RC: Bez srdce - Marissa Meyer


Výsledek obrázku pro bez srdce

Příběh Srdcové královny, který zná jen málo kdo


Související obrázekAsi všichni známé proslulou pohádku o blonďaté holčičce, která se králičí norou dostane do tajuplné Říše divů, kde na ni čeká její životní dobrodružství. Alenka v Říši divů byla, je a vždy bude oblíbenou pohádkou čtenářů různého věku. Ukazuje nám, jak tenká je hranice mezi skutečností a snem a ukazuje nám, že všude existuje nějaká Bílá a Srdcová královna jako dva póly dobra a zla.
Jak se ale takové dva póly vlastně vytvoří? Nikdo se přeci jen tak nemůže narodit zlý, nebo ano?

Marissa Meyer svou novou knihou Bez srdce, chce čtenářům tuto otázkou určitým způsobem zodpovědět. Děj nás přivede do Říše divů ještě dlouho před tím, než se do ní dostane malá Alenka. Zlou a pomstichtivou Srdcovou královnu byste tu hledali velmi těžko. V této době je totiž ještě mladá dívka, lady Catherine Pinkertonová, jejíž sny nesahají zdaleka tak vysoko, jak by se mohlo vzhledem k její budoucnosti zdát. Chce žít v klidu a šťastně a mít své pekařství.
Bohužel všechno není vždy tak, jak si člověk přeje. Rodiče mají s Catherine daleko vyšší plány a vidí ji po boku Srdcového krále. Co na tom, že Catherine plane srdce zcela jiným směrem. Co na tom, že představa života s králem ji činí nešťastnou. Oni s ní mají jiné plány. Povaha mladé hrdinky ale není nijak mírná, a ona se rozhodně nebudě chtít nechat manipulovat jako šachová figurka.
Tento příběh nebude rozhodně tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát.


Na další retelling od této autorky jsem byla velmi zvědavá. Alenku v Říši divů do Lewise Carolla mám ráda už od mala a nedám na ni dopustit ani dnes. Příběh inspirovaný právě touto pohádkou pro měl výzvou číslo jedna. S velkým nadšením jsem se tedy pouštěla do knihy s opravdu krásnou obálkou - nemohla jsem odolat a na Vánoce jsem si pořídila i Owlcreate, kde byla Bez srdce v originále v limitovaném bílém provedení♥
Během prvních kapitol autorka stihla vytvořit velmi pestré prostředí, kde dokonale vykreslila charaktery jednotlivých postav. Dostali jsme se tak na královský dvůr a nahlédli jsme do minulosti ženy, která s radostí utíná hlavy a nenávidí bílé růže. S každou další stránkou si pro nás autorka připravovala zápletky, které ve finále zásadně ovlivnily budoucnost celé Říše divů.
Autorka nám ukazuje, že i Srdcová královna měla kdysi srdce, které nebilo jen pro pomstu, ale i pro lásku a naději.

Celkový dojem po dočtení knihy sice nebyl tak silný, jak jsem předpokládala, ale i tak se mi kniha líbila. Marissa Meyer umí psát velmi čtivě a její díla patří mezi mé oblíbené. V každé knize vytvoří dokonalé prostředí, které je pozadím povedeného příběhu. I tady vytvořila velmi pestré vedlejší postavy, které celému příběhu dodávaly tu správnou "šťávu". Kdybych byla možná trochu mladší, hodnotila bych knihu vyšším počtem hvězdiček, ale nyní musím ubrat za nedotažení opravdu dobrého potenciálu, který kniha měla. Mrzí mě, že zrovna této knize musím na hodnocení ubírat, jelikož jsem od ní očekávala opravdu hodně. I tak ale Marissa Meyer zůstane nadále mou oblíbenou autorkou, protože na retellingy pohádek si člověk najde čas vždy!

Moje hodnocení : 3,5 z 5


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu knihcentrum.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE

3 komentáře:

  1. Povedená recenze :)Od této autorky jsem zatím nic nečetla, ale hodlám to rychle napravit :) A asi začnu právě s knihou Bez srdce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bez srdce jsem si koupila hne, jak vyšla a zatím jsem se k ní nedostala :( schovávám si ji na Vánoce, to se zdá být ideální čas pro čtení pohádek. Doufám, že mě nezklame. Podle recenze soudím, že by neměla.

    OdpovědětVymazat
  3. Já knihu asi v nejbližší době číst nebudu, ale láká mě :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.