RC: Povolání žebrák - Jean-Marie Roughol


Autor: Jean- Marie Roughol
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 136
Název v originále: Je Tape La Manche: Une Vie Dans La Rue
Série: ---
AnotaceJean-Marie Roughol strávil na ulici více než dvacet let. Když jednoho večera žebral před obchodem, navrhl projíždějícímu cyklistovi, že mu, než si nakoupí, pohlídá kolo. Ten cyklista se jmenoval Jean-Louis Debré. Z následujících setkání těch dvou se mezi bezdomovcem a bývalým francouzským ministrem vnitra a předsedou Ústavní rady zrodil zvláštní důvěrný vztah. Do té míry, že první z nich, souhlasil s nápadem druhého, aby napsal příběh svého života. 
Svědectví sedmačtyřicetiletého „dítěte ulice“ nic nezastírá ani nepřikrášluje. Na dlažbě devatenáctého pařížského obvodu, ve kterém prožil část dětství, i na chodnících super elegantní ulice Marbeuf, zažil Jean-Marie léta bídy a strádání: první pokusy o žebrání, první lásky, první přátelství, squaterské domy, vchody a východy metra, lavičky v parku a ty nejubožejší zaplivané hotely.
Svědectví o drsné realitě lidí žijících na ulici přináší čtenářům nejen pohled do světa násilí, strachu a bídy, ale i příběhy solidarity a kamarádství…


Žebrák.
Jedno slovo a člověku se okamžitě vybaví nespočet obrázků otrhaných lidí, kteří čekají na kraji ulice na pár drobných, které dostanou od kolemjdoucích. Každý se s několika takovými lidmi za život určitě setkal a ihned si ho zařadil do nějaké škatulky.
Ale jaký je příběh každého z nich?
Jak se může člověk dostat až na kraj společnosti a být odkázán jen na to, co dostane na ulici?
Na tyto otázky zná odpověď jen opravdu málo běžných občanů. Bohužel je totiž snazší nad těmito lidmi zavřít oči a přehlížet je.
A právě toto téma se řeší v této knize.
Dostaneme zde opravdový příběh muže, pro kterého se ulice stala domovem a vše uvidíme jeho očima bez obalu či příkras.
Pokud tedy hledáte pravdivý příběh, do kterého se začtete na sto procent, sáhněte po této novince.

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, jelikož jsem jí podobnou ještě nečetla. A musím říct, že jsem byla opravdu překvapená.
Reálné vyprávění muže z ulice bylo něco naprosto originálního a hlavně velmi aktuálního. Ve městech takovýchto lidí potkáváme spousty, a tak je myslím dobré, znát příběh alespoň jednoho z nich.

Jelikož bylo vše popisováno do detailů a tak, jak to je, neměla jsem problém se do příběhu vžít – a to mám ráda. Po mnoha oddechových a romantických knihách, kde se setkáváme s mnoha odlehčujícími (a i trochu nereálnými) odstavci, je Povolání žebrák výtanou změnou a díky tomu, že je kniha celkem tenká, ji přečtete i velmi rychle.

Hodnocení: 4 z 5 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.

Knihu Povolání žebrák zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

1 komentář:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.