RC: Oprawme se - Stanislav Skřička



Naučme se žít zdravě


Zdraví je to nejcennější, co máš.

Toto heslo každý z nás určitě doma nejméně tisíckrát a vždycky jsme ho brali tak trochu na lehkou váhu. Ovšem s přibývajícím věkem člověk začíná přicházet na to, že zdraví je opravdovým základem našeho života. Když totiž nejsme zdraví, je jedno, jestli jsme tlustí, hubení, bohatí či chudí - nemůžeme žít plnohodnotný a spokojený život, a o to jde. 

Měli bychom tedy dbát na to, abychom o sebe pečovali, poslouchali své tělo a dali mu to, o co si říká. V dnešní době je pro tělo největší zátěží JÍDLO. Ruku na srdce, asi nikdo nejí vždy jenom zdravé a lehké věci. Vždyť proč by taky byly v obchodech všechny možné sladkosti a laskominy, no ne? Důležité je najít ve všem míru. Když už chceme "zhřešit" a dát si nějakou pizzu, sušenku či slazenou limonádu, měli bychom se držet pravidla - méně je někdy více. A tady je onen "zakopaný pes". Lidé si často myslí, že lásku s sebe sama dokáží právě v tom, že se dobrotami doslova zahrnou - čím větší porce, tím více sebelásky, ne? Bohužel je tomu právě naopak. Sice uspokojíme své chuťové pohárky, vytvoříme slušnou dávku endorfinů, ale tělo v globále nám nakonec moc nepoděkuje.

V návaznosti na to, často kolem sebe slýchám větu: "Tělo musí jít do hrobu zhuntované." To je přesně ten nesprávný přístup, který se ovšem vyskytuje bohužel poměrně často. V mládí to možná člověku přijde otravné - cvičit, zdravě se stravovat a všechno kolem - , ale to, co do sebe vložíte v těchto letech, se vám ve stáří vrátí jako bumerang.
Prokazujme tedy sebelásku opravdovým hýčkáním a ne jen zaplňováním žaludku.


Stanislav Skřička se ve své knize věnuje právě stravě a jejímu dopadu na lidský organismus. Poukazuje na to, že za mnoha lidskými neduhy stojí právě to, co člověk jí. Žijeme v době, která je přesycená farmaceutickým průmyslem. Lidé si berou prášek kvůli usínání, na  "nakopnutí" po probuzení, proti bolesti hlavy či na bolavý žaludek. Co když ale stačí zařadit do svého jídelníčku určité potraviny, které jsme léta v obchodech přehlíželi a můžeme tím zásadně změnit stav našeho těla?

Výsledek obrázku pro herbs tumblr gifTakovou přírodní Bibli zdraví a jídla najdeme právě v Oprawme se. Naučíme se kombinovat různé potraviny, pomoct svému tělu zbavovat se škodlivých toxinů, těžkých kovů apod., které do sebe dennodenně dostáváme z našeho okolí. Otevře se nám zcela nový pohled na naše tělo a jídlo, které tvoří naši podstatu. 
Nemyslete si ale, že půjde pouze o rady, které nám budou říkat, jak jíst, abychom se udrželi fit, bez nadváhy apod. Nikoliv. Autor se zaměřil ještě více do hloubky a vyzdvihuje správné jídlo dokonce jako účinný boj proti civilizačním chorobám. Kniha je opravdu velmi podrobně propracovaná, takže se v ní dočtete mnoho informací, které můžou změnit váš pohled na ZDRAVÍ a NEMOC a hlavně na řešení aktuálního problému. 

K přírodě jsme měli odnepaměti blízko, a je proto velká škoda, že se od ní čím dál více odkláníme. Dle vlastní zkušenosti vím, že knihy tohoto typu rozdělí čtenáře na dva tábory - PRO a PROTI. Účel této "recenze" nebyl přesvědčovací ani nic podobného, spíš informativní pro ty, kteří věří v alternativní medicínu a rádi by se ve svém přesvědčení dále "vzdělávali".


Mě samotnou kniha obohatila a jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost si ji přečíst.



Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu Megaknihy
Knihu můžete koupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.