RC: Nejtemnější část lesa - Holly Black

Autor: Holly Black
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 336
Název v originále: The Drakest Part Of The Forest
Série: -------
AnotaceV lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž...

Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil.
Jenže přesně to se jednoho dne stane….
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?

V podobě románu Nejtemnější část lesa se Holly Black, autorka mnoha bestsellerů, vrací k okouzlujícím pohádkovým příběhům, díky kterým se na počátku své kariéry proslavila. 


„ Když se vydáte do hlubin Carlingského lesa, přejdete zurčící potok, a dojdete až do míst, kde slunce svítí zřídkakdy, narazíte na velmi podivnou věc. Uprostřed palouku leží skleněná rakev a v ní spí chlapec. Z jeho hlavy vyrůstají rohy a jeho uši jsou špičaté jako nože.“



O lesních elfech, vílách či nadpřirozených jevech jsme se odjakživa dovídali z různých krásných pohádkových knih. Pokud se ale vydáte do městečka Fairford všechny tyto pohádkové bytosti vyvstanou z příběhů a stanou se skutečností. Lidé žijící v tomto městě se už nediví, že se v lese dějí divné věci a naučili se svět nadpřirozena brát zcela vážně.
Nenechte se ale zmást. Sice zde žijí bytosti, které jsou používány v pohádkách, ale žádní dobrodinci to rozhodně nejsou.
Lidé musí striktně dodržovat pravidla, aby mohli v přítomnosti těchto tvorů přežít a žít „normálním životem“.
Když totiž na jejich pravidla neberete zřetel, nemusíte se už v městečku třeba nikdy objevit. Své by o tom mohli vyprávět turisté neznalí zvláštnostmi města, kteří se ze dne na den ztratili, nebo ti po kterých byly v okolí lesa nalezeny pouze jejich ostatky.
To už tedy pohádka není ani náhodou!
A co tak zvláštního tu vlastně turisté hledají? To, že se v okolí tajemného lesa děje mnoho zvláštních věcí, není zase až tak známé, jde ale spíše o to, co se ukrývá v lese.
Na malebné mýtině se nachází krásná skleněná rakev. Není v ní ale ukrytá Sněhurka, ke které skleněná rakev neodmyslitelně patří, ale daleko pohádkovější stvoření. Leží v ní spící princ, jenž má na hlavě dva zakroucené rohy. Všichni lidé mu tady neřeknou jinak než "chlapec z rohy" a berou ho už po staletí jako neměnnou součást lesa.
Nikdo neví, kdo to je nebo jak dlouho už zde leží. Nesčetně místních i turistů se snažili chlapce probudit svým polibkem na skleněnou rakev, ale marně.
A právě kvůli tomuto zvláštnímu chlapci s rohy se ve městě objevují turisté, kteří ovšem doplácí na svou neznalost zdejšího okolí.
Město Fairford tedy posléze začne být známo jako tajemné město, které leží na pomezí světa smrtelníků a nadpřirozených bytostí. A i když jsou příběhy o odvrácené straně toho kouzelného světa mezi lidmi rozšířeně známe, aby se tak vyvarovalo dalším lidským tragédiím, stále se najde několik bláhových turistů, kteří se vydají do lesa na vlastní pěst a nerespektují pravidla.
Do temných částí lesa se dennodenně také vydávají Hazel a Ben, dva sourozenci, kteří už od mala navštěvují onu mýtinu, aby zde našli chlapce ve skleněné rakvi a řekli mu svá největší tajemství. I když je známo, že je les v určitém období více nebezpečný než jindy, ani jeden na to nedbají a každý den se vydávají za dalším lesním dobrodružstvím. Kdo by do takových malých dětí řekl, že by v lese mohli dělat něco jiného než hrát na slepou bábu, že?
To ale Bena a Hazel vůbec neznají.
Zjišťují, že oba oplývají zvláštními schopnostmi - Ben má dar hudby, která okouzlí každého smrtelníka i obyvatele nadpřirozeného světa a Hazel je zase z dvojice ta statečnější a svou zvláštní moc nalezne v boji se zlými bytostmi lesa.
Vytvoří tak silnou dvojici, která bojuje proti lesu a oplácí jeho obyvatelům to, co oni po celé roky dělají smrtelníkům.
Nic ovšem netrvá věčně. Hazel i Ben už jsou teď o něco větší a na dobrodružství z jejich dětství už jen vzpomínají.
Když ale jednoho dne naleznou na mýtině rozbitou skleněnou rakev, která je ještě ke všemu prázdná, stane se z nich opět hrdinská dvojka, která se bude snažit netrpělivě nalézt chlapce s rohy.
Postupně ale začnou zjišťovat se s probuzením chlapce se na městečko Fairforf snáší tajemná hrozba, která by mohla mít za následek zkázu celého Fairfordu.
Na jejich bedrech tedy leží nelehký úkol. Nalézt chlapce s rohy, přijít na to, co ohrožuje jejich městečko a zničit to!

