RC: Saeculum- Ursula Poznanski

Autor: Ursula Poznanski
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 480
Série: -------
AnotaceStrávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. 
Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…

Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?

Obálka: Knížka už jen svou obálkou dává jasně najevo svou tajemnost a napětí příběhu! Mně Saeculum svou černobílou obálkou z dálky trochu připomíná Temnou hrdinku (ale jen obálkou :D ). 
Obálka je jednoduchá, výstižná a pro čtenáře i velmi atraktivní ;)

Vazba: Saeculum je (kupodivu) v měkké vazbě. Docela mě to překvapilo, protože knížka je opravdu obsáhlejší a navíc by se podle mě k takovéto knížce více hodila pevná vazba. Měkké provedení není špatné, ale přece jenom taková tlustá knížka se při čtení docela často ohýbá..→Já mám paperbacky hodně ráda, ale u Saecula bych ocenila hardback ;)

Hlavní hrdina/ka: V tomto tajemném příběhu bude naším hlavním hrdinou 20-letý Bastian Steffenberg, student medicíny, který se díky své nové dívce, Sandře seznámí s Paulem, Iris, Kamínek dalšími lidmi ze zvláštní skupiny→Saeculum, která si hraje na Středověk. Na jarmarcích se převlékají za rytíře, věštkyně apod. a dělají pro návštěvníky představení.. Ale nejzvláštnější na jejich skupině je to, že se každý rok na 5 dní sbalí a utáboří se na otevřeném prostranství a doopravdy zkouší žít, jako ve středověku (bez moderní techniky, oblečení, běžného jídla apod). Bastian má odjakživa v hlavě jen samé učení a na takové akce moc není, ale kvůli Sandře se nakonec nechá přemluvit a letošního "larpu" se hodlá účastnit s nimi. Vždyť jen budou 5 dní v lese v kytlicích, s dřevěnými meči a budou mít něco jako "dietu"..co by se jim mohlo stát??

~Já čekám. Já hlídám. Držím vás zde.
Už dávno jste mi po vůli.
Vezmu si vaše životy
a ukojím svou touhu.~

Moje hodnocení: Na Saeculum jsem se hodně těšila, protože se mi moc líbila anotace→opuštěný les, kletba a tajemné vzkazy pro mě byly velkým lákadlem :)
Když mi knížka přišla byla jsem příjemně překvapena její tloušťkou-byla to totiž vidina toho, že autorka mohla v příběhu hodně popustit uzdu fantazii! :)

Příběh je od začátku vyprávěn z pohledu Bastiana, ale i Iris, což nám dává větší šanci celému tajemství přijít na kloub. Celý děj má rychlý spád, takže se ani nenadějeme a Bastian je už s celou partou na prostranství lesa→to je hodně dobře, protože se autorka nezaobírala žádnými zbytečnostmi a rovnou se vrhla na hlavní téma příběhu.
Autorka vylíčila prostředí v lese opravdu moc pěkně a já jsem si připadala, jak kdybych tam opravdu byla s našimi hrdiny! 
A tím se dostávám k hlavnímu prostředí příběhu-LESU! Přes den se jeví neškodně, ale jakmile se začne trochu smrákat každá větev se Vám bude zdát strašidelná a zvuky zvířat dokáží člověka pěkně vyděsit! Není tedy pochyb o tom, že se u Seacula budete bát! 



Autorka vytvořila pro čtenáře opravdu unikátní příběh, u kterého budete neustále bádat a hloubat nad tím, jak to celé asi skončí. Všechny naše domněnky můžeme na konci porovnat s opravdovým vysvětlením, které se nám dostane..a my zjistíme, že všechno co se v příběhu odehrálo mělo svůj určitý smysl!→ I to dodává na konci na tajemnost. Přišlo mi to podobné, jako u detektivek, kdy se ukáže kdo byl vlastně vrah a jak měl všechno do puntíku naplánované.
Ozvláštněná byla knížka i tím, že obsahovala 4 černé stránky, na kterých byl napsaný výňatek rozhovorů. Když jsme je četli, tak jsme nevěděli co znamenají, ale čím více jsme se dostávali do příběhu, tím více nám dávaly smysl i tyto černé stránky :)
Také hrdinové byli netradiční. Bylo tady totiž docela dost vedlejších postav, které ale hrály v příběhu každá svou roli! A taky některé jejich jména (Kamínek, Bradavičák) :D→u těchto jmen jsem se opravdu smála, protože mi přišla vážně bizarní :D - No ani jméno hlavního hrdiny jsem nepřešla jen tak :D, okamžitě mi totiž vyvstal na mysli Nekonečný příběh! :D
Co bylo na téhle knížce, pro mě, velmi zajímavé bylo vykreslení povahových rysů hrdinů a jejich následná změna v lese! Vždycky si na začátku čtenář hrdiny zaškatulkuje, ale tady se bude v průběhu děje opravdu divit, že někdo, koho vytipoval, jako netykavku je ve skutečnosti lepší, než ten, kdo se mu zdál na začátku přátelský.(právě takovéto postavy mě hodně naštvaly na konci!!)
A takových to zvratů je v příběhu opravdu mnoho ;)

Já jsem se u knížky opravdu nenudila! Příběh byl moc dobře napsaný, měl spád, hodně akce, takže jsem při jeho čtení nemohla přestat, protože jsem byla opravdu zvědavá, co to Bastiana v lese potkalo! Co mě ale trošku zklamalo, byl konec-ale ne z hlediska tajemství v lese, ale jak jsem už psala, kvůli některým postavám!
Rozhodně ale tuto knížku doporučuji! Hlavně těm, kteří mají rádi napětí, tajemno a mnoho hádanek, na které se v průběhu čtení budete snažit přijít ☻

Hodnocení: 4 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment :-)

5 komentářů:

  1. Napadá mě jen jedno slovo, a to zajímavé. Zajímavé námětem, zajímavé tím, že knihu ještě nevlastním a zajímavé i tím, že jsi použila spojení zajímavé postavy. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Páááni, tu knihu musím mííít

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně to zní dobře, uvažuji o tom už delší dobu... Ale teď, kdy se k tomu dostat. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Už se na ní moc těším, čeká na mě doma :D Už aby byl zítřek! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka je naozaj krásna, človeka hneď zaujme. Rada by som si ju prečítala, námet sa mi páči a kniha má nepochybne niečo do seba :D

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.