RC: Tíha vesmíru - Jennifer Niven

Výsledek obrázku pro tíha vesmíru


Kniha, která vám ukáže, že v životě nejste v ničem sami.


Každý si ve svém životě na srdci nosíme závaží, o kterém víme jen mi sami. Stesk po nějaké osobě, neblahé vzpomínky na těžké dětství či obavu z budoucnosti. Ať už je ale tato tíha sebevětší, měli bychom vždy myslet na to, že na ni na světě nejsme sami.

Mít vedle sebe někoho, komu bychom mohli vypovědět naše hoře, ulevit si a najít v někom oporu, je v takové situaci jediným východiskem. Čím déle v sobě budeme naše pocity dusit, tím více bude naše psychika dostávat zabrat. A jelikož zdraví máme jen jedno, je potřeba na něj myslet především!

Výsledek obrázku pro holding up the universe tumblrVýsledek obrázku pro holding up the universe tumblrVýsledek obrázku pro holding up the universe tumblr

A přesně takovou radu, by potřebovala dostat Libby Stroutová, náctiletá dívka, která se do paměti všech obyvatel městečka zapsala jako "holka, kterou musel z domu vytahovat jeřáb" nebo jako "nejtlustší teenagerka v Americe". Její život před lety radikálně změnil a Libby tuto změnu nesla velmi špatně a začala jíst. Respektive přejídat se. Snažila vnitřní prázdnotu zaplnit jídlem, ale všechno jen zhoršovala a zhoršovala.
Jídlo se stalo její mantrou a ona se postupně naučila žít mimo společnost, až jednoho dne nezvládla projít dveřmi. A od této chvíle se její nepřízeň osudu přesunula z domácího pole i do pole okolního. Sám se sebou se člověk doma vypořádat může - naučí se vyrovnávat se stresem, zhubne a začne od znova. Ale jak zvládne vyjít na ulici nebo do školy aniž by nevnímal, že tam všude se na něj budou lidé dívat s předsudky a opovržením?
Jediné, co člověku zbývá, je obrnit se a takové lidi nevnímat - a to také naštěstí Libby po většinu času dělá. 
Může ale člověk životem proplouvat sám věčně?

Související obrázek

Ale trable nemusí mít pouze neoblíbení jedinci ve škole. Jack Masselin je pohledný, chytrý a na škole jeden z nejpopulárnějších kluků a o přátele nemá nouzi. Jeho život se na prvním pohled od toho Libbyina diametrálně liší a člověk by ani neuvažoval o tom, je nějak srovnávat. Jenže pod pozlacenou slupkou se ukrývá stejná tíha, která trápí i Libby. Tíha, kterou musí každý den Jack nosit sám. Nikoho by totiž ani ve snu nenapadlo, že trpí prosopagnosií - obličejovou slepotou. Obličeje kolem něj, doma, na ulici nebo ve škole, mu nic neříkají a všichni mu splývají do jedné velké skupiny cizích lidí. Své omezení se po mnoho let dennodenně snaží skrývat, jelikož moc dobře ví, jací ostatní dovedou být.

Jakmile ho ale osud svede dohromady s Libby, začne na vše pohlížet docela jinak. Ačkoliv jí život naložil na bedra co mohl, ona se nezalekla a všem okolo ukazuje, že jsou jí jedno jejich posměšné narážky. Je takovým pravým opakem Jacka.
Kvůli jejich společně "situaci" se z nich začnou pomalu stávat přátelé a oni konečně najdou někoho, komu by se mohli svěřit.
Dokáže se ale Jack oprostit od společnosti a vyjít s pravdou ven?

Výsledek obrázku pro universe tumblr

Tíha vesmíru je knihou, která vás opravdu chytí za srdce. Jennifer Niven si pro své příběhy vybírá velmi ožehavá témata, která jsou pro čtenáře naléhavější práv kvůli tomu, že jsou v dnešní době tak aktuální. Šikana, předsudky, kastování, posměch. S tím vším se mládež ve společnosti potýká a toto měřítko se rok od roku zvyšuje. V dnešní době si závažnost těchto negativních jevů ani neuvědomujeme a o to více, bychom si na ně měli dávat pozor. Libby a Jack nám svými příběhy připomněli, jak umějí být děti ve škole kruté a zároveň všem ukázali, že člověk není nikdy sám.

Toto poselství je v knize nejdůležitější. Člověk se kolikrát může snažit sebe víc, ale bez cizí pomoci se některé věci zvládnout nedají. Proto bychom měli vždy myslet na to, že se kolem nás najde vždycky někdo, kdo nám bude ochoten naslouchat a pomoct.
 



Hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromediagroup
Knihu můžete koupit ZDE


2 komentáře:

  1. Krásná recenze, knížka vypadá vážně zajímavě a teď hodně uvažuju o tom, že si ji přečtu ♥

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.