RC: Moderní vegetariánská kuchařka - Bettina Matthaei



Uvařte si chutně a plnohodnotně i bez masa!




Do podvědomí světové gastronomie se rok od roku čím dál více začleňují jídla, která postrádají maso. Globálně se produkce masa zmenšuje a lidé se čím dál více hlásí k vegetariánství a k dalším jeho odnožím - například veganství, frutariánství, makrobiotické stravě či k vitariánství. Bezmasá strava se stala moderním trendem, ke kterému se lidé uchýlí z různých důvodů, ať už z etického přesvědčení, z potřeby ozvláštnit se či kvůli zdravotním problémům. Jedno je ale jisté, přechod na stravu skládající se pouze ze zeleniny, obilovin, luštěnin a ovoce se pomalu ale jistě rozpíná do všech koutů světa a obchodní trh se tomu začíná velmi dobře přizpůsobovat.

V dnešní době se k vegetariánství hlásí opravdová spousta lidí, což je oproti minulosti docela rozdíl. Dříve bylo téma bezmasého jídla celkem tabuizované a lidé byli za svůj netypický životní styl velmi často předčasně odsuzováni. Setkávali se také s častou diskriminací ze strany obchodníků a majitelů restaurací, kteří do své nabídky nezařazovali jídla, která by byla "veg" variantou jídla klasického. Nicméně dnes je tomu naštěstí jinak. V obchodech seženeme prakticky cokoliv, a také v restauracích jsou již "připraveni" , a na jídelních lístcích tak můžeme najít jídla jako tofu burger, cuketové lasagne či veg chilli con carne. Sice se ještě stále najdou tací, kteří vegetariány považují za "zvláštní jedince" a jejich jídlo jim připadá jako "potrava pro králíky", ale těchto lidí ubývá, a ba naopak vzniká spousta nových komunit, kde spolu lidé sdílejí svůj nový životní styl - ať už bezlepkáři, vegetraiáni či vegani -.

Nebudu chodit kolem horké kaše a hned ze začátku zodpovím otázku, která se vám jistě hodní hlavou. Ano, já sama jsem vegetariánkou. Na bezmasou stravu jsem přešla postupně z vlastního přesvědčení zhruba před rokem, a ačkoliv jsem dřív masu moc neholdovala, vyřadit ho z jídelníčku úplně mě nikdy nenapadlo. A nyní můžu říct, že jsem s touto volbou naprosto spokojená. Musím se přiznat, že já sama jsem byla dříve jednou z těch, kteří neměli potřebu svůj životní styl nijak měnit. Ani nevím, kdy se to ve mně zlomilo, ale stalo se a můj jídelníček dostal zcela nový rozměr. Vyhrávám si s jeho sestavením tak, abych měla ve stravě potřebné bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu, a díky tomu přicházím na nové a nové recepty, které oplývají zcela novými chutěmi. 

(Oficiálně jsem se k vegetariánství ještě nehlásila, takže tady to je v podstatě premiéra!)

Rozhodně nejsme ten typ, co bude chtít lidi kolem sebe přesvědčit, že by to s masem měli "zabalit". Zastávám názor, že každý má svou svobodnou vůli, takže je pouze na něm, co si v životě vybere..ale tento přístup také očekávám od lidí kolem sebe. Nerada se totiž setkám s konfrontací, kdy se na vás lidé dívají skrz prsty jenom proto, že nesdílí váš názor a dočkáte se od nich zaškatulkování do sekce " Ta divná, co jí jen mrkev.". To je také hlavní důvod, proč je pro mnoho vegetariánů těžké mezi kamarády jen tak přiznat : " Ne díky, já maso nejím.


Jak už jsem zmínila výše, vaření bez masa má své klady hlavně v poznání nových potravin a chutí, takže se váš každý oběd stane novým objevem. Nejčastěji hledáme recepty na internetu, protože, ruku na srdce, tam už dnes najdeme opravdu vše, ale pro milovníky kuchařek, jako jsem já, nakladatelé nezapomínají a vydávají mnoho kuchařek, které využijete nejen k přípravě oběda. V rámci recenzování pro společnost Euromedia se mi do rukou dostala horká novinka, Moderní vegetariánská kuchařka, které jsem propadla po první stránce.

Jak už asi víte z minulých recenzí, u knihy mám hrozně ráda propracovanou grafickou stránku, a ta tady opravdu vede. Už jen samotné listování v knize dělá čtenáři dobře na smysly, což je u kuchařek velmi důležitý faktor. Bettina Matthaei do knihy vložila recepty na různé druhy zeleniny, přičemž u každého druhu vždy vypsala jeho vlastnosti, chuť i nejčastější použití. Mohli jsme se tak dočíst, jak nejlépe využít vodnici, topinambur, černý kořen, cuketu, rajčata či dýni. Kapitoly byly řazené podle zeleniny, takže se vždy určitý počet stran zaměřil pouze na jeden druh zeleniny, a my jsme tak například mohli vidět recepty na dýňovou polévku, dýňové créme brulée či dýňovo-jablečný koláč. Recepty byly různorodé, od těch jednoduchých až po složitější a slaných až po ty sladké, takže bylo opravdu z čeho vybírat. A nebojte se, vaření vypadá sice složitě, ale určitě si s nimi poradí, jak zdatný kuchař, tak i úplný nováček.

Mě osobně velmi nadchly řepové noky, polévka z vodnice, výše zmiňovaný dýňovo-jablečný koláč, cibulová polévka se šafránem, "bramboráky" z topinamburu...no asi bych tady vypisovala skoro vše, co v knize je, protože se mi opravdu trefila do noty a já ji mám doma teprve dva dny a už mám v plánu zkusit jeden recept za druhým. Zatím jsem vyzkoušela cibulovou polévku se šafránem, chtěla jsem ji porovnat s klasickou francouzskou cibulačkou, a musím říct, že ačkoliv je svou vinnou chutí zcela jiná než cibulačka z Francie, doma chutnala. Šafrán jsem měla doma už pěknou řádku měsíců, a byla jsem tak ráda, že ho můžu do zkušebního receptu využít. 




Moderní vegetariánská kuchařka opravdu předčila má očekávání, jak po grafické stránce, tak po té obsahové. Recepty byly napsány velmi jednoduše, ale každý měl v sobě něco, co vás donutilo na jídlo dostat chuť. Už dlouho se mi do rukou nedostala kuchařská kniha, která by mi takhle sedla, a já ji tak mohu zařadit hned vedle Elly Woodward do sekce Top kuchařek, které mám doma.




Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze, také nejím maso, bude to teprve sice rok, ale jsem nadšená hlavně z toho, kolik nových chutí jsem objevila a že můj jídelníček už není monotóně maso + příloha a pořád dokola. :-)
    Na knihu určitě mrknu, musim ji prolistovat, abych zjistila jak často jsou v receptech ořechy a sója, na tyhle dvě věci mám alergii...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, já tedy maso jím, ale jen sporadicky a bezmasá vegetariánská jídla mi nevadí, právě naopak. Kuchařka vážna vypadá hodně dobře, věřím že se v ní najde spousta dobrých receptů. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze, vařím ráda a nebráním se ani jídlům bez masa. Určitě se po knize podívám. :))

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.