RC: Jak to mají holky - Lauren Saft

Autor: Lauren Saft
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 288
Název v originále: Those Girls
Série: ---
AnotaceJsou různé typy holek, ale v zásadě… na některé se můžete spolehnout a některé vás příslovečně bodnou do zad při první příležitosti. Alex, Mollie a Veronica jsou nejlepší kamarádky, jsou nerozlučné ve škole i mimo ni. Všechny holky na škole jim jejich přátelství závidí a na večírcích na nich mohou oči nechat. Ale jak je to s nimi doopravdy? Znají vůbec jedna druhou a dokážou si být opravdovou oporou?
Mollie chodí s hvězdou lakrosového týmu, ale není s ním moc šťastná, navíc řeší poruchu příjmu potravy, o čemž málokdo ví. Veronica žije v nestabilní rodině. Táta neustále cestuje a mámu zajímá spíš její trenér Roger než vlastní dcera. Veronica je známá střídáním kluků, má spoustu přátel a vysněnou postavu. Kamarádky si myslí, že má vše, po čem ony touží, přitom Veronica vůbec šťastná není a chybí jí opravdová láska. A Alex? Ta žije jen s maminkou a bratrem. Alex je tajně zamilovaná do svého souseda Drewa, kterého zná odmalička. Je stále panna, protože věří, že tím prvním bude někdo, koho bude milovat.



Nakladatelství Yoli do své sbírky YA titulů letos v létě přivítalo novou knížku Jak to mají holky, do které bude chtít každá čtenářka rozhodně minimálně nahlédnout.


O tom, že dívčí přemýšlení, problémy a všechno kolem je daleko složitější než u chlapců, jsme se mohli přesvědčit v mnoha knihách, ale v tomto díle je to popsané naprosto ukázkově. V příběhu se setkáme se třemi hrdinkami a z jejich pohledů bude také celá kniha vyprávěna.

Mollie, Alex a Veronika.
Tři kamarádky, které k sobě odmala neodmyslitelně patří a nikdo neplánuje, že by se to mělo někdy změnit. Pro nestranného kolemjdoucího může být tento svazek zvláštní, jelikož každá z dívek je úplně jiná.
Alex je pohodářka, která neřeší kluky ani to, jestli si ráno dala lesk na rty a je spíš klučičí typ.  A už nějakou dobu je tajně zamilovaná do svého nejlepšího kamaráda Drewa. Veronika je naproti tomu zcela pohlcená módou, chozením na párty a nově i tím, aby si našla nějakého kluka na stálé chození.
A jako poslední tu je Mollie. Ta se jako jediná z trojice může pyšnit starším klukem, což je ze strany dívek jejího věku terčem závisti.
I když jsou ale mezi nimi takové rozdíly, vždycky našly společnou řeč.

Teď je po prázdninách a ony čerstvě nastupují do dalšího, posledního ročníku na střední škole  a každá má přání, které si v tomto roce chce splnit – Mollie si chce za každou cenu udržet i nadále svou lásku, Veronika chce všem ukázat, že je krásná, a že může mít každého kluka, kterého bude chtít, a Alex doufá, že i Drew si uvědomí, že ji nevnímá jen jako kamarádku. Na těchto snech by nebylo nic špatného, kdyby se nezačaly vzájemně narušovat, a to v momentě, kdy si Veronika udělá zálusk na Drewa.

Slet dalších událostí se na sebe bude dál nabalovat a všechny kamarádky se budou postupně dostávat do malých a zdánlivě neškodných lží, které nakonec prostě musí vyústit v malou katastrofu.


„Na pódiu byla moje nejlepší kamarádka, ale já jsem měla pocit, že se dívám na někoho úplně cizího. Ten make-up, šaty, zavřené oči, to, jak se nakláněla k mikrofonu, jako by byla nějaká podělaná Rihanna. Neměla jsme ponětí, kdo to tam je. Kdo si ta holka myslí, že je.“




Jak to mají holky je knížka, která dává nádherný pohled do dívčí mysli. Na nespočtu případech tu autorka poukazuje na to, jak se dívky v určitých situacích chovají, jak zapeklitě nad vším dumají, jak moc jsi jsou vlastně všechny podobné či jak se dokáží přetvařovat.
Každá z dívek měla nějaké plusy a mínusy, takže když si člověk nějakou z nich oblíbil nejvíce, za pár stran se stala událost, která jeho pohled na tři kamarádky zcela pozměnila.
Lauren Saftová dívčí problematiku vylíčila ve svém příběhu opravdu velmi dobře a realisticky, takže se čtenářky v nějaké kapitole možná najdou a rozhodně dají autorce zapravdu, že podobné typy dívek měly i ony ve škole.
Celkově kniha působila oddechově a skončila tak, jak jsem to sice nečekala, ale když jsem se nad tím zamyslela, lepší konec autorka vybrat nemohla – nebyl nijak přeslazený, vyhrocený ani nerealistický. Pokud nad touto knihou s krásnou kopretinovou obálkou přemýšlíte, pusťte se do ní a zjistěte, jak to vlastně mají holky.

Ukázka:
,,Stejná pakárna, nový školní rok, První den předposledního ročníku na střední. Mollie mi volala, sotva se rozbřesklo, jestli ji svezu do školy. Vážně krásné, slunečné ráno, září – moje nejoblíbenější roční období. Všechno a všichni jsou tak čerství a neposkvrnění. Nové učebnice, nové boty, nový účes, jako by léto vynulovalo všechno předtím.“

Moje hodnocení: 3,8 z 5

Recenze je napsána pro literarnisvet.cz

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.