RC: Vyvolená bohy: Smrtící dotyk - Melinda Salisbury

Autor: Melinda Salisbury
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 256
Název v originále: The Sin Easter´s Daghter
Série: Vyvolená bohy (1)
AnotaceTwylla je výjimečná dívka – je dokonalou zbraní – zabíjí pouhým dotykem. Změní Twylla svůj předurčený osud? 
Twylla je dívka vyvolená bohy. Je zosobněním božské dcery a jako taková je zaslíbená princi. Za svoji výjimečnost ale draze platí: každý měsíc musí pozřít jed, a přinést tak důkaz o svém božském postavení. Její dotyk je však pro obyčejného člověka smrtící. 
Twylla proto není běžným členem královského dvora. Je královninou popravčí. Každý měsíc navštěvuje vězení a přikládá své ruce na ty, kteří jsou odsouzeni k smrti. 
Žije osaměle a izolovaně. Když ale nastoupí nový strážce, vše se změní. Spustí se kolotoč dvorských intrik, úkladů a vražd... 
Dokáže si dívka správně zvolit mezi královským snoubencem a přitažlivým, ale obyčejným smrtelníkem? Rozhodne se pro povinnost, nebo pro lásku?


„Slýchám křik vězňů, i když tu právě žádní nejsou“



Příběh nás zavede do božské sféry a my se tak setkáváme s Twyllou, dcerou Pojídačky hříchů a zároveň dívkou, která je vyvolena bohy. Díky svému daru je odolná vůči jakémukoliv jedu na zemi. Ovšem aby mohla nést tento božský dar, musí každý měsíc pozřít jed smíchaní se svou krví, čímž dokazuje, jednak svou poslušnost, a také to, že ji mají bohové v přízni a ona svůj dar stále má.
A tady začíná i její „prokletí“. Jed sice neublíží jí, ale celý měsíc proudí v jejím těle a je tak smrtícím pro každého, kdo se Twylly dotkne. Tato část je také jejím velkým posláním – má odvádět provinilce a trestance na smrt.
Jedině královská rodina je proti jejímu doteku imunní, a aby jim mohla prokazovat poslušnost nastěhují si jí k sobě do paláce.  Na první pohled by se nám mohlo zdát, že je Twyllin život v paláci pohádkový. Kdo by nechtěl žít v přepychu že?
Ale opak je bohužel pravdou. Místo toho, aby žila poklidným životem, je na ni kladen až moc velký tlak.
Zvláště pak královna celou situaci s bohy a Twylliným posláním bere až moc vážně. To ona ji každý měsíc nutí, aby vypila jed a poté svou sílu použila na trestance. Také přísně apeluje na tom, aby Twylla nosila červené oblečení – jelikož je to barva krve, ztělesněním bohů.
Dokonce jí zasnoubí s princem Merekem a to i přesto, že k němu Twylla lásku nepociťuje.
Její život je velmi osamělý a to hlavně proto, že se nemůžu dotknout živé bytosti aniž by ji nezabila.
Vše se ale radikálně mění, když jí je přidělen nový strážce, Lief. I když by se jí měl kvůli její schopnosti, nemá ze společnosti s ní strach a dělá ji velmi dobrou společnost.

Na Vyvolenou bohy jsem byla hodně zvědavá, jelikož mě anotace velmi zaujala. Líbila se mi netradiční zápletka, kterou autorka vybrala a celkově mám fantasy ráda, takže jsem se těšila, co v příběhu najdu.
Začátek byl pro mě malinko krkolomný. Nemohla jsem se do knížky pořádně začíst, ale jakmile tato část polevila, příběh se rozvíjel lépe a lépe. 
Hlavní hrdinka mi svým prokletím“ připomínala hrdinku z knihy Jsem roztříštěna a díky palácovému prostředí, pak zase chvílemi knihu Skleněný trůn, kde jsme se mimochodem setkali s milostným trojúhelníkem stejně jako tady. Ano, i tady si pro nás autorka přichystala velmi známý milostný trojúhelník (Twylla - Merek - Lief), který najdete skoro v každé YA literatuře.
Byla to taková příjemná oddychová knížka, která nás zavedla do úplně jiného světa. Pokud vás zaujala anotace, zkuste se do ní pustit. Má sice nějaké mouchy, ale při celkovém pohledu je to kniha, která příjemně zaplní vaše volné chvíle. ☺



Hodnocení: 3,5 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.