RC: Ross Poldark - Návrat domů : Graham Winston

Autor: Winston Graham
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 464
Název v originále: Ross Poldark - A Novel of Cornwall
Série: Poldark (1)
Anotace:
Důstojník Ross Poldark se po letech vrací z americké války do rodného Cornwallu a těší se, že zase začne vést normální život, bude spravovat rodový majetek a ožení se s dívkou, kterou už léta miluje. Po návratu však zjišťuje, že otec je mrtvý, šlechtické sídlo i veškeré hospodářství zchátralé a že služebnictvo rozprodává všechny zbývající cennosti. Největší bolest však zažívá po zjištění, že se krásná Elizabeth zasnoubila s jeho bratrancem Francisem, protože se domnívala, že Ross ve válce zahynul. Zklamaný důstojník se ale navzdory všemu pouští do práce a snaží se dát do pořádku rodinný majetek a znovu otevřít otcův měděný důl. A také zapomenout na svou životní lásku a zvyknout si, že patří jinému. Pomáhá mu v tom mladičká Demelza, vlastně ještě téměř dítě, kterou najal jako služebnou, aby ji vytrhl z neutěšeného prostředí, v němž dosud žila. Vděčná dívka v něm vidí svého zachránce a odměňuje se mu hlubokým obdivem, ale zároveň usiluje o jistou míru samostatnosti. Vedle ní a s její pomocí se Ross znovu vrací do života…



 „Nějaký čas jsem teď strávil v Americe, pane.“
„Proboha! Odsouzeníhodná chyba. Ta válka. Byl jsem proti ní od samého začátku. Viděl jste z ní něco?“
„Bojoval jsem v ní.


Celý příběh začíná u smrtelné postele Joeshe Podlarka, který cítí v kostech, že už tu dlouho nebude. Jediný, kdo je mu po ruce, je jeho bratr Charles. Mezi bratry vždycky panovala menší rivalita a i teď, když se spolu setkávají za tak pochmurné atmosféry, Charles myslí na sebe.
Je totiž velmi znepokojen, když Joesh začne vzpomínat na svého syna Rosse.Ten už není mnoho let ve své rodném domově, jelikož odcestoval a teď bojuje ve válce. Pro mnohé už je takřka mrtvý. 
Proto teď Charlese velmi překvapí, že má všechno po svém otci zdědit. A když dokonce Charlese prosí, aby mu z dálky „opatroval“ jeho milou Elizabeth, přijde mu to už jako vrchol. (Přeci nebude nechávat to nejlepší někomu, kdo třeba ani nemusí být na živu!) Na sklonku svého života se tedy Joesh snaží svému synovi vymalovat budoucnost, která ho bude čekat zpátky doma.

Bohužel, se ale Ross Poldark vrátí, až když je už jeho otec po smrti. Nejenže se tedy vrátí zpátky, aniž by ho mohl naposled spatřit, ale navíc jeho příchod nikdo neočekává.
Na všech je plně znát, že ho už dávno považují za mrtvého. Zvláště pak na jeho strýci Charlesovi, pro kterého je očividně Rossova přítomnost spíše přítěží než radostnou novinou.

Další rána pro Rosse přichází, když zjišťuje, že jeho dávná láska, o které si myslel, že na něho čeká, je zasnoubená s jeho bratrancem (synem Charlese) Francisem
A když poté navštíví dům, který měl zdědit po svém otci, nalézá velmi zchátralou budovu, která je úplně bez života.
Všechno teď závisí na něm a jeho schopnostech. Musí vzít do svých rukou to co zbylo po jeho otci a znovu tomu navrátit život. Nebude na to ale sám. Bude mu v tom pomáhat mladá dívka Demelza, kterou zachrání před nešťastným osudem.
Dokáže se Ross vypořádat se vším co ho čeká? A jak moc mu pomůže Demelza?


První díl z dvanáctidílné série - Ross Poldark: Návrat domů – je krásný historický román, který vás zavede do dokonale vykresleného prostředí tehdejší doby. Autor věnoval celé odstavce popisu domů, osob či okolní přírody.
Hlavního hrdina, Ross, je už od prvních kapitol charakteristický jako typ správného hrdiny – byl to typ správného hrdiny, který byl v pravou chvíli vtipný, taktní, ale na druhou stranu si taky uměl sjednat pořádek - .
Dále se v příběhu objevilo také mnoho dalších hrdinů, kteří tvořili k Rossovi protiklad - hlavně pak Elizabeth a Charles – kteří patřili k hrdinů, kteří na nás působili zcela jiným dojmem než Ross.
Je tedy vidět, že autor dokázal každého hrdinu vykreslit úplně jinak a my jsme tak dostali příběh plný protichůdných charakterů hrdinů.
Celý příběh je opravdu moc dobře napsaný a určitě patří mezi historické romány, které na vás budou působit velmi realistickým dojmem a vy se od nich nebudete moci odtrhnout. Druhý díl (Demelza - Dáma z chatrče) právě vyšel u nakladatelství Baronet jako novinka.☺
Podle této série je natočený také stejnojmenný seriál - Poldark -, který vysílá BBC, takže se po přečtení knihy můžete podívat i na její zfilmovanou verzi.

Moje hodnocení: 4 z 5
Recenze je napsána pro literarnisvet.cz

Literarnisvet

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Já mám přelouskaný i druhý díl a tuto sérii naprosto miluji! Moc se těším na další díl, který vyjde až v září, takže čekání bude otřesné, ale bude to stát za to. Panu Grahamovi už věřím :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.