"V lese leží stvůra zlá, 
chytí tě a už tě má.
Zatáhne tě do listí,
budeš její kořistí.
Pošle tě na onen svět, 
nevrátíš se nikdy - "


Na další knížku od Holly Black jsem se velmi těšila. Četla jsem už knižní sérii Kronika rodu Spiderwicků, na které spolupracovala s Tony DiTerlizzim a dodnes na ni vzpomínám. Příběh o městečku Fairford, ve kterém jsou lidé na svět víl a lesních stvoření zvyklí, byl úplně jiný než jaký jsem čekala. Byla jsem zvyklá na příběhy, kde je tento svět lidem zcela utajen a kde na víly věří pouze děti. Tady ovšem byli lidé otevření všem příběhům o nadpřirozených bytostech, a dokonce s nimi společně žili. Nošení všemožných amuletů a provádění mnoha rituálu jen dokazovalo, že se s lesním světem sžili a věřili na moc přírody.
Co ale celému příběhu asi nejvíce dominovalo by chlapec s rohy spící ve skleněné rakvi. Fantazie autorky byla opravdu dechberoucí. Vytvořila tajemný les s ještě tajemnějšími obyvateli, kteří žili v úzkém spojení s obyčejnými smrtelníky.
Byli jsem pak tedy svědky situace, kdy se v lese sešla skupinka puberťáku, společně s Hazel a Benem, kteří si užívali hudby a pití přímo u skleněné rakve se spícím chlapcem.
Co mě ale překvapilo byl docela nízký věk hlavních hrdinů. Podle toho, jak se v příběhu vyjadřovali, chovali a kolik dobrodružství zažili bych jim tipovala minimálně o tři roky navíc.
Celý příběh se četl velmi dobře a každá stránka ubíhala jako voda, jelikož Holly Black měla opravdu dobrý styl psaní a všechno velmi barvitě popisovala.
I další postavy v příběhu byly důležité, ať už v boji proti zlu, či pro pochopení dávné historie lesa a chlapce z rohy. Oblíbila jsem si společného přítele Hazel i Bena, Jacka. Všechno raději dvakrát měřil a až pak řezal a navíc byl zvláštní tím, že byl napůl elf.
Díky němu jsme tak mohli více nahlédnout do života lesních bytostí a lépe je pochopit.
Nejtemnější část lesa je neobyčejná kniha, která v sobě spojuje pohádkové prvky s velkou dávkou napětí, které čtenáře chytí a až do poslední stránky nepustí. Všechno co se v knize odehrálo mělo určitou spojitost a na konci do sebe vše zapadlo jako dobře promyšlená skládačka.
Nechte se okouzlit tajemným světem elfů, víl a lesních skřítků a vydejte se společně s Benem a Hazel po stopách probuzeného chlapce s rohy. ☻



Hodnocení4 z 5 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.
Knihu Nejtemnější část lesa zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. To vypadá hoodně dobře. Díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka zní velmi zajímavě, hlavně ten chlapec s rohy. Jenže vím, že takhle asi očekávám něco jiného :-D Uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to bylo také něcp úplně jiného, než co jsem očekávala :D :-)

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.