RC: Selekce - Kiera Cass

Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 288
Série: Selekce 1
Anotace:
Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.




"Když nám ten dopis přišel do schránky, máma byla radostí bez sebe. Byla přesvědčená, že se tak vyřeší všechny naše problémy, že prostě zmizí.
Její skvostný plán měl jediný háček, a to mě.
Nebyla jsem vyloženě neposlušná dcera, ale v tomhle jsme se jí vzepřela."

Stát se princeznou a žít v zámku, to je sen, který má snad každá malá dívenka. V pozdějším věku se od této „budoucnosti“ ale odkloní, protože pohádka vždy zůstane pohádkou. 
Co kdyby ale byla možnost si svůj sen splnit a opravdu se stát onou princeznou ve zlatých šatech?
Touto nabídkou by určitě nepohrdla spousta dívek. 
Žít přepychovým životem, být součástí krásných bálů a mít šatník plný nádherných šatů, to prostě nejde odmítnout! 
A i přes to se najde dívka, kterou nechává nabídka, stát se princeznou, chladnou.

America Singerová se narodila do nelehké doby. Všichni lidé jsou řazeni do tříd, ve kterých platí pravidlo čím nižší číslo třídy, tím se má člověk lépe. Americe toto řazení přijde velmi nespravedlivé!
Proč by měl někdo pracovat už od dětství a i tak nemít co do úst, a někdo měl mít čas na své koníčky a peníze na hezké oblečení a spoustu jídla?! 
Její rodina sice nepatří mezi nejnižší třídy, je někde uprostřed, ale i přesto vycházejí jen tak tak. Aby tedy měli dobrý příjem peněz a jídla, tak musí co nejvíce lidí z rodiny pracovat, takže si už jako dítě musela America vybírat, čím bude chtít být. Měla ale výhodu, že nemusela dlouho vybírat, odjakživa jí to táhlo k hudbě a tak se v ní začala zlepšovat, a teď se díky hraní umí uživit a přispět tak své rodině.
Ano, a právě tato dívka se chce zdát své šance vyzkoušet štěstí ve výběru, do všemi tak nesmírně diskutované, Selekce.

 →Co vlastně Selekce je?←

Jak už bylo řečeno, celá země je tříděná pomocí tříd. O těch nižších už víme, ale kdo je na stupínku této země? Kdo jí vládně a stará se o ni A tady přichází přímo pohádková odpověď: První třída patří královské rodině

Jako již tradičně si následník trůnu vybírá nevěstu tak, že se všem rodinám, ve kterých se nachází alespoň jedna dívka ve vhodné věkové kategorii, zašle formulář, díky němuž se mohou dostat do slosování o místo v Selekci. V ní je místo pro 35 dívek, které budou všemi způsoby a „zbraněmi“ soupeřit o náklonnost prince Maxona a následně i o jeho srdce (a trůn k tomu).


Oproti ostatním dívkám America nikdy nesnila o tom, že by se dostala do paláce, nebo dokonce do královské rodiny, a navíc k tomu, aby si hledala manžela nemá ani důvod. Už nějakou chvíli se totiž tajně schází s její láskou Aspenem.
V jejich lásce jim ale stojí třídy! Aspen je totiž o třídu níže než America, a tak, kdyby si ho jednou vzala, by převzala nejen jeho příjmení, ale také třídu, do které spadá. Americe by chudoba nevadila, hlavní by bylo, že by byla s Aspenem. 
Ale ten, právě proto že ji má rád, by ji nikdy nedovolil, aby se kvůli němu obětovala. 
Přiměje ji tedy, aby se do Selekce přihlásila a zkusila své štěstí. Tento krok vede následně k tomu, že se America opravdu stane jednou z 35 vybraných dívek a jí se život obrátí úplně vzhůru nohama. 
 
Najednou America neví co má dělat. 
Jestli se radovat z toho, že půjde do paláce a finančně tak pomůže své rodině?, nebo se bát toho co na ní v paláci čeká?.. a také toho co se stane s ní a Aspenem? 

Před Americou se najednou objevuje zcela jiný svět, ve kterém má vlastní komnatu, hromady nádherných šatů, své vlastní komorné a to nejvybranější jídlo. Nejsou to ale jen klady, které na Americu v paláci čekají. Musí se také vypořádat s nevraživými uchazečkami, které přišly s jasným cílem, a to stát se První. America se tedy bude muset vypořádat s ženskými intrikami a i přes veškerou skepsi, se kterou do Selekce šla, se bude snažit zde zůstat co nejdéle. 
Jde jí přeci hlavně o to, aby její rodina dostávala finanční podporu. 
Nebo je v tom po osobním setkání s Maxonem najednou i něco víc??





