Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové - Elizabeth Aston

Autor: Elizabeth Aston
Nakladatelství: Leda
Počet stran: 384
Název v originále: The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy
Série: Darcyovi (2)
Anotace
Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky,“ stojí v úvodu slavné Pýchy a předsudku. Co si ale má počít nebohá novomanželka v případě, že se z toho muže hned po sňatku vyklube násilník a arogantní hňup? 
Osmnáctiletá Alethea, nejmladší dcera pana Darcyho a Elizabeth, se tím nedá srazit na kolena. 
Ačkoli je to v Anglii krátce po napoleonských válkách věc neslýchaná, rozhodne se utéct a v mužském přestrojení se v doprovodu stejně převlečené komorné vydává přes půl Evropy – do Benátek, kde hledá pomoc u chápavé starší sestry Camilly.
Do města na laguně cestuje z Londýna i urozený třicátník Titus Manningtree, někdejší voják a politik, jehož „ženušky“ pranic nezajímají. Jeho cílem je vypátrat Tizianův obraz, který se jeho rodu ztratil za válečné vřavy. Když se v Paříži a poté i při nebezpečném přechodu Alp setkává s Aletheou, neošálí ho její převlek ani na chviličku. Tak jako v románech Jane Austenové však strnulé konvence a předsudky hravě zdolá kouzlo náklonnosti. Jakmile se na obzoru objeví rozzuřený choť, přispěchá Titus uprchlici na pomoc…


Příběh nás zavede do historické Anglie v devatenáctém století a nastíní nám, jak pokračují životy Elizabeth a pana Darcyho. Ovšem v tomto příběhu už tito dva nebudou hlavními aktéry, ale pouze jakousi vsuvkou. To hlavní se bude totiž odehrávat kolem jejich dcer.



Alethea, nejmladší dcera Elizabeth a Darcyho, je již v osmnácti letech novomanželkou, ačkoliv o moc šťastný sňatek se nejedná. Vdala se totiž spíše z náhlého popudu než z lásky.
Ten o koho opravdu stála si totiž vzal jinou a ona tak narychlo spojila svůj život s Norrisem Napierem.
Jak ale po chvíli zjistila, její volba nebyla moc dobrá. Z jejího manžela se vyklubal násilník a tyran, který byl k nerozeznání od toho mladého muže, se kterým si před svatbou rozuměla.
Z temperamentní dívky plné života se tak ze dne na den musela stát ušlápnutá manželka, která si raději každé slovo nechá pro sebe.
Jak dlouho ale může Alethea může takhle žít?

Jednoho dne ale její pohár přeteče a ona si řekne dost. Nechce už žít jako někdo jiný. Nechce už žít v jedné domácnosti s člověkem, který ji jen utlačuje. Ovšem ví, že nikdo jí z její situace nemůže pomoct. V této době by bylo společensky naprosto nevhodné, aby dala na veřejnosti najevo, že už svého manžela nechce či se s ním dokonce dát rozvést.
Nezbude jí tedy nic jiného, než udělat něco mnohem skandálnějšího.
V převlečení za muže uteče na dalekou cestu do Benátek za svou sestrou Camillou, kde chce najít vytoužený azyl. Ví, že Camilla její situaci nebude odsuzovat a pochopí ji.

Na druhé straně příběhu se do Benátek vydává také Titus Manningtree, bývalý voják a politik, který má rád svůj status „starého mládence“.
Jeho výprava do italského města je založena na pátrání po vzácném Tizianovi, který se jejich rodině v době válek ztratil.

A jelikož Benátky nejsou zase tak velké, netrvá dlouho a tito dva lidé se setkávají. I kdyby se Alethea snažila sebevíc, před bystrým okem muže by nikdy nemohla zapřít své ženské rysy, a tak je Titusovi hned jasné, že má co dočinění s ženou. A dokonce s Alethenou Darcyovou. Ví ovšem, že by měla být v přítomnosti svého manžela – a když tu je teda sama, že se muselo něco stát – a nechává si tedy svá zjištění pro sebe.
Před svým manželem ale nemůže Alethea utíkat věčně.
Co až se jednoho dne ukáže?
A jak do tohoto příběhu zapadne Titus?


Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové je moc pěkně napsaný historický román, který čtenáře už na první pohled zaujme nádhernou obálkou, která přímo vybízí k přečtení příběhu. 
Velmi lákavý je už samotný fakt, že autorka „navázala“ na tvorbu známé spisovatelky Jane Austen – a konkrétně pak na její knihu Pýcha a předsudek - .
Alethea byla velmi sympatická hlavní hrdinka, kterou v životě potkala nelehká situace, se kterou se navzdory všemu vypořádala s důvtipností a chladnou hlavou.
Její dobrodružná povaha celému příběhu dodávala na čtivosti a krásné prostředí Benátek dělalo v příběhu příjemnou atmosféru.


Byla opravdu velmi mile překvapena, jak moc mě tento příběh bavil. 
Mám moc ráda inteligentní hrdinky a hrdiny a tady autorka použila trochu od obojího. Také nápad s navázáním na dílo Jane Austen mě už při přečtení anotace nadchl,  a tak nemůžu jinak, že tuto knihu jen chválit.
Pokud máte rádi Jane Austen, historické příběhy a dobrodružnou náplň knih, určitě se po této krásné knize podívejte. ☺



Hodnocení: 4,5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Leda. ☺
Nakladatelství Fragment

6 komentářů:

  1. Austenovou mám moc ráda, ale většina knih, které na ni navazují, nestojí moc za to. No uvidím, zatím s přečtením této stále váhám :).

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) O knížce slyším poprvé, ale podle anotace a obálky vypadá dost dobře :) Asi se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Knihu jsem také četla a byla jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.