RC: Rozum a cit - Joanna Trollope

Autor: Joanna Trollope
Nakladatelství: LEDA
Počet stran: 368

Název v originále: Sense and Sensibility
Série: -------
Anotace:
Slavný román Jane Austenové přenesla do dnešního světa vynikající současná anglická spisovatelka Joanna Trollopeová. 
Provedla to s mimořádnou empatií, humorem, pokorou k originálu, ale také s nevídanou odvahou. 
Za dvě stě let se změnilo naše vyjadřování, společenské zvyklosti, životní styl, přibyly technické vymoženosti, zůstala ale touha po lásce, bezpečí, po blízkosti druhého. 
Z lásky možná není úniku ani emancipace – ještě že rozum i cit jsou stále s námi!






"Chtěla bych, aby mi někdo učaroval."


Příběh nás zavede do krásného honosného sídla Norland v Anglii. Po dlouhá léta v něm žije rodina Dashwoodů, díky které bylo stále plné života a energie. Dosavadním obyvatelům Normandu se žilo vesele a bezstarostně, až do smrti milovaného manžela a otce Henryho. V domě po něm zůstaly opuštěné jeho 3 dcery –Elinor, Marianne a Margaret – a jejich matka Belle. Zasáhla je nejen tragédie s Henryho úmrtím, ale také slet událostí, který následoval. Belle si totiž před lety Henryho, který si ji našel až po své první manželce, nevzala. Tehdy jim to jako čerstvě zamilovanému páru nepřišlo nijak závažné rozhodnutí – ani jeden netrvali na nějakém papíru, kde by bylo napsáno, že se mají rádi – ale jak se nyní ukazuje, tato to mladická nerozvážnost jim najednou zkomplikuje celý život.

Sídlo tedy spadá pod křídla Henryho syna z prvního manželství Johna a jeho manželku Fanny. Kdyby celá věc záležela na Johnovi, nechal by všechny dívky v klidu bydlet na Normandu dál, ale jeho žena Fanny je přímo posedlá majetkem a penězi, a tak se na honosné panství vyloženě třepe. Donutí tedy Johna k nejhorší možné variantě, a tak se Dashwoodovy dívky musí vystěhovat.
Všem dívkám se najednou mění život od základů. Musí se rozloučit s budoucností na Normandu, se školami, které mohly navštěvovat a musí hledat střechu pod kterou budou moci složit hlavu. Přeci jen se na ně ale usměje štěstí, když jim přístřeší nabídne jejich vzdálený příbuzný sir John Middleton. I když jsou Elinor, Marianne i Margaret zhýčkané sídlem Norland, a představa novostavby nabízené od sira Johna se jim moc nezamlouvá, Belle ví, že tohle je pro ně nejlepší šance a nabídku přijme.
Jejich trampoty, ale zdaleka nekončí. Musí se začít otáčet, aby měly z čeho žít, což je pro ně, jako pro moc nepracující dámy, docela oříšek. Ale je toho ještě mnohem víc. Mezi tím vším se jim stihne do cesty postavit i láska a ta, jak je známo, životy zamíchá jak to jen jde.
Dashwoodovy dívky tedy čeká nelehká cesta a my budeme svědky toho, jak se s ní všechny vypořádají.

Jak už jsme se dozvěděli z názvu knížky, celý příběh je zasazen do 21. století, ačkoliv čerpá ze svého staršího předchůdce vytvořeného Jane Austen. A to je asi klíčová informace, která udává celý náboj a spád příběhu. Postavy jsou v některých věcech moderní – mají facebook, elektroniku, auta apod. – ale chvílemi na čtenáře dýchne atmosféra jako ze starých dob. A právě tím je tento příběh tak zajímavý a pohodový na přečtení. 
Už jen samotné prostředí příběhu navodí příjemnou atmosféru, a také si díky němu čtenář chvílemi opravdu připadá jako v době Jane Austen. Další věcí, která byla netradiční je počet postav v příběhu. Oproti jiným knížkám tu nebylo o postavy nouze a také hlavních hrdinů nebylo málo. Během čtení jsem pomalu nevěděla, na kterou z dívek se mám zaměřit dřív. Ze všech čtyř mi asi nejsympatičtější a nejbližší byla Elinor alias Ellie. Na druhou stranu největší rušivý element v příběhu, pro mě byla Fanny. Byla to totiž typická sebestředná fúrie, které nezáleželo na ničem jiném než na osobním blahu a bohatství. U pasáží, kde bylo popisováno jako "nenápadně" manipulovala se svým manželem v neprospěch Dashwoodů, opravdu jsem doufala, že ji v příběhu potká něco, díky čemu ji spadne hřebínek. Naštěstí se poté všem třem sestrám společně s jejich matkou začalo dařit, a taky Fanny jasně ukázaly co si o ní myslí. 
Jinak nebylo v příběhu nic moc dalšího co by mi vyloženě vadilo.

Rozum a cit od Joanny Trollope je moc pěkně napsaný historicko-moderní román, který si čtenáře získá neobyčejným příběhem a opravdu krásným anglickým prostředím.☺


Hodnocení: 3,8 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Leda. ☺
Nakladatelství Fragment

1 komentář:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.