RC: Mládí - Paolo Sorrentino

Autor: Paolo Sorrentino
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 158
Název v originále: La giovinezza
Série: -------
Anotace:
V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách tráví dovolenou dva osmdesátiletí přátelé, umělci, Fred Ballinger a Mick Boyle, a vzpomínají na své bohaté a úspěšné životy hudebního skladatele a filmového režiséra, obklopeni dalšími zajímavými a excentrickými hosty – jihoamerickou fotbalovou legendou, slavným hercem z Kalifornie nebo současnou Miss Universe. Zatímco Ballinger tráví čas odpočinkem a zprvu odmítá i žádost anglické královny o uvedení své nejúspěšnější skladby při příležitosti oslav narozenin prince Filipa, Boyle pracuje na svém novém a pravděpodobně posledním filmu s pěticí mladých scenáristů, doufaje v mistrovské dílo.



Do této knížky jsem se pouštěla s naprosto čistým štítem, jelikož mi toto téma nic neříkalo.  Hned jako první je na této knize překvapující její tloušťka→je opravdu velice tenká, což se následně vysvětluje stylem, jakým jsou tvořeny jednotlivé kapitoly.
Nečekejte proto nějaké dlouhosáhlé úryvky v příběhu, jelikož jedna kapitola se může klidně vejít na půlku stránky.
Jak už napovídá anotace tento příběh bude vyprávět od dvou osmdesátiletých přátelích a umělcích - Fredovi Ballinegerovi a Mickovi Boyleovi. Zde vzpomínají na svou minulost, na své úspěchy s práci hudebního skladatele a režiséra.
Fred tráví většinu času odpočíváním a relaxací a nechce se nechat rušit prací, i když je velký zájem o jeho nejúspěšnější skladbu a to rovnou z anglické královské rodiny. 
Na druhou stranu Mick využívá volný čas k práci se svým štábem na svém novém filmu, který, jak doufá, by mohl být mistrovským dílem.
V lázních se ovšem mimo naše dva hrdiny setkáme i s mnoha dalšími postavami, které celý příběh došperkovávají.


 Muž v bílém plášti předkládá před Micka množství různých krabiček léků, skutečnou "horu" léčiv.
"To je všechno."
"Dobře." Pak se Mick otočí na Freda a až teď si povšimne, že Fred si pro sebe z léků nekoupil vůbec nic. Nevěřícně se zeptá: "Ty nic nebereš?"
Fred se kolem sebe rozhlíží, zkouší hrát zaskočeného a pak mu pohled ulpí na první polici poblíž. Jsou na něm všechny možné druhy náplastí.
Fred si vezme první krabičku, která vykukuje, a položí ji před lékárníka.
"A k čemu jsou ti náplasti?"
"K ničemu. Vzal jsem si je ze solidarity k tobě." 

Mládí je netradičně psaná kniha, která, i když je o osmdesátiletých přátelích, čtenáře mnohdy pobaví. Fred a Mick mezi sebou měli opravdový přátelský vztah a to na takové úrovni, že se kolikrát nebáli jeden druhého pěkně okřiknout či zesměšnit. Všechno bylo ale podáváno kamarádskou formou, takže všechny tyto pasáže v knize byly spíše vtipné než popudlivé.
I když jsem se bála, abych se u této knížky moc nenudila, byla jsem mile překvapená, jednak celkovým vyprávěním děje, který mě bavil, a také pak počtem stran, který nebyl vůbec vysoký. ;)
V neposlední řadě musím zmínit, že tato kniha byla předlouhou stejnojmennému filmu (Mládí), který můžete vidět v kinech. :)



Moje hodnocení: 3 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.