RC: Demelza: Dáma z chatrče (Poldark 2) - Winston Graham

Autor: Winston Graham
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 540
Název v originále: Poldark - Demelza
Série: Poldark (2)
AnotaceRoss Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou a zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, jež kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit své místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, jež přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zajistit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem, a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy…

Pokračování historické série nás zavede od něco dál v čase a my jsme tak svědky příchodu na svět dcery Demelzy a Rosse, Julie.
Rossův život se oproti minulému dílu dostává do lepších časů a on zažívá chvíle štěstí. Postupně se mezi ním a Demelzou začne jejich vztah ještě více upevňovat a jejich láska může kvést a činit tak z nich pevnou rodinu.

Demelza si je stále nejistá ve společnosti kvůli svému chování a rozhodne se s tím něco udělat. S Verity začnou pracovat na jejím chování, vyjadřování i oblékání, aby byla pro Rosse dobrou manželkou. A jelikož se učí velmi rychle, a i když není z vysokých poměrů není nijak moc neohrabaná, její proměně se bude dařit velmi dobře.
Postupně začne navštěvovat různá společenská setkání, kde většinu osazenstva okouzlí. Ovšem některé si spíše ještě víc znepřátelí – její úspěch v některých lidech vyvolává nemilé pocity, a tak začne mít chudák Demelza i pár nepřátel. Jí ale jde především o to, jak se na ní bude dívat Ross. Ten v ní čím dál víc vidí dámu – ne proto, jak se chová ve společnosti, ale proto jak se chová naprosto bez příkras – je jí okouzlen.

Na druhé straně Ross má daleko větší starosti než jeho žena. Je zainteresován do projektu, který má za cíl snížení ceny mědi a je mu jasné, že se úspěchu nedočká jen tak. Bude muset na tento projekt vynaložil velké úsilí a také stát proti silnému protivníkovi.
Tím nemůže být nikdo jiný než Georgie.

Oba naše hrdiny čeká šťastné i krušné období a my bude svědky toho, jak se busou snažit se vším vypořádat.



Na Demelzu – Dámu z chatrče jsem se po minulém díle moc těšila. Historické romány patří mezi mou velmi oblíbenou četbu a Demelza se k ní od teď píše také.
Vůbec mě nezklamala. U knížek, které mě baví, jsem vždycky vyloženě nadšená, že mají velký počet stran. Můžu se tak do příběhu krásně začíst a autor nemusí nic zbytečně urychlovat.

Vztah Demelzy a Ross byl v tomto díle popsán moc krásně a velmi moc se mi líbily kapitoly věnované právě snažení se Demelzy stát se dámou. Bylo od ní moc hezké, že se chtěla kvůli Rossovi stát „lepší“..a ještě hezčí bylo to, že mu se líbila taková, jaká byla přirozeně.

V příběhu je nespočet zvratů, které vás při čtení rozhodně nenechají chladnými (mně například opravdu chvílemi lezla na nervy Elizabeth..!). A samozřejmě zde budou i chvíle, kdy budete chtít sáhnout po papírových kapesníčcích..
Druhý díl ze série Poldark byl velice pěkně napsaný, takže si čtenář připadá, jakoby se v této historické době opravdu na chvíli ocitl.
Jsem moc ráda, že se mi tato úžasná historická série dostala do rukou a vám ji můžu vřele doporučit. ☺



Moje hodnocení4 z 5
Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Baronet :)
Knihu zakoupíte ZDE

10 komentářů:

  1. Už dlouho jsem nečetla historický román.
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  2. Také tuto sérii čtu a je to jedna z mých nejoblíbenější! Naprosto jsem se do ní zamilovala! :)
    Škoda jen, že na Jeremyho bude čekat až do září :(
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, posunutí vydání je škoda :( ..Jsem ráda, že se ti také líbí :) Děkuji!

      Vymazat
  3. Krásná recenze. Na sérii se teprve musím vrhnout, ale pevně věřím, že se mi také zalíbí :) Těším se na další článek :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Právě mi přišla, tak se na ni moc těším :-)
    Jinak moc pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to bude pěkné čtení, mám ráda historické romány :-)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.