RC: Prozření Mary Dyer (Mara Dyer 1) - Michelle Hodkin

Autor: Michelle Hodkin
Nakladatelství: Brio
Počet stran: 368
Série: Mara Dyer (1)
Anotace:
Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. 
Může. 
Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. 
Nemýlí se. 
A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. 
Plete se.





„Nejmenuji se Mara Dyerová, ale můj právník mi řekl, že si musím něco vybrat.
Nějakej pseudonym.“


Takto začíná tajemný příběh, jehož hlavní hrdinka nám po celou dobu bude tajit svou pravou identitu.

Všechno to začalo jako výstřižek z nějakého kultovního mystického filmu→Mara se najednou probudí v nemocnici, zcela bez vzpomínek, které by vysvětlovaly, jak a proč se dostala do nemocničního pokoje. Její šok z amnesie ale vystřídá daleko horší rána, a to informace, že její nejlepší kamarádka i přítel jsou mrtví. Od svých rodičů se dozví, že byli všichni nalezeni pod troskami zříceného domu, ale jen ona byla živá.
V hlavě má najednou obrovský zmatek!
Co se stalo jí a jejím přátelům? Jak to že si nic nepamatuje?..A jak to, že jako jediná celý incident přežila?


Na tyto otázky jí bohužel nedokázala odpovědět ani rodina ani policie.
Jediná osoba, která je schopná celou situaci objasnit, je pouze Mara, ale ta je právě teď vězněm své vlastní mysli..
Ztrátou paměti Mařino trápení ale nekončí. 
Je pod neustálým dohledem své matky, která si dělá starosti o její duševní zdraví a nejraději by ji poslala do rukou specialistů. 
Mara je samozřejmě proti, ale když se jí začne v pokoji nebo v koupelně zjevovat její mrtvá kamarádka Rachel, je i Mara na vážkách jestli je s ní úplně všechno v pořádku.
Nehodlá ze sebe ale udělat pacienta psychiatrické léčebny, a proto začne pátrat po příčině těchto vizí, a hlavně po tom co se stalo onu osudnou noc, na vlastní pěst.

Když se ale pouští do boje se svou vlastní myslí, zjišťuje, že někdy je možná lepší si NEVZPOMENOUT..

První díl této trilogie upoutá čtenáře na první pohled svou nádherně tajemnou obálkou, která se dokonale hodí ke stejně záhadnému příběhu!
Když jsem se do Mary Dyerové pouštěla, vůbec jsem nevěděla co mám od této knížky očekávat, jelikož samotná anotace byla velmi stručná.
Ale už při úvodní větě, kdy se hlavní hrdinka v dopise čtenáři přiznává, že v knize nepoužívá své pravé jméno, jsem si byla jistá, že tohle bude opravdu neobyčejný příběh..
A tak se taky stalo!

„Ze zrcadla se na mě usmívala dívka. Jenže jsem to nebyla já.“


Prozření Mary Dyerové byla od začátku až do konce knížka plná napětí, tajemna, nečekaných zvratů, a také se tu našlo místo i pro vzplanutí lásky. 
A tímto se dostáváme k další velmi důležité postavě tohoto příběhu, ke školnímu lamači dívčích srdcí, Noahovi.
Noaha potkala Mara v asi nejkrizovější životní situaci a i přesto si ho nakonec připustila k tělu. 
A udělala dobře! 
Noah byl jako její optimističtější polovička, jelikož se na každou událost snažil dívat z té lepší stránky. Pro mě byl Noah příjemné zpestření knížky, hlavně pak díky jeho hláškám, které mi skoro vždy vykouzlily na tváři úsměv ☺ (no prostě mám v knihách slabost pro bad boye! :D  A Noaha si prostě nejde nezamilovat♥).. 
Ale i Noah měl svoje tajemství, kvůli kterému se choval v průběhu děje záhadně a Mara dlouho nevěděla, co si má o něm myslet.
Věděla o něm pouze to, že po něm šílí jedna polovina dívek ze školy, a ta druhá půlka ho , kvůli zlomenému srdci, nenávidí. Je tedy jasné, že by se jí hodilo pár odpovědí!
Proč se Noah chvílemi chová tak divně? Jaký je ve skutečnosti? .. A proč se zajímá právě o ni?
Celý vztah Mary a Noaha byl od začátku velmi napjatý, čímž jsem se nemohla od čtení odtrhnout a při každé další přečtené stránce jsem jim držela pěsti a zároveň čekala, jak se to vyvine.

Co se týče hlavní zápletky - Mařiny ztráty paměti, která byla doprovázena různými halucinacemi, mi přišla originální a nápaditá! Michelle Hodkin vytvořila pro své čtenáře opravdu něco nového, co vás od začátku chytí a až do konce příběhu nepustí.
Aspoň tak to bylo u mě! 
Během čtení se u mě vystřídaly různé emoce přes lítost, strach až po smutek. 
Teď to zní, jako kdyby byl tento příběh spíše pesimistický, ale popravdě řečeno bych příběh nemohla označit jako přímo optimistický nebo pesimistický.. 
Byl něco mezi tím-kolikrát v příběhu nastala situace, která se zprvu zdála smutná nebo nespravedlivá a za další dvě kapitoly jsme na všechno pohlíželi úplně z jiného úhlu.

A právě tyto zvraty a nečekaná rozřešení dodávaly celému příběhu dech beroucí napětí!


Prozření Mary Dyerové se liší od všech knih, které jsem zatím četla a já jsem opravdu moc ráda, že se mi dostala do rukou a už se těším až se pustím do dalšího dílu! ☺Rozhodně ji doporučuji všem, kteří mají rádi neobyčejné příběhy, tajemné zápletky a hlavní hrdinky, které nejsou takové, jaké se na první pohled zdají. ;-)


Hodnocení: 5 z 5

6 komentářů:

  1. Moc příjemně napsaná recenze, která se četla skoro sama. Určitě jsi mě natolik navnadila, že se na knihu zaměřím :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. To jsem moc ráda, protože tato knížka za to rozhodně stojí! :)

      Vymazat
  2. Super recenzia :)! Ja si chcem Maru prečítať už celú večnosť a dosť si ma nalákala :).

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Na tuhle knížku se taky chystám, podle anotace a tvé recenze vypadá vážně skvěle :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.