RC: Jeden z nás lže - Karen M. McManus


Výsledek obrázku pro jeden z nás lže

Zločin ze školních lavic


Představte si seriál PLL v knižní podobě a dostanete přesně tento příběh.
Hned na začátku se totiž setkáváme se čtyřmi postavami - Cooprem, Addy, Nathanielem a Bronwyn. Na tom by ještě nebylo nic tak neobvyklého, kdyby je všechny nespojovalo podezření z vraždy mladého Simona.
Výsledek obrázku pro jeden z nás lžeKaždý si totiž za svůj život kolem sebe vytvoří řadu přátel, ale i nepřátel, a stejně tak to měl i Simon. A velkou část nepřátel si vytvářel vědomě. Jelikož byl inteligentní a vše mu šlo od ruky, nad ostatní se mírně nadřazoval, a aby si z lidí kolem sebe perfektně střílel, vytvořil server Co ty na to?, který z něj pro mnohé udělal nepřítele číslo jedna. Sám na sebe dlouhou dobu strhával pozornost, až se vše jednoho dne zcela vymklo jeho kontrole a po Simonovi zbyly jen vzpomínky a plno nezodpovězených otázek, na které se teď snaží snaží najít odpovědi policie i studenti ve škole.
Nikdo ale o sobě nemůže říct, že je jeho duše čistá jako lilie, a stejně tak i tady se začne ukazovat, že každý má doma schovaného nějakého toho kostlivce ve skříni. Teď jen rozpoznat, jaké tajemství je neškodné, a které stojí za smrtí Simona.

A od toho tu jsou již zmiňovaní hrdinové.
Školní naivka, premiantka třídy, hvězdný hráč a školní outsider. Dvě dívky a dva chlapci, kteří se stanou naším klíček k vyřešení studentského zločinu. Každý má svůj život, který , ač to tak na první pohled nemusí vypadat, není žádné peříčko. Stejně jako my, i naši hrdinové mají určité vystupování v kolektivu a zcela jiné ve svém soukromí. Naše čtveřice kolem sebe udržuje stěnu ze lží, kterou budeme v průběhu čtení kousek po kousku odkrývat.

Autorka velmi barvitě a živě vykreslila jednotlivé charaktery postav, čímž dodala celkovému thrillerovému efektu příběhu. Vzniklo tak mnoho proměn, kterých jsme byli během četby svědky, které zcela změnily pohled na určité postavy, na jejich motiv či alibi. Detektivní zápletky patří ke čtenářsky velmi oblíbeným, takže není divu, že Karen v této knize spojila trochu YA právě s detektivkou, čímž se nám do rukou dostalo dílko, které vás zcela pohltí.
Netradiční spojení teen problematiky a akčním vyšetřováním vraždy je zcela originální a neotřelý námět, který dostál svému příslibu kvalitního čtení. Rozhodně s nebojte toho, že by příběh utrpěl prostředím střední školy či nízkou věkovou hranicí hlavních hrdinů. Vše bylo právě naopak. Díky nepředvídatelnosti se kniha četla skoro sama a příběhu naprosto nic nechybělo. Měl rychlý spád, hlavní hrdiny, kteří v určitých chvílích pořádně zamíchali kartami, a také vedlejší postavy, které, jak se nakonec ukázalo, do celé skládačky zapadly také. Na konci jsme byli opět svědky toho, jak geniálně autorka celý příběh vymyslela. Všude totiž hrály hlavní roli detaily (stejně jako v životě).

Jeden z nás lže je sice vydána pod záštitou YOLI, ale tato kniha není jen "obyčejnou" YA. Ukrývá v sobě daleko víc, což ocení hlavně starší čtenáři. Mně osobně celý příběh nadchl a jsem moc ráda, že se autorka vydala právě touto cestou. Doposud vydané knihy pod křídly YOLI mám ráda, ale s teen thrillerem jsem se ještě nesetkala, takže tento se okamžitě zapsal do prvních příček mých oblíbených a zároveň doporučovaných knih.








Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy děkuji společnosti euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.