RC: Vadná - Cecelia Ahern

vadná

Vadný X Dokonalý
Špatný X Dobrý
Jasný rozdíl, který zná každý.
Co když je ale vše úplně jinak, než se na první pohled může zdát?





Dokázali byste si představit svět, ve kterém všechno musí být perfektní? Svět, ve kterém se vždycky musíte chovat správně jinak vás za jedno malé vybočení čeká krutý trest?
V takovém to světě totiž Celestine North, naše hlavní hrdinka, žije. 
Lidé v tomto světě jsou odnepaměti vedeni k tomu, aby se chovali pouze správně a podle norem. Zásadní je nikdy nevybočit a nic nezpochybňovat. A co stane s lidmi, kteří se tomuto režimu vymknou? Dostanou se do vězení či do nějakého nápravného zařízení?
Ne.
Související obrázek
Osud, který jim připraví vůdci státu, bude daleko horší.

Budou stále ve svém městě, ale o to horší to pro ně bude. Stanou se společenskými vyvrheli. Vyčleněnými jedinci ve společnosti, kteří budou všem každodenně připomínat, co čeká toho, kdo neuposlechne.
Ztratí práva a možnosti, které měli jako "normální" a stanou se těmi Špatnými. Nedokonalými. Vadnými.

Nebudou ale poznamenáni pouze na duši, ale i na těle. Budou označeni cejchy, které budou symbolizovat jejich odlišnost. Budou mít na těle nesmazatelný důkaz svého provinění.

Jejich trest bude spočívat v jejich životě pod dohledem bez jakýchkoli práv a blahobytu. Je jedno jestli někdo zhřešil méně a někdo více, trest bude pro každého stejný.

Celestie patří mezi Normální. Dokonalé. Její život nebyl doposud nijak poznamenaný a ona žila naprosto normálně.
Jednoho dne se ale všechno zásadně změní. 
Onoho rána totiž uvidí v autobuse starého Vadného muže, který si nemůže sednout, neboť jsou všechna místa pro jeho "skupinu" obsazená, její morální zásady ji nenechají v klidu a ona se rozhodne jednat.
Vždyť přeci nic špatného neděla.
Patří mezi Dokonalé, tak se jí nemůže nic stát.
Jak ale sama uvidí, stačí opravdu jen málo a z Dokonalého se rázem stává Vadný.

Najednou přijde o všechno. O život, který měla. O přítele. O svobodu.

Teď na vlastní kůži zakusí, jak velká je ve světě kolem ní nespravedlnost a jací vlastně "Dokonalí" lidé jsou.



"Za špatné rozhodnutí cejch na spánek
Za lež na jazyk.
Za oloupení na pravou dlaň.
Za zradu výboru na hruď, tam kde je srdce.
Na pravé chodidlo za překročení uznávaných mezí."



Vadná je jedna z těch knížek, při jejímž čtení budete postupně na jednotlivé postavy měnit ve velké míře názor. Ze začátku se všichni jeví až přehnaně normálně, ale stačí pár stránek a všechno je jinak. 
Celestie není od začátku vyloženě hrdinkou, která by toužila po nějaké změně či revoluci. Je jen holka, která chce v životě zažít lásku a štěstí, to je vše.

Nějaké hlubší myšlenkové pochody se u ní objeví až při oné situaci v autobuse s mužem, který spadá do skupiny Vadných.

Až tady si začne uvědomovat jak propastné jsou mezi lidmi rozdíly. Co oni smí, ale lidé označeni cejchy to mají striktně zakázané.
Nejenže jsme tedy svědky toho, jak se změní její postavení ve společnosti, ale také toho, jak celkově přehodnotí své priority a pohled na svět.
Dále je tu její sestra Juniper, se kterou si byly vzhledově velmi podobné, ale osobnostně byla každá úplně jiná. To asi také zapříčinilo to, že si nebyly zase až tak blízké, takže jsme se v knize nedočkali moc velkých sesterských debat.
A nesmíme zapomenout na jejího přítele Arta, jehož charakter jsem odhadovala snad až do konce příběhu, a jehož otec, soudce Crevan, byl hlavní cejchovatel Vadných - což velmi radikálně poznamenalo jejich vztah.

Celkově námět knihy mě upřímně velmi překvapil. Kastování lidí na ty dobré a špatné mi připadalo jak z doby druhé světové války, kdy se Německo pod nadvládou Hitlera (nesmyslně) rozdělilo na "normální lidi" a židy. 

A to hlavně v procesech, které museli Vadní podstoupit - nesměli chodit do běžných podniků, měli přísně ustanovenou večerku a svou odlišnost museli dávat najevo i svým oblečením, byla pro ně vyznačená místa v autobusech či jiných zařízeních a dokonce nesměli opustit město.

Kniha tak byla velmi emotivní a já jsem tak chvílemi měla sto chutí některým postavám dopřát v knize malou nehodu.

Ze začátku jsem se bála, že mě tento žánr možná nenadchne, ale po pár kapitolách jsem věděla, že se nemusím bát. Cecelia Ahern krásně spojila vymyšlený svět s jeho (nesmyslnými) pravidly a tresty s hlubokými úvahami hlavní hrdinky, které vás donutily zastavit se u nich a vžít se do její kůže.
Konec autorka nechala - jak jinak než - otevřený, takže doufám, že si co nevidět přečtu pokračování. Za mě můžu knihu jen doporučit. :)☻


Hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Omega a e-shopu Knihy Dobrovsky
Knihu můžete zakoupit ZDE

5 komentářů:

  1. Na tuto knihu jsem teď viděla hodně recenzí, takže o ní začínám hodně uvažovat :D Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Vadnou určitě v budoucnu plánuji, zpočátku mě to moc nezaujalo, ale četla jsem takové množství pochvalných recenzí, že si to nemůžu nechat ujít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak psala Týnka, všude chválící recenze, až je ostuda, že jsem knihu ještě nečetla :D:D

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.