O Selekci jsem slyšela ještě před tím, než ji u nás chystalo vydat  nakladatelství CooBoo, a to hlavně proto, že mě celá série uchvátila svými obálkami!♥

Jsou opravdu nádherné a člověk od nich nemůže jen tak odtrhnout zrak. Překrásné nadýchané šaty k princeznám odjakživa patří a tyto obálky celý pohádkový příběh dokonale podtrhly.☺☺ Už jen samotný pohled na knihu vám prostě vykouzlí úsměv na tváři.  
Vzhledem k tomu, že celá série působila tak pohádkově, jsem se malinko bála, jestli mě ještě v mém věku bude bavit. Řekla jsem si ale, že to risknu. (a navíc jsem musela mít ty krásné obálky! :D ) A teď jsem opravdu ráda, že jsem se nenechala odradit žádnými předsudky, a že jsem se do Selekce pustila.☺ Byl to vážně kouzelný příběh, který ale zároveň nebyl žádné peříčko. America neměla vůbec lehký život a nešla do Selekce rozhodně s tím, že by chtěla být něčí královnou. Chtěla si vzít Aspena a žít s ním poklidný život. Ze začátku jsem tedy docela chápala její chladný postoj vůči celé Selekci.
Jakmile došlo na chvíle v paláci nemohla jsem se od knížky odtrhnout. Autorka vytvořila vážně nádherné prostředí, ve kterém se odehrával „boj o Maxona“. Palác jsem si díky podrobnému popisu mohla představit dokonale a přepych, ve kterém dívky žily z knihy přímo dýchal.
 
Když konečně v příběhu došlo na první setkání Maxona a Americy..byla to opravdu nečekaně vtipná scéna. :D Líbilo se mi, že neměl příběh typickou zápletku s „láskou na první pohled“ a tak z příběhu nebyla „úplně pohádka“. 
Vztah Americy a Maxona byl ještě o něco zkomplikován kvůli dalším 34 dívkám, které to na dědice trůnu zkoušely jak mohly a on se snažil s každou strávit nějaký čas.
Maxon byl úplně jiný princ, než jakého jsem si představovala. V knize je nesmělý a přitom je kvůli němu v paláci 35 dívek, ze kterých si má vybrat nevěstu! :D A to se pak také podepsalo na rozhovorech s Americou, u kterých jsem se skoro vždy velmi nasmála.
Celkově byla kniha úplně jiná než jak jsem očekávala, ale můžu říci, že Selekce mě velmi příjemně překvapila a já ji mohu jen doporučit. Je to krásné a pohodové čtení, díky kterému se může alespoň na chvíli stát každá čtenářka princeznou.



Selekce byla neobyčejná a originální knížka, která svého čtenáře zavede do pohádkového paláce, kde bude svědkem toho, jak se 34 dívek snaží co nejvíce zazářit.. a 1 se naopak snaží za každou cenu zůstat sama sebou.


Moje hodnocení:  4,5 z 5

2 komentáře:

  1. Ahoj četla jsem Selekce a Elitu, což jsou první dva díly. Zatím na mě knihy působí tak trochu normálně, přestože se příběh odehrává v Illee (Americe-státě, ne v hlavní hrdince) cca za 300 let (info mám z wikipedie-stránku si musíte přeložit) je tam skoro všechno, co známe- mobily, princ, palác, modelka, hloupá nafrněná holka (co jste to četli, víte, že se jedná o příšernou Celestu), a další. Pokud jste to nečetli, zeptejte se někde v knihovně nebo v knihkupectví, případně v Levých Knihách (knížky, co běžně stojí asi 250 kč tam najdete za 20kč nebo tak) nebo u svých kámošek. Jak se říká, kdo hledá, najde :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, a dílů je asi 5- SELEKCE, ELITA, PRVNÍ, DCERA, DĚDIČKA a ŠŤASTNĚ AŽ NAVĚKY (nevím, ale asi ještě poslední dva (šťastně až navěky by mělo vyjít česky 28.-29.8.nejsou v češtině:( , měly by ty překlady vyjít ke konci roku (nebo srpna:) 2016) od této autorky má vyjít i ke konci roku 2016 český překlad knihy The Siren, tak se nechme překvapit, co si pro nás nachystala:)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.