách byly vypsané recepty, které Květa podle kuchařky vytvářela (takže se do nich brzy pustím!). Při čtení jsem si připadala, jako bych stála přímo v kuchyni a pekla s nimi.

Mně se kniha líbila opravdu moc. Hlavní hrdinové byli různorodí a sympatičtí a celý příběh jsem si užila. Pokud uvažujete o nenáročné knize, u které se pobavíte a odpočinete si, tak se určitě podívejte po novince nakladatelství Práh! :-)



Související obrázek


Moje hodnocení : 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Knihcentrum
Knihu můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.