RC: První dojmy - Charlie Lovett

Autor: Charlie Lovett
Nakladatelství: Paseka
Počet stran: 350

Název v originále: First impressions
Série: -----
AnotaceUkradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. 
Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů.
 Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. 
Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.




„První dojmy mohou být zavádějící“


Příběh nás zavede o dvou paralel příběhu, které se liší nejen svými hrdiny, ale také dobou, ve které se odehrávají.
Sophie Collingwoodová, velká čtenářka a milovnice Jane Austen, nás zavede do současné Anglie. Její láska ke knihám je ale v její rodině něco neobvyklého čímž se Sophie stává takovou „černou ovcí“ rodiny. Jediný člověk, který ji chápe a ve kterém nachází spřízněnou duši je její strýček Bertram. U toho nachází azyl a také množství nádherných knih, kterými ji postupně začne obdarovávat.
V dospělosti její láska ke knihám neutuchá a ona úplně propadne kouzlu tvorbě slavné Jane Austen. A právě díky této autorce se jednoho slunečného dne potká s neznámým mladým mužem jménem Eric Hall, který ji překvapí svou znalostí děl z pera právě její nejoblíbenější spisovatelky. Zprvu jí připadá jako podivín a navíc osel, ale stačilo deset minut a on se jí nějakým zázrakem dostal pod kůži. Ovšem kvůli své zálibě k cestování stihl Sophii, nečekaně, navštívit jen jednou a poté se jejich cesty zase rozdělily.
Mohlo by se zdát, že právě setkání s Ericem změní Sophiin život, ale naneštěstí se hybatelem stane něco úplně jiného. Něco co by Sophii ani ve snu nenapadlo. Nečekaná smrt jejího milovaného strýčka. Sophie si připadá ochuzená o jediného člověka, který byl její duši nejblíže.
Už nikdy se spolu nebudou moci bavit o knize, kterou zrovna přečetli, už nikdy nebude strýček Bertram schválně popichovat jejího otce, který je ke čtení knih skeptický. A už nikdy od něj nedostane na Vánoce knihu z jeho soukromé sbírky.
K jejími velkému překvapení ale zjistí, že celá sbírka knížek jejího strýčka se podle závěti od teď stala jejím majetkem. Když si jí chce jet prohlédnout se znepokojením jí je ale oznámeno, že všechny knihy jsou pryč.
Jak se mohlo ztratil tolik knih? Copak by tento poklad její strýček opravdu prodal? Nebo tady jde o loupež?

Tato neobvyklá událost ji přivede do Londýna, kde se nastěhuje do strýčkova bytu a rozhodne se tam i pracovat. Najde si místo v antikvariátu a hned její první zákazník ji pověří nelehkým úkolem – nalézt druhé vydání knihy, kterou napsal jeho vzdálený předek Richard Mansfield. Už tak je tento požadavek docela zvláštní, ale když se na tuto samou knížku zeptá další neznámý muž, začne mít Sophie podezření, že na této knize musí být něco neobvyklého.
Její překvapení se ale velmi rychle změní v šok, když ji jeden z pánů začne ohledně knihy vyhrožovat a ten druhý nadbíhat.
Co je na této knize tak zajímavého? Může nějak souviset s Jane Austen? A kolik toho o ní věděl její strýček?


Příběh nás zavede do dvou paralel příběhu, které se liší nejen svými hrdiny, ale také dobou, ve které se odehrávají. V jedné společně se Sophií pátráme po tajemné knize a druhá paralela nás zavede do doby minulé, kde je naší hrdinkou mladá Jane Austen. Ta se brzy seznámí s panem Mansfieldem, který se stane jejím dobrým přítelem i kritikem jejích děl.
Čtenář tedy může nahlédnout do prostředí, ve kterém vznikla nejznámější díla slavné spisovatelky a také se dozvídá, že Jane na vymýšlení svých příběhů nebyla sama.
Mně se příběh moc líbil, bylo v něm krásně popsané prostředí, ve kterém žila Sophia, to jak se strýčkem obdivovali knížky a potom tajemná detektivní zápletka. 
Bavila mě ale i minulost, která byla věnovaná Jane a panu Mansfieldovi. Bylo úžasné dostat se do chvilek, kdy spolu diskutovali o tom, jak by měli vypadat hrdinové jejích příběhů, jaké by měli mít vlastnosti apod.
Příběh byl od začátku čtivý a díky detektivní zápletce jsem knihu přečetla ani ne za dva dny.
S hlavní hrdinkou jsem si od začátku sedla, ale asi v polovině příběhu mi začala lézt na nervy její naivita. Věci, které jí nedocházely byly do nebe volající ale ona k nim byla jako slepá. Až zase na konci, kdy si dala konečně 1 a 1 dohromady, se stala opět tou hrdinkou co byla na začátku.

První dojmy je kniha, která určitě zaujme milovníky knih, kteří zatouží po klidné a pohodové četbě. ☺


Hodnocení: 4 z 5

Paseka
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Paseka :)
Knížku můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.