RC: Vrány - Petra Dvořáková


Teplo rodinného krbu není samozřejmostí 


Rodina. 
Primární sociální skupina, která nás dotváří, přetváří a následně předkládá celému světu na oči. Každý máme rodinu jinou. V některé chceme trávit skoro celý náš čas a jinou bychom nejraději co nejrychleji opustili. Vztahy jsou jedna složitost nabalená na druhé a často se těmito pavučinami člověk není schopný prokousat. Zvláště pak, pokud není dostatečně vyspělý a zralý. 

V takovém případě můžeme mluvit i o Báře, dvanáctiletý dívce, která je ústřední hrdinkou temperamentního a velmi impulzivního příběhu. 
Všichni si určitě vzpomeneme, jak jsme svět na počátku puberty vnímali my. Všechno se najednou začalo měnit. Zejména naše pocity dostávaly pěkně zabrat a my jsme je chvílemi nebyli schopni ukočírovat. Je zvláštní jak křehcí a agresivní jsme zároveň dokázali být. 

Bára se nachází v podobné situaci. Nejenže na dělat sama co se sebou, ale navíc nemá klid ani doma. Její rodina je sice úplná, ale vlastně jako by vůbec nebyla. Připadá si jako ošklivé káčátko mezi labutěmi. Nebo jako kukačka v cizím hnízdě? 
A proč vlastně? 
Právé a upřímné rodinné lásky nemá ani co by se za nehet vešlo. Její matka je emotivně vyprahlá a svou labilitu přenáší na celou rodinu. Jediný na koho své výlevy nezkouší je Bářina starší sestra, maminčin mazánek. Dívka se dennodenně ocitá ve stínu svého staršího sourozence, a není se tedy čemu divit, že její sebevědomí dostává pěkně zabrat. 
A v jejím boji s větrnými mlýny jí nepomůže ani stoický otec, tedy nulová hlava rodiny.

Rodina k nezaplacení, no ne? 

Máme tu krásný profil fungující a nefungující rodiny v jedné podobě. 

Jak je to ale i v reálném světě, negatovum musí být na některé straně vyvážené něčím pozitivním. V tomto případě je to učitelka výtvarné výchovy. Díky ní Bára objeví své vlohy a naučí se na svět dívat trochu jinýma očima. Výtvarnice se v určitém směru stane její mentorkou, což Báře odlehčí od jejího rodinného trápení. 

Vrány od Petry Dvořákové byly velmi očekávám titulem a není se čemu divit. Téma rodiny, nepochopení, světa a pocitů je něco co je v dnešní době čím dál více aktuální. Knihy s touto náplní jsou velmi čtivé a čtenář se díky nim dokáže dostat až do jádra hlubokých problémů. 
Ačkoliv samotné Vrány nezachazely do velkých hlubin, šlo o povedený psychologický příběh. Jeho reálná forma dokázala čtenáře strhnou jako tsunami a až do konce ho nepustí na hladinu. 
Mnohokrat byl tento titul srovnává s Chirurgem či knihami id Aleny Mornštajnové, ale já osobně ho hodnotím jako samostatný celek. Líbilo se mi vyjádření citlivosti dívčí duše a vnímání okolí očima utlacovaneho káčátka. Ještě dlouho po dočtení poslední stránky jsem nad Bářiným příběhem přemýšlela a ještě teď vím, že ho z hlavy ani že srdce dlouho nevymažu. 
Doporučuji všemi deseti! 

Moje hodnocení : 5 z 5 

Za poskytnutí knihy k recenzi
 děkuji e-shopu knihcentrum 

Knihu můžete zakoupit ZDE 

1 komentář:

  1. Pěkná recenze. :) Na knihu Vrány slýchám chválu ze všech stran, navíc se jedná o knihu české autorky, kterou ráda podpořím... Ráda bych se ke knize brzy dostala. :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.