Recenze na knížku: Hunger Games-Aréna smrti :-)

Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Série: Hunger games
Anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska. Hunger games začínají…

Obálka: Celkově se mi obálka líbí. Je jednoduchá, stručná, ale výstižná..Jejím hlavním motivem je pták Reprodrozd, kterého známe z knížky(pták, který dokáže napodobit lidské zvuky ;-) ), a kterého měla Katniss jako odznáček na svém oblečení v aréně.. :-) Takže na mě obálka udělala dobrý dojem ;-)

Vazba: Knížka je paperback, což mi k ní sedělo. Velikostně je menší a mně osobně měkká vazba velmi vyhovovala, protože jsem si ji s sebou brala na čtení ven :-))

Hlavní hrdina/ka: V této knížce je hlavní hrdinkou šestnáctiletá Katniss Everdeenová, o které se vůbec nedá říct, že by byla obyčejná..Uměla lovit, starala se o svou sestru i mamku, což vyžadovalo velké úsilí, takže bych jí spíš nazvala velmi schopnou a statečnou :-)
Proto jsem ji také v mnoha věcech obdivovala!= po smrti svého otce, jak už jsem říkala, se dokázala postarat o celou rodinu, a neměla to vůbec lehké, protože v kraji ve kterém žila byla velká nouze..Takže pro mě byla Katniss opravdová hrdinka :-)
A i přesto, že žila v zemi, kde se většina lidí řídila heslem: "zachraň si svůj vlastní život", našla si velmi dobrého (jen?...) kamaráda  Hurikána (to jméno mi přišlo v knize vážně vtipné! :D ), se kterým si navzájem pomáhaly a tak nějak se o sebe starali :-)

Děj: Hunger games neboli Hladové hry se konají každoročně jako jakési sportovní slavnosti, i když nikdo z lidí z nich nemá radost. Bojuje v nich totiž 24 dětí (2 z každého z 12 krajů,ze kterých se skládala země Panem) v aréně na smrt! Hry sice mají vypadat zábavně a lidé se jich musí účastnit, ale jsou pro ně pouze krutou připomínkou toho, že jsou pod tyranskou nadvládou hlavního města Kapitolu, a že ten může jejich děti vydávat na smrt.Účastníci her, kteří jsou v rozmezí 12-18 let, jsou každý rok losováni..
Ale protože jsou skoro všechny kraje chudé (výjimka je jen pár, kde jsou děti dokonce vycvičovány a dobrovolně se do her hlásí), vylosování berou v podstatě jako rozsudek smrti!
Když je při letošním losování vybrána Prim, mladší sestra Katniss- ta má o svojí sestru takový strach, že se radši přihlásí dobrovolně.
A věci ještě více zkomplikovaly, když jako druhý z 12 kraje, byl vybrán spolužák Katniss, Peetha, který jí není tak úplně lhostejný...
Letošní hry budou rozhodně stát za to!

Moje hodnocení:Pro mě byly Hunger games něco úplně nového a já jsme si je moc oblíbila. Líbil se mi příběh Katniss, která ze začátku vzpomínala na svou minulost, popisovala barvitě okolí..atd. Autorka dokázala v knize vytvořit vážně zajímavé a velmi reálné prostředí, jak v samotném kraji, tak v aréně.! Celou dobu jsem se od příběhu nemohla odtrhnout, a když už jsem si v duchu myslela, jak určitá situace asi dopadne, na další straně mi spadla brada, protože to celá situace vyústila v úplně jiný konec :D
Knížka se i krásně četla, protože měla spád a hodně akce!
Rozhodně ji tedy doporučuji! :-)

PS: Jen pro zajímavost, když jsem knížku četla, začetl se do ní(a taky ji přečetl!!!) i můj mladší bratr, který čte snad jenom v učebnici do školy! :D A to už něco znamená :D

    Hvězdičky: 5 z 5

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment :-)


3 komentáře:

  1. Hladové hry je opravdu skvělá série. Nejvíce se mi líbí právě tento první díl. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já už se těším až začnu číst další díly :-)))

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.