Jonathan Strange a pan Norell - Susanna Clarke

Autor: Susanna Clarke
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 968

Název v originále: Jonathan Strange & mr. Norell
Série: -----
AnotaceNa počátku devatenáctého století už v Anglii nikdo na kouzlení nevěří. Dokud se v Hurtfewském opatství neobjeví samotářský pan Norrell, který nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. A je to jako na zavolanou: Napoleon dobyl Evropu, začíná pokukovat i po Britských ostrovech a pomoc kouzel může být k odražení zatím neporazitelného agresora klíčová… Světoznámý fantastický román Jonathan Strange a pan Norrell výrazně vybočuje ze standardu žánru. Kromě výtečné zápletky a bohatého děje čtenáři nabízí ojedinělý literární styl, který odborníci srovnávají s mistrovstvím klasiků Jane Austenové nebo Williama Thackeraye.


Kniha získala mnoho významných ocenění - například Time's Best Novel of the Year, World Fantasy Award for Best Novel nebo Hugo Award for Best Novel.



"Magie! O magii mi ani nemluvte! Je jako všechno ostatní, plná překážek a zklamání!"


Děj tohoto příběhu nás zavede do Anglie 19. století, která ale není, tak obyčejná, jak by se mohla na první pohled zdát. Odjakživa byla protkaná magií, a i teď, když už se zdá, že se ze světa zcela vypařila, jsou stále lidé, kteří v ni věří. Vycházejí všelijaké knížky, ve kterých se čtenář může dočíst mnoho užitečných rad a informací o magii a jejich účincích.
Ovšem tato skutečnost nijak nemění nynější Anglii, ve které se střídá jeden panovník za druhým, a která dobývá historická území.

Až když se o tyto neobyčejné knihy začne zajímat jeden gentleman, nezůstane jen u stabilního čtení, ale na řadu přijdou pokusy a experimenty. Ovšem ne každá informace v knize byla užitečná, nebo napsána tak, aby dokázala fungovat. Nezůstávalo jiné možnosti než číst a zkoušet, pořád dokola.

O to více může být pak pan Gilbert Norell spokojený, když se mu konečně podaří z knih poskládat informace a vyřešit tajemství magických formulí. Stává se totiž jediným mágem v celé Anglii. Chce ale tyto nově nabité informace užívat ve prospěch Anglie, a tak se vydá do Londýna, aby své služby nabídl vládě. Po, až moc dlouhém, hledání mu byla nabídnuta práce a on se mohl ujmout svého nového vlasteneckého řemesla. Začal nejprve s jednoduchými kouzly, a když se ukázalo, že fungují, už se požadavky na jeho hlavu začaly navyšovat. A tak mu posléze nezbývalo nic jiného, než porušit svou zásadu, a poohlédnout se po nějakém učedníkovi.
A tak se do příběhu dostává Jonathan Strange. Je to pravý opak starého, nedůtklivého a věčně tajnůstkářského pana Norella, který dychtí po každičké knize věnované magii. Za to Jonathan Strange je mladý, ženatý muž, který jde do všeho po hlavě a jeho zvídavost nese podobné ovoce, jako mnohahodinové čtení knížek pana Norella.
Už do začátku je tedy jasné, že vztah mezi mistrem a učedníkem bude vyostřený, ačkoliv oba mají silný vztah k magii.
Můžou dva tak odlišní lidé spolupracovat? Jak tohle může dopadnout? A co když si ještě ke všemu někdo začne s magií nebezpečně zahrávat?
Zbytek příběhu vám nechci prozrazovat, abyste nepřišli o ty nejlepší zvraty a překvapení.


Knížka o znovunavrácení magie do Anglie byla opravdu moc dobře promyšlená a se čtenáři vryje do paměti. Já jsem se na tento příběh moc těšila, a i když jsem byla trochu v rozpacích ohledně počtu stran (přes 900 stran je už docela velké číslo!), byla jsem mile překvapena. 
Hrozně moc mě lákalo prostředí staré Anglie v kombinaci s kouzli a magií, jelikož mám ráda dobře napsané fantasy knížky.
Tady jsem si užila, jak pasáží z Anglie, za dob Napoleona, tak i magického umu našich dvou hrdinů.
Prostředí v knize dodávalo příběhu hodně na čtivosti, takže i když se ze začátku příběh vlekl trochu pomaleji, za pár stran se to spravilo.
Další věcí, kterou v knize čtenář ocení, je historie. Není nic nápaditějšího než smíchání fantaskních prvků s reálnými historickými událostmi. 
Nejen, že si čtenář oživí své znalosti, ale také se u některých pasáží i pousměje nad tím, jak naši dva gentlemani pomocí magie do těchto událostí zasáhli. A důležitou roli hrají v příběhu také informace pod čarou, které by bylo opravdu škoda nepřečíst.
V neposlední řadě musím zmínit pár slov o obálce. Ta je totiž opravdu krásná! Nenarušovala mi mou vlastní fantazii co se týče postav Jonathana Strange a pana Norella a musím říct, že knížka na první pohled čtenáře rozhodně zaujme. 
Ale ani vnitřní část knížky nezůstala se svým vzhledem opodál. Pevné desky se mohou pyšnit autentickými černými havrani na fialovém podkladu, kteří magické téma pěkně podtrhují. Celý příběh byl také krásně doplňován povedenými černobílými ilustracemi postav či prostředí. Častokrát jsem se přistihla, že jsem za každou další otočenou stránkou čekaka, kdy se opět ukáže nějaká další malůvka. 

Susanna Clarke napsala jedinečný příběh, který si čtenář vychutná od začátku až do konce a bude na něj ještě dlouho potom vzpomínat. Každý čtenář si totiž v příběhu může najít něco – někoho okouzlí prostředí historické Anglie a naopak někdo se bude spíše zaměřovat na samotnou magii.
Jonathan Strange a pan Norell je knížka, která se bude lišit od všech, které jste v knihovně doposud měli a určitě na ni budete dlouho vzpomínat. Já jsem opravdu moc ráda, že jsem si ji mohla přečíst a rozšířit tak své čtenářské obzory. :)

PS: podle knižní předlohy je také natočený seriál, který určitě potěší každého fandu toho příběhu. ;)


Hodnocení4,5 z 5 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.
Knihu Jonathan Strange a pan Norell zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.