RC: Sběratel skleněnek - Cecelia Ahern

Moc a tíha vzpomínek..



V příběhu se setkáváme s Fregusem Boggsem, mužem, který je již ve velmi pokročilém věku a kvůli zdravotním potížím své dny nyní tráví na nemocničním lůžku. Bohužel neutrpělo pouze jeho jeho tělo, ale i mysl. Kvůli zrádné mrtvici přišel o to nejcennější, co staří lidé mají, a to o své vzpomínky.

Výsledek obrázku pro memories tumblr
Na sklonku života už člověku nezbývá nic jiného, nejsou pro něj důležité hmotné věci či peníze, daleko cennější je pro něj rekapitulace všech jeho dobrých i špatných zážitků a vzpomínání na tak rychle uběhlý život.

Na druhé straně tu je Sabrina. Dcera Ferguse, která má sice ještě dobrý kus života před sebou, ale spokojená, tak jak by měla, rozhodně není. Má sice rodinu, ale s manželem jim to přeci jen nefunguje zcela nejlépe a to je velkým balvanem, který Sabrina nosí na srdci. Dalo by se říci, že nejvíc spokojená je ve své práci, kde pracuje jako plavčice.

Svého otce chodí Sabrina pravidelně navštěvovat a doufá, že se mu paměť jednou vrátí.
Jednoho dne ji ale velmi překvapí zpráva, že jejímu otci přišla nečekaně velká zásilka. Na recepci je pro Ferguse uloženo pět velkých balíků. Sabrina jde tyto balíky vyzvednout a v hlavě se jí opakuje stále jedna otázky : Co se v nich ukrývá?






Sběratel skleněnek mě od začátku velmi překvapil. První kapitoly knihy byly takové pozvolnější a děj se tak malinko vlekl. Jakmile se ale v příběhu objevily ony záhadné krabice vše se najednou obrátilo. Společně se Sabrinou jsme se snažili přijít na to, co se v tajemné zásilce nachází a posléze také na to, jak to vše souvisí s ní a Fergusem.

Díky těmto balíkům se tak Sabrina vydává napříč minulosti a začne zjišťovat, že její otec není úplně takový, za jakého ho celé roky měla. Její pátrání jí ale z velké části komplikuje fakt, že si její otec z minulosti nic nepamatuje → a na povrch tak vychází další otázka : Jak s těmito informacemi Sabrina naloží dal? Co bude dělat?

Příběh o vzpomínkách, pravdě a lži, který vytvořila Cecelia Ahern byl pro mě velkým překvapením. Téma, jež autorka v knize zpracovala bylo podle mě velmi dobře zvolené a pro čtenáře netradiční.
Při čtení si budete uvědomovat, že příběh v sobě ukrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Pokud máte rádi knihy k zamyšlení, tak dejte Sběrateli skleněnek šanci.☺



Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu dobre-knihy.cz
Nakladatelství Fragment

Srovname.cz vám poradí, kde nakoupit knihu Sběratel skleněnek nejlevněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.