Recenze na knížku: Máj

Autor: Karel Hynek Mácha
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 64
Série: ---
Anotace: Nejvýznamnější představitel českého romantismu a zakladatel moderní české poezie K. H. Mácha vydal své kultovní dílo Máj vlastním nákladem v počtu šesti set výtisků. Bylo to v roce 1836 a Máchovi bylo pouhých 26 let. Porozumění od svých obrozeneckých souputníků se však nedočkal. Jeho velikost rozpoznaly až následující generace a nyní ji můžete obdivovat i vy.

Obálka: Toto nové vydání Máje má opravdu krásně jednoduchou obálku.. Na obrázku to nejde vidět, ale povrch knížky je z přírodního materiálu, který je hrubší na omak ☺
Mě se tedy obálka líbí→perfektně podle mě pasuje k tomuto klasickému dílu ;)

Vazba: Tato knížečka je v pevné vazbě a já si myslím, že právě díky tomu je pro čtenáře výraznější..Kdyby totiž byla v paperbacku byla by ještě více miniaturní :D

Hlavní hrdina/ka: Kdo by neznal slavný milostný trojúhelník→Hynka, Viléma a Jarmilu.
Vilém je už od začátku takový..narušitel konvencí-rabovali, okrádali lidi, ale i přesto jsem s ním, my čtenáři, sympatizovali :D
Naopak Jarmilu jsem od začátku ráda neměla→nemám ráda hrdinky, které se neumí rozhodnout a  které nemají moc výrazný charakter v knize. 
A Hynek, je vlastně sám autor..takže ten ani žádnou velkou roli v díle nemá..




Děj: O tragické lásce Jarmily a Viléma jsme se dozvěděli už na základních školách, kde jsme si četli začáteční verše a učili se je nazpaměť..
Vilém, neboli Hrozný lesů pán, žije v lesích, v přírodě..prostě kde mu to jen počasí dovolí..Od lidí se drží dál, ale jen do té doby než potřebuje peníze-to je jde klidně okrást!
Jeho život rebela mi vyhovuje a nechce v něm nic měnit..Ale jen do té doby, než potká Jarmilu a zamiluje se do ní. V běžném romantickém díle by se teď do sebe oba zamilovali, Jarmila by Viléma změnila k lepšímu a happyend by byl na světě..
JENŽE tady je jedna komplikace..a to otec Viléma, který má už delší dobu s Jarmilou menší románek.!
A jen kvůli Jarmilině nerozhodnosti nakonec tento milostný trojúhelník skončí, více než jednou, tragédii!!




"Byl pozdní večer-první máj 
večerní máj-byl lásky čas.

Hrdliččin zval ku lásce hlas, 
kde borovým zaváněl háj.

O lásce šeptal tichý mech, 
kvetoucí strom lhal lásky žel, 
svou lásku slavík růži pěl, 
růžinu jevil vonný vzdech"



Moje hodnocení: Máj od Karla Hynka Máchy jsem poprvé četla na základní škole a už v mém útlém věku se mi toto dílo dostalo pod kůži.. Všechny knížky, ve kterých hlavní hrdina nakonec umře nebo se mu něco hrozného stane se mi tou NESPRAVEDLNOSTÍ hodně dlouho drží v hlavě!!
A u Máje se to ještě zdvojnásobilo, když jsem viděla film! Jak já jsem brečela :D
A ještě víc jsem nenáviděla Jarmilu! V celém příběhu byla ke všemu pasivní a nebylo na ní vůbec znát, jestli Viléme vůbec milovala nebo ne!
Co se týče Viléma→autor z něj sice udělal rebela..ale na konci proti svému trestu neprotestoval, nesnažil se uprchnout..prostě ho přijal-sice vinil společnost, ale trestu nechtěl uniknout..Proto si myslím, že byl Vilém opravdový hrdina!
Někomu tohle dílo přijde těžké někomu ne..Já jsem někde uprostřed..kolikrát bylo čtení veršů docela těžké, protože autor hodně používal inverzi slovosledu, ale zase nám to vynahradil na nádherných přirovnáních a na hraní si se slovy ☺
Máj by podle mě měl mít přečtený každý(stejně ho budete ve škole číst povinně, tak proč ho nečíst s chutí ☺ ) 


Hodnocení: 5 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment :-)

1 komentář:

  1. Já naopak Máj nemám ráda vůbec.. Já si radši po několikáté přečtu Kytici, ale Máj ne.. Ale obdivuji tě, že se ti líbil a krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.