Recenze na knížku: Lexikon lektvarů paní Daneové :-)

Autor: Katherine Howe
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 395
Série: Manželství s miliardářem
Anotace: Studentka historie na Harvardu Connie potřebuje dokončit svou disertační práci, ale místo toho musí zařizovat prodej opuštěného domu své praprababičky v městečku Salem. Náhodou objeví starou Bibli ze 17. století a v ní klíč se jménem Deliverance Daneové. Connie s úžasem zjišťuje, že dávno mrtvá žena byla odsouzenou čarodějnicí a zanechala po sobě lexikon plný nadpřirozeného vědění. Navíc se zdá, že Connie je s historií Salemu a jeho krvavých procesů sama spojena víc, než měla tušení, a že stará magie možná skutečně existovala… 

Ať můžete porovnat.
(Mě osobně se tahle líbí trochku víc :D)
Obálka:Obálka je, pro mě, hrozně moc krásná! (I když trošku víc se mi líbí verze v Americe :-P) Má papírový obal, působící, že se jedná o ruční papír, takže už jen samotný kontakt s obálkou je jiný než u ostatních knih. Další věcí, která se mi líbí je, že obal vypadá staře..Ano, u některých knih mám ráda nové, vylepšené obaly, ale vzhledem k magickému tématu knihy mi , staře pojatá, obálka připadá naprosto dokonalá!! A všechno ještě podtrhují použité bylinky, které dodávají na dojmu, že se jedná o magicko-bylinkářský zápisník! :-)) 

Vazba:Na téhle knížce se mi asi líbí úplně všechno! :D Je v hardbacku a to je dobře! Protože jinak by si autoři obálky nemohli pohrát s, právě už zmíněním, papírovým obalem ;-) :-)

Hlavní hrdina/ka: Hrdinek v tomhle příběhů je víc. Já vím zní to divně, ale hned Vám to objasním.
Kniha je totiž situovaná do dvou období-přítomnost a minulost. V přítomnosti proplouváme příběhem spolu se studentkou Connie, která se nečekaně dostane k rodinným zápiskům, které patří Deliverance, až ze samotného Samlemu.
Connie byla velmi chytrá a bádavá dívka, která se nebála pátrání na vlastní pěst, což se mi na ní líbilo. :D
Deliverance ta nám bude zase odkrývat, jakými těžkými časy musela procházek a jak to v Salemu doopravdy bylo.
Život neměla Deliverance lehký, žít v Salemu za dob čarodějnictví by nechtěl asi nikdo. Ale ona byla až nečekaně silná. Byla mi něčím strašně moc sympatická a já ji obdivovala, ale zároveň mi jí bylo hrozně líto..
Celou knihu jsem si v duchu přála,aby se tyhle dvě hrdinky mohly setkat, protože by si podle mě rozuměly! ;-)

"But remember, just because you don´t believe in something doesn´t mean isn´t real."


Děj:Jak už víte, děj je v téhle knížce rozdělen na 2 části: minulost a přítomnost. 
Tak tedy v přítomnosti se dozvídáme více o Connie, která právě studuje na Hardwardu, jak si vždy přála, ale nemůže přijít na dobré téma pro napsání své disertace. To se ale změní v okamžiku, kdy se nastěhuje do starého opuštěného domu po babičce. Sice když ho uvidí není z něj u vytržení-Omítka opadává, okna jsou totálně neprůhledná a zahrada je seschlá jako Sahara.
 Postupně si ale v domě udělá řád a začne v ní hlodat zvědavost, takže se rozhodne to tam trochu prozkoumat. A narazí na pár zvláštních věcí: babička má ve skříních malé popsané skleničky, které nevypadají jako na koření, když zasadila zeleninu vyrostla v obrovské velikosti..a hlavně rodinná bible, ve které najde klíč se jmenovkou-Deliverance Daneová, která byla popraveny při Salemských procesech, takže z témat na disertaci si může vybírat.
A právě v tuto chvíli se dostáváme k životu Deliverance, která byla známá svými léčitelskými schopnostmi, takže jí vyhledávalo mnoho lidí. Ale je jasně, že mezi léčitelstvím a čarodějnictvím byla dříve jen velmi tenká hranice, proto se postupně dostává Deliverance i s kruhem svých přítelkyň do nepříjemné situace-lidé je začínají obviňovat z čarodějnictví!..
A tím, že je vše zapsáno v knize dozvídá se Connie, že měla předky až v dávném Salemu a rozhodne se pátrat co se stalo s Deliverace i se všemi ostatními? Byly opravdu čarodějnice, nebo to byly jen pouhé výmysly závistivých a povrchních lidí? 
A při tomhle, na pohled nevině vypadajícím, pátrání potkává sympatického Sama, který se stane (nejen) její pomocnou rukou, a začne si pomalu připouštět, že i když by chtěla sebevíc, některé věci prostě nejdou vysvětlit pouhým rozumem..



Moje hodnocení:Příběhy o magii, čarodějnictví a bylinkářství miluju! A tahle knížka byla jako jedna velká  "bible" :D
Byla jsem jí naprosto uchvácená a celý příběh jsem četla s velkým nadšením! :-))
Moc se mi líbilo, to že autorka do příběhu vložila 2 dějové linie, takže jsme se mohli dozvědět to jak Connie pátrá po svých kořenech, i to , jaký život vedla Deliverance, jaké měla přítelkyně, jaká byla ve skutečnosti..
Lexikon lektvarů paní Daneové mi velmi přirostl k srdci-asi proto, že na konci jsem , ačkoliv jsme si řekla, že nebudu, probrečela snad celé kapesníčky!!.. :D, a já na něj nemůžu říct snad ani jednu špatnou věc.
Jsem vážně ráda, že jsem na tuhle knihu narazila a koupila si ji! A Vám ji můžu jedině DOPORUČIT!! :-))

PS: Do knížky jsem se tak dostala, že si jí půjdu asi zase v posteli pročíst :D  :-)

                                                                 Hodnocení: 5 z 5

6 komentářů:

  1. Já jsem tuto knížku četla asi před rokem a půl a taky se mi moc líbila. :) Snad se k ní někdy opět dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se chystám vypadá skvěle :)) Úžasná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. Po knize se určitě podívám. ;)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.