RC: Pod dohledem - Lisa Jewell

Nic není tak, jak to na první pohled vypadá.

Anotace:

Každý má svoje tajemství. Ale ne vždy je dobře skryté.

Melville Heights patří k nejhezčím čtvrtím v Bristolu. Na takovém místě se přece brutálně nevraždá. Jenže...Každý tu má svoje tajemství. A každý je trochu pod dohledem.

Toma Fitzwilliama, ředitele školy, mají všichni rádi, i jeho nová sousedka Joey Mullenová se do něj rychle zamiluje. Je přesvědčena, že o jejím poblouznění nikdo neví, jenže Tomův syn Freddie bedlivě sleduje dění v blízkém okolí a neunikne mu, že se Joey vůči jeho otci chová zvláštně.

O pár ulic dál bydlí studentka Jenna, která má podezření, že ředitel není až tak bezúhonný, jak se zdá. Projevuje nezvyklou náklonnost její nejlepší kamarádce a Jennina máma je přesvědčená, že jí Fitzwilliam ztrpčuje život.
A už dvacet let před těmito událostmi se jistá školačka v tajném deníku vyznává z lásky ke svému pohlednému mladému angličtináři...

Už při přečtení anotace jsem věděla, že tahle kniha bude jeden psychologický kolotoč plný domněnek, lží, přetvářky a nečekaných pravd. 




Hlavní hrdinka, Joey Mullenová, se po návratu z ciziny ocitá na pomyslném životním startu. Nemá střechu nad hlavou ani práci. Naštěstí jí hodí záchranný kruh její bratr, který jí a jejímu manželovi nabídne bydlení u něj doma. Joey se tak dostává do poklidné čtvrti, která působí až dokonalým dojmem. Všude panuje pořádek a dobrá nálada a kolem ní se nachází komunita lidí, která je zcela vyrovnaná. Nebo ne?
O tom, že není všechno zlato, co se třpytí se přesvědčí Joey na vlastní kůži. Postupně totiž na povrch začnou vyplouvat pokřivené až destruktivní vztahy mezi jednotlivými občany a celá ta utopická idea se najednou začne bortit jako domeček z karet. A do toho všeho je celé tohle neupřímné divadlo dovršeno šokující vraždou.
A najednou si všichni začnou klást otázky a uvnitř je začne bodat osten pochybností.

Kdo může být vrah?
Znám vlastně své sousedy?

Jeden na druhého se začnou dívat se zvláštním odstupem a začnou uvažovat, jestli všechno není trochu jinak, než se na první pohled může zdát.





Pod dohledem je čtivě napsaná kniha, která vás rozhodně nenechá chladnými. Ze začátku se příběh rozvíjí pomaleji, ale zanedlouho se začne na střípkovité události nabalovat stále víc a víc tajemných informací a vy knize propadnete.
Jednotlivé postavy byly vykresleny velmi reálně, a čtenář se tak může do děje co nejvíce vcítit. Každá měla své osobité kouzlo a charisma, které čišelo z každého setkání a dialogu.

Efektní bylo také to, že se v příběhu střídaly hned 4 dějové linie a kapitoly byly věnovány 4 hlavním postavám - Joey Mullenové, Tomu Fitzwilliamovi, Jenně Tripové a Frediemu Fitzwilliamovi. Díky tomu jsme se ne jednotlivé události mohli dívat skrz naskrz a ze všech možných úhlů pohledu. 

Kniha se rozhodně zařadila mezi ty, které si budu dlouho pamatovat. Už jsem četla spoustu dobrý (ale i špatných) thrillerů a detektivních románů, takže jsem byla velmi zvědavá, jaký román pro čtenáře Lisa Jewell vytvořila. Po dočtení poslední stránky jsem musela uznat, že autorka talentem nešetřila do svého díla vložila perfektní zápletku, nečekané zvraty, sympatické postavy a důvtip. Tohle všechno byla skvělá kombinace, která podle mě nemohla nikoho zklamat.
 


Moje hodnocení: 5 z 5 


Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Cosmopolis
Knihu zakoupíte ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.