RC: Alenka v říši zombií - Gena Showalter

Výsledek obrázku pro alenka v říši zombie

Navštivte Říši divů, která už ale nebude tolik pohádková...


Pokud podle názvu čekáte, že se setkáte s milou blonďatou holčičkou a králičí norou se spolu s ní propadnete do pohádkové Říše divů, tak jste bohužel zcela na omylu. Tady rozhodně nepůjde o žádnou pohádku, natož pak o křehounkou Alenku.

Výsledek obrázku pro alice in wonderlandNe, právě naopak. Hlavní hrdinka Alenka Bellová je všechno možné jenom ne slabá, křehká a bezbranná. Žije se svými rodiči a sestrou Emmou a bohužel pro ni je její ptec již nějakou dobu skálopevně přesvědčený, že kolem nich žijí také zombie. Proto se všechno, co zažívají, musí odehrávat dopoledne a odpoledne maximálně do té doby, než zapadne slunce. Po setmění je pro ně vše "tabu" a oni nesmí vycházet ven.
Alenka ani Emma samozřejmě otcovy výplody neberou nijak vážně a spíš přemýšlí nad tím, kdy s touto šarádou konečně přestane.

Jednoho dne se ale v Alenčině životě odehraje něco, co změní nejen ji, ale také svět kolem ní. Kvůli nešťastné náhodě přijde o celou svou rodinu a ze dne na den se bude muset naučit žít sama. Dostane se sice do rodiny od její mamky, ale to jí nevrátí ani rodiče, ani její sestru Emmu.
Z dřívě celkem bezproblémové dívky se najednou začne stávat školní buřička a problémová žačka, jejíž "denním chlebem" budou problémy, rvačky a různé potyčky.

A právě v této životní etapě potkává Cola. Kluka, který je na škole takovým postrachem, ale na druhou stranu velkým idolem všech dívek. Je charismaticky, pohledný a velmi nevyzpytatelný. Všichni vědí, že není moc radno se s ním bavit nebo zaplétat, ale Alenka už přece nemá co ztratit, ne?

Jak může dopadnou spojení takových svou lidí? Co všechno na Alenku ještě čeká? A zvládne jako dívka v takovém světě ochránit sebe i ti, kteří ji zbyli?



Výsledek obrázku pro alice in wonderland


Na tuto knihu jsem byla opravdu velmi zvědavá. Alenka v Říši divů patří mezi mé  knižní srdcovky a jelikož mám rettelingy známých příběhu v oblibě, nemohla jsme si tento nechat ujít.

Co je podle mě velké plus je to, že je tato kniha pravým opakem její klasické předlohy. Pro čtenáře je to daleko lepší, než kdyby se autorka snažila vytvořit příběh, který by byl od předlohy změněn jen náznakově. Vyhnula se tak tomu, aby se díla vyloženě srovnávala (sice to s klasickou Alenkou na začátku srovnáte, ale ve výsledném efektu zjistíte, že před sebou máte zcela jinou knihu), díky čemuž se vyhnula "škatulkování".

Alenka v říši zombií je opravdu napínavé dílko, které, ačkoliv nemám vyloženě zombie v oblibě, je velice čtivé. Je zde velice dobře popsáno jak se Alenka "transformovala", dospěla a díky tomu byla poté schopná bojovat a postavit se všem neduhám i věcem v říši zombií.

S Colem tvořili tajemnou dvojici, která se k hlavní tematice úžasně hodila. Po celou dobu vládla v knize ta správná tajemná atmosféra, díky čemuž nešlo přestat číst. Ačkoliv je kniha pro cílově mladší věkovou skupinu, příběh se mi velmi líbil. Bylo to zase něco jiného, než na co jsem zvyklá.

Pokud máte rádi retellingy, nevadí vám bojové prostředí a trocha zombíků, tak si tuto "Alenku" určitě přečtěte!

Hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Palmknihy.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.