RC: Než odejdeš - Clare Swatman


Druhé šance se nedostávají často, proto bychom měli využít každé, kterou dostaneme.



Zoe má na první pohled v životě velké štěstí. Vzala si svou životní lásku, se kterou již několik let žije. V práci se jí daří a ani se svým vzhledem by nechtěla nic měnit. Její život se zdá být až katalogově dokonalý. 
My ale Zoe potkáme v období, kdy o všechen tento třpyt její život přijde. Během jednoho dne se zhroutí vše, co si několik let s manželem budovali, a to v moment, kdy se dozví, že její milovaný Ed je mrtvý. Ztráta milované osoby je asi to nejtěžší, co člověka v životě může potkat. Pro člověka v tu chvíli život ztrácí smysl. Jak by taky mohl dále žít v realitě, kde je bez své drahé polovičky? Jak žít bez výčitek, že kdyby se třeba ráno nepohádali, nemuselo se nic stát?

Toho osudného rána se totiž právě Zoe s Edem pohádala, a tak jí bude den ode dne sužovat vzpomínka na poslední minuty trávené s Edem, které promrhala kvůli své náladě a pýše. Lidé sice říkají, že čas vše zahojí, ale za jak dlouho? Jaká doba dokáže otupit naši bolest a slepit naše roztříštěné srdce? Na všechny tyto otázky se bude Zoe v uplynulých týdnech snažit najít odpovědi, ale marně. Jediné na co dokáže myslet, je možnost vše napravit. Možnost něco změnit.
Druhá šance je přepychem, který za život dostaneme jen málokdy a kolikrát tuto šanci ani pořádně nevyužijeme. Zoe se ale stane naprosto nečekaná věc. Díky nehodě dostane možnost vrátit se zpátky do minulosti, do každé doby, kdy Eda potkala. Znovu a znovu se tedy bude vracet do svého mladšího já, které se s Edem nejprve seznámí, poté to mezi nimi začne jiskřit a nakonec se dají dohromady a vezmou se. Mezi těmito životními události, které radikálně ovlivnili život Zoe i Eda, se ale odehrálo nespočet malých rozhodnutí, které mohli ovlivnit chod oných větších událostí, ke kterým patří například i ona tragická smrt Eda. Zoe se bude snažit v určitých chvílích zachovat jinak, než jak to udělala minule, aby tak pomalými krůčky ovlivnila budoucnost, ve které se nyní nachází její zlomené a ztrápené já.


Bude to ale stačit? Může se člověk postavit proti osudu?


Výsledek obrázku pro clare swatman before


Příběhy o osudu, druhých šancích a životě, který není vždy růžoví, patří v dnešní době mezi velmi populární. Není se čemu divit. Čtenáři rádi čtou knihy, ve kterých se hlavní hrdince stanou události, které vidíme běžně kolem nás. Co ale vyhledáváme v těchto příbězích ještě raději, je onen střípek naděje (ať už ne úplně reálné), kterého se hlavní hrdinka chytí a po celou dobu se jej pevně drží. Vždyť jaké by to bylo, kdybychom ve vyhrocené situaci dostali možnost zachovat se v něčem jinak, a vše tím pádem ovlivnit trochu jiným směrem?
Druhá šance je nevyčerpatelným tématem. Vždy se najde nějaké KDYBY, které nás bude pronásledovat hodiny, dny, měsíce či roky a nedá našemu svědomí a mysli spát. Otázky týkající se náhody a osudu nás budou nejspíš pronásledovat dále staletími, jelikož toto téma nebude asi nikdy zcela uzavřeno.

Než odejdeš podává přesný obraz toho, na jakých maličkostech v životě opravdu záleží. Kolikrát se v životě zachováme špatně a chtěli bychom to vrátit, ale jsou také chvíle, kdy si svou reakci ani neuvědomujeme - necháme se stáhnout špatnou náladou a až při zpětném vzpomínání litujeme, že jsme si tenkrát vše víc neužili a byli jsme zbytečně otrávení. Stále bychom si totiž měli uvědomovat, že my bohužel druhou šanci, jako Zoe, nedostaneme. 
Ačkoliv se v knize jednalo o celkem silné téma, autorka dokázala vše napsat velmi lehce. U podobných emocionálně laděných knih na čtenáře kolikrát padla taková melancholická atmosféra, ke které se hodily papírové kapesníčky, ale tady tomu tak nebylo. Se Zoe jsme proplouvali minulostí, smáli se, byli naštvaní, ale na slzy nedošlo. Myslím, že to bylo hlavně tím, že onu tragickou událost jsme se vlastně dozvěděli na začátku a už jsme tak nějak věděli, že "nic horšího" se už stát nemůže. Já jsem za to byla ráda, protože takové příběhy vždycky "obrečím", a tady jsem tak knihu mohla číst i v klidu ve vlaku.
Hodně čtenářů Clare Swatman přirovnávají k Jojo Moyes, ale mě přišel styl Clare naprosto odlišný. Obě autorky dokázaly vytvořit silný příběh, který čtenáře pohltí, a stejně tak si obě dokázaly zachovat svou osobitost a originalitu.

Autorka dokázala velmi barvitě popsat, jak je důležitý úhel pohledu. To, co Zoe v minulosti přišlo hrozné a naprosto nepřípustné, se jejímu staršímu já zdálo jako malichernost, kvůli které je škoda ztrácet drahocenný čas hádkou. I samotné soužití Eda a Zoe. Po bližším seznámení s jejich minulostí, začaly vyplouvat na povrch problémy, které měli a my jsme tak dostali jasnou ukázko toho, že dokonalost je  pouze ve filmech. Všichni lidé se hádají, mají trable a někdy to mezi nimi skřípe. Tak to prostě chodí. Důležité ale je, jak se k této věci postavíme - jestli se necháme stáhnout do koloběhu slovní kopané a špičkování nebo si uvědomíme, co je vlastně v životě důležité.

Na závěr můžu říct pouze to, že Než odejdeš patří mezi knihy, které se vám dostanou pod kůži a vy na ně dlouho po jejich dočtení nezapomenete!

Výsledek obrázku pro clare swatman before


Moje hodnocení : 5 z 5

Za poskytnutí knihy děkuji společnosti Euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.