RC: Mluv - Laurie Halse Anderson


Promluvit si o svých problémech je pro člověka nesmírná úleva..., ale co když není nikdo, komu bychom se mohli svěřit a my tak raději mlčíme?


Hlavní hrdinkou příběhu je Melinda Sordino, která právě nastupuje do prvního ročníku na střední škole. Bohužel nový start nezačíná nijak pohádkově.
Ve škole se na ni všichni dívají skrz prsty, obcházejí ji a ona je neustále středem nejedné hanlivé konverzace.

Melinda je zkrátka od ostatních oddělena pomyslným šarlatovým písmenem, které s sebou ve škole nosí všude.
Ale proč všechna ta nenávist?
Proč jsou na ni spolužáci tak krutí?

Za vše může jedna závěrečný večírek, na který se kvůli Melindě dostala policie. Jejich opovržení tedy pramení z toho, že jim spolužačka zničila noční zábavu.
Ale o to, proč se vlastně Melinda musela na policii obrátit, se už nikdo nezajímá. 

Co když nyní uzavřená a osaměla dívka tehdy v noci zažila něco hrozného?
A co když je pro ni teď nejvíc hrozné právě to, že své trápení nemůže nikomu svěřit?

Vůči světu kolem sebe se Melinda uzavře a začnou jí být jedno i výsledky ve škole. Začne být až apatickou, a to z ní udělá ještě větší podivínku než doteď. Ale i když se stane vůči spolužákům naprosto pasivní a ukáže jim, že jí je jejich chování jedno, svým vzpomínkám se postavit nedokáže. Vše co ji trápí drží hluboko v sobě, a bude to chtít mnoho dní, kuráže a také člověka, který ji vyslechne, aby se jí mohlo ulevit.






Mluv patří mezi knihy, které sice nebudou patřit mezi ty top, ale po jejíchž přečtení budete rádi, že se k vám kniha dostala.
Melindin příběh byl psaný naprosto reálnou formou díky čemuž je příběh čtivý. 

Celkově autorka k vyprávění příběhu použila netradiční formu výpravy, a i když chvíli trvá, než si na ni čtenář zvykne, k takovémuto příběhu to prostě patří.
Určitě jste už o tomto díle na internetu slyšeli, jelikož se kolem něj rozhostil velký boom. Já sama jsem byla zvědavá, jak na mě příběh zapůsobí. Musím se přiznat, že až takový dojem na mě kniha neudělala. Příběh jako takový je ojedinělý svou náplní a také tím, že je toto téma velmi závažné a bohužel i stále více reálné v běžném životě.

Melinda byla obyčejná 15-ti letá dívka, která si prožila  událost, která na ni zanechala stopy a nenávratně ji změnila. Její uzavřenost a otupělost vůči společnosti byla od začátku do očí bíjící a my jsme se s přibývajícími stránkami snažili přijít na to, co ji změnilo.

Emoční stránku tohoto díla ještě podtrhne konečná část, kde je autorčina rozprava o Melindě a texty dopisů čtenářek, které tato kniha nenechala chladnými a ony se touto formou chtěly svěřit a zároveň všem říci : MŮŽE SE TO (bohužel) STÁT I VÁM.


Moje hodnocení: 3,5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti EuromediaGroup.
Knihu můžete koupit ZDE
Nakladatelství Fragment

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihu se určitě chystám, zrovna ji mám rezervovanou v knihovně :) Tak jsem na ni zvědavá, jestli mě překvapí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na první pohled mě kniha zaujala, ale po bližším zkoumání můj zájem trochu opadl... Nevím, jestli se do knihy pustím :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.