RC: Sochař - Scott McLoud

Autor: Scott McLoud
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 496
Název v originále: The Sculptor
Série: ---
Anotace
David Smith je ochoten vyměnit svůj život za umění, a to doslova. Podepíše smlouvu s Ďáblem, který mu splní jeho dětský sen: získá schopnost vytvořit jakoukoli sochu pouhýma rukama. Zbývá mu však jenom 200 dnů života a on najednou zjišťuje, že se nedokáže rozhodnout, co vytvořit. A když potká lásku svého života, dny, které mu zbývají, nemohou být pohnutější a komplikovanější.

Grafický román, který vám zlomí srdce.






Myslíte si, že jste v literatuře načali už všechny žánry? Že už vás žádná kniha nepřekvapí? Tak to se k vám ještě nedostal nový grafický román SochařNenechte se ale zmást. O žádný pohádkový příběh tu rozhodně nepůjde.

Naším hrdinou je David Smith, umělec, který to v životě nemá vůbec lehké. V hlavě má spoustu nápadů na tvorbu soch, kterým chce vdechnout život pomocí žuly, ale nemá dostatek prostředků, aby se své zálibě mohl věnovat. Tvorba soch je náplní jeho života a on by za to, aby mohl tato díla vytvářet, dal snad i svůj život. V den svých narozenin, kdy se utápí v depresi ze svých nesplněných snů, ho navštíví jeho strýček Harry. Povídají si spolu, David mu svěří svá velká trápení a alespoň tento den má pocit, že má vedle sebe nějakou oporu. Všechno by tak bylo v naprostém pořádku, kdyby strýček Harry nebyl už několik let po smrti. David nemusí dlouho přemýšlet, aby uhodl, že v jeho narozeninový den ho nenavštívil nikdo jiný než sama Smrt.
Otázkou ale zůstává, proč?

Mladému sochaři se z ničeho nic naskytne nevídaná příležitost – jeho sochařské schopnosti můžou být bez omezení a on tak bude moci vyrábět sochy z čehokoliv na světě jen podle své fantazie. Stačí k tomu je jediná věc: uzavřít smlouvu se Smrtí. Za tuhle schopnost přenechá Smrti skoro celý svůj holý život. Zůstane mu pouze 200 dnů na to, aby si mohl užít svého nově nabytého smyslu života.

David v této smlouvě vidí jedinečnou příležitost, jak dosáhnout svého snu a neváhá ani minutu a přijímá. Vždyť nemá v životě nic co by ho tu drželo, a tak nevidí důvod, proč být zbytečně celý život nespokojený, když si může užít 200 dnů jako malý kluk. Osud je ale velmi nevyzpytatelný průvodce životem, což David pocítí na vlastní kůži, když mu do cesty vstoupí láska. Jak se David vypořádá s tímto nečekaným narušením jeho plánu? Bude si stále stát za svým snem, nebo přehodnotí své dosavadní priority? A užije si nakonec svůj dar, tak, jak si to představoval? Scott McCloud se rozhodně nebojí a ukáže vám hned několik tváří osudu.


,,Život se vždycky nevyvíjí tak, jak si to představujeme, Davide.“



Sochař je originální knížka, která vám jednoduše nedá spát. Oproti běžným psaným knihám je grafický román něco úplně jiného. Čtenář má jasně danou představu o tom, jak vypadají hrdinové i prostředí a celkově si čtení příběhu užije zcela jinak. Už na začátku tohoto díla vám bude jasné, že si tento příběh budete pamatovat ještě dlouho potom, co ho dočtete – ale i tak vás   vyústění příběhu naprosto dostane.
Autor dokonale skloubil grafickou stránku se stejně originálním a tajuplným příběhem, při jehož čtení si budete přát, abyste už další stránku nečetli, ale zároveň se budete chtít mermomocí dozvědět, jak to s Davidem asi skončí. Chvílemi to bude vypadat, jako kdyby příběh psal sám život, jelikož Davida potká série situací založených na nedorozumění či na špatném načasování. Po celou dobu bude v knize panovat tajemná a trochu pochmurná atmosféra, čímž vás příběh zasáhne hlouběji než nějaké oddechové čtení.
Pokud máte rádi netradiční příběhy s ještě netradičnější ilustrací, rozhodně se po Sochaři podívejte. Druhou takovou knihu totiž jen tak nenajdete.

Moje hodnocení: 5 z 5

Recenze je napsána pro literarnisvet.cz

6 komentářů:

  1. Viděla jsem ho v knihkupectví a je krásný!!
    Moc povedená recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Na Sochaře se chystám, bude to můj první grafický román, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knižka vyzerá úplne super! Raz by som si ju chcela aj prečítať. :)

    my-wonderful-world-of-crazily-books.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.