Recenze na knížku: Volání netvora :-)

Autor: Patrick Ness
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 216
Série: -----
Anotace: Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému největšímu strachu.
Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne - jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám. Tedy, skoro sám.
V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho totiž navštěvuje netvor - obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach.
Kniha získala hned dvě z nejprestižnějších ocenění literatury pro děti a mládež – Carnegie Medal a cenu Kate Greenawayové! V říjnu 2012 byla oceněna i cenou poroty při německé Jugendliteraturpreis.
Trailer ke knize najdete ZDE ;-)
Obálka: Už jen svým obalem působí kniha tajemně a záhadně. Na obálce je navíc zajímavé to, že samotným motive není fotka, ale kresba! :-)
Vazba:Kniha je hardback, což mi vyhovovalo, protože to celou knížku doplňovalo.Také samotné stránky v knížce jsou z kvalitního křídového papíru, takže pevná vazba zajistila taky to, že se knížka nebude tak ničit! ;-)
Hlavní hrdina/ka: Každý by asi čekal, že v takovéhle knížce by měl být hrdinou nějaký statný chlapec, kterému je alespoň 16 let. Opak je ale pravdou..Naším hrdinou je 8-letý, křehký a uzavřený malý chlapec jménem Connor.
Connora mi bylo od začátku moc líto a zároveň jsem žasla nad tím, jak dokázal být na svůj věk psychicky silný a taky nad tím, že vše se snažil brát jako dospělý..

"Příběhy jsou nejdivočejší ze všech šelem. Vyslídí svou kořist, doženou ji a nakonec zadáví.."

Děj:Connorovi se v životě přihodí to, co by nechtěl zažít určitě nikdo-jeho maminka onemocní rakovinou..A i přesto, že je velmi malý, chce se o ni i o sebe postarat sám(jeho tatínek je opustil už dávno a má novou rodinu).
Stále věří, že se maminka uzdraví  a oni vše zvládnou..
A právě v tuto životní situaci se k němu v noci do  pokoje dostane NETVOR-přesněji=jakási obrovská podoba člověka stvořená ze stromu-TISU, který jim roste na zahradě. Už podle jeho názvu: Netvor, by se dalo čekat, že se ho bude Connor bát, ale ne. On spíš nevěří, že něco takového vůbec může existovat a pořád je na pochybách zda jen stále nesní...Connorovi je největší záhadou proč ho netvor navštívil, proč právě teď??-Ve svém nitru doufá, že to má něco společného s jeho maminkou. Že jí pomůže.
Ale když to chce od Netvora vyzvědět, on mu pouze sdělí, že si ho Connor zavolal sám, a že mu bude vyprávět 3 zvláštní příběhy, u kterých on, jako strom, byl. (Nevím proč, ale část se 3 příběhy mi něčím připomínala Vánoční koledu od Charlese Dickense, kdy se za Scroogem vydají 3 duchové Vánoc, kteří mu chtějí otevřít oči a odhalí důležitost života...)                            A na oplátku po něm bude chtít, aby mu řekl 4. příběh, ze všech nejtěžší-a to PRAVDU.....
Moje hodnocení: Příběh o Connorovi a jeho mamince mě od začátku hodně dojal. Myslím si, že autor se v knížce zabýval opravdu velmi těžkým a smutným tématem..Pro mě tedy něco úplně jiného, než co jsem zvyklá číst.
Už jen samotný fakt, že knihu původně rozepsala spisovatelka-Siobhan Dowdová, která ale zemřela dřív než ji dokončila, je sám o sobě dost smutný.
Celkově byl příběh zaměřený hlavně k zamyšlení-nad životem, nad námi samotnými, nad smrtí..Příběh byl sice  smutný, ale také moudrý a chvílemi i (ač je to zvláštní) tajemně zábavný. Takže jsem při čtení byla jak na horské dráze-chvíli jsem se usmívala a za chvíli už mi tekly slzy..a na konci jsem už brečela jak želva! Můžu tedy říct, že se mi příběh dostal svým způsobem něčím pod kůži..A nakonec abych nezapomněla, celý děj byl ještě ozvláštněn nádhernými ilustracemi! :-)

                                                            Hodnocení: 3 z 5

2 komentáře:

  1. Volání netvora mám na svém seznamu už dlouho a stále se k ní nějak nemám. Ale rozhodně bych si jí chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se k jejímu přečtení dlouho chystala a nakonec jsem jí přečetla za 1 den. :D Přečtení doporučuji-Sice né každému se líbila, ale mě přišla svým námětem hodně zvláštní. :-)

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.