RC: Možná v jiném životě - Taylor Jenkins Reid

Autor: Taylor Jenkins Reid
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 256

Název v originále: Maybe in Another Life
Série: -------
Anotace: Hannah Martinové je devětadvacet a stále ještě netuší, co se životem. Od promoce žila v šesti různých městech a vystřídala bezpočet zaměstnání. Poté co se v New Yorku zaplete se ženatým mužem, rozhodne se vrátit zpátky do rodného Los Angeles. Zabydlí se u své kamarádky Gabby, která ji zavede na večírek s dávnými přáteli. Právě tam se Hannah setká se svým bývalým přítelem Ethanem. Gabby chce ale už po půlnoci domů a Hannah se ocitá před těžkou volbou – buď odejde s kamarádkou, anebo zůstane s Ethanem. Váhá. Co se stane, když odjede s Gabby? A co se stane, když ne?

Od této chvíle se kniha štěpí na dva různé příběhy s velikými důsledky pro Hannah i pro lidi kolem ní. A jak se obě odlišné reality rozvíjejí, vyvstávají v příběhu hlubší otázky o osudu a pravé lásce: Platí, že co se má stát, to se stane? Jak moc náš život určuje náhoda? A existuje něco jako spřízněná duše? Hannah věří, že ano. A v obou světech je přesvědčená, že ji našla.




Jsou chvíle, kdy na jednom rozhodnutí závisí celá naše budoucnost.


V tomto neobyčejném příběhu nás bude provázet Hannah Martinová. Je to obyčejná devětadvacetiletá mladá žena, která ale na druhou stranu tak nějak neví co se životem. Od té doby co se kvůli škole dostala z domu, neustále cestuje a mění své bydliště, jak se jí zachce. Donedávna ji její životní náplň nijak nevadila, ale najednou zjišťuje, že je ve věku, kdy by se už mohla trochu usadit a zapustit kořeny. Práci sice má, ale co se týče vztahů  s těmi má trable. Nedávno dala kopačky svému příteli, který, jak zjistila, je ženatý a dokonce má i děti. Tohle byla pro Hannah poslední kapka. Rozhodne se tedy přestěhovat z New Yorku do svého rodného města Los Angeles a doufá, že tady najde svou budoucnost.
Nastěhuje se ke své nejlepší kamarádce Gabby a chce si užít každou minutu strávenou zde. Když Gabby jednoho večera vezme Hannu na večerní party zaklepe Hanně na dveře její minulost. Ocitne se tváří v tvář své bývalé lásce, která jí kdysi zlomila srdce. I když si to nechce přiznat, zjišťuje, že Ethan je ještě hezčí než před lety, a taky že má na ni stále nějaký vliv.
Ethan je očividně Hannou stejně okouzlen jako před lety a chce dohnat jejich ztracený čas. A tady nastává pro Hannu dilema: má zůstat s Ethanem nebo jít domů s Gabby?
Od tohoto okamžiku se Hannin život štěpí na dva protichůdné, jelikož v jednom dala přednost své dávné lásce, a ve druhém chce zase dát od minulosti ruce pryč.
Jedna Hanna zůstává s Ethanem a druhou ve stejný čas srazí auto. Na první pohled si asi každý řekne :“Měla zůstat s Ethanem, osud jí to dal jasně najevo.“
Jenže v průběhu děje budeme zjišťovat, že Hannina nehoda, ačkoliv se to tak na první pohled nezdálo, ji ulehčila od jedné zásadní situace v životě. A ani pobyt v nemocnici není taková hrůza, jelikož jí chvílemi dělá společnost sympatický noční ošetřovatel Henry.
A v tu samou chvíli si uvědomujeme, že to, co Hanně ulehčila nehoda, má druhá Hanna stále před sebou a bude ses tím muset poprat→ a tady se nám obě Hanny definitivně rozcházejí.
Je možné všechno ovlivnit? Nebo jsou chvíle, které si pro nás život připraví tak jako tak?


"Všechno co je možné, se stane. To znamená, že když hodíte mincí, padne panna i orel. Ne panna nebo orel. Pokaždé, když hodíte mincí a padne panna, nacházíte se prostě ve světe, kde padne panna....
Každou vteřinou každého dne se svět dál a dál štěpí na nekonečné množství paralelních světů, kde všechno co se může stát, se děje."



Na přečtení tohoto příběhu jsem se opravdu moc těšila. Jednak proto, že mě velmi zaujala anotace knihy, která odtajnila, že se hlavní příběh bude odvíjet od toho, či si zvolíme pannu nebo orla, a taky proto, že mi tématem připomněla film Srdcová sedma, který se mi líbil.
V tomto příběhu jde hlavně o to, ukázat, že i když si zvolíme jen jednu možnost, neznamená to, že by ta druhá možnost neměla svou roli.
Bylo zajímavé sledovat co všechno může způsobit jedno rozhodnutí. Mohli jsme tedy sledovat, jak se obě verze Hannina života od sebe liší, ale zároveň jsme v nich mohli najít i pár stejných situací a okamžiků, které se nadaly nijak ovlivnit, a které měly Hanně vstoupit do života.
Autorka se v návaznosti na paralelní životy zabývala také spřízněnou duší. Každý ve svém životě chce potkat někoho takového, s kým mu bude dobře a s kým bude chtít zůstat po zbytek života. Je jasné, že takových osob po světě moc nechodí, někdo by dokonce mohl říct, že každý má pouze jednu spřízněnou duši. Jenže, když se život může rozdělil na dva paralelní, jak je to se spřízněnými dušemi teď?
Já jsem si čtení této knížky moc užila, jelikož v ní bylo mnoho krásných pasáží, které mluví ze života, a taky proto, že je to opravdu ojedinělé dílo, které se v žádné knihovně neztratí. ☺



Hodnocení4 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

1 komentář:

  1. Znie to zaujímavo ... Dosť mi to pripomína Pivot Point od Kasie West.

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.