RC: Flawed (Flawed 1) - Cecelia Ahern

Autor: Cecelia Ahern
Nakladatelství: Harper Collins UK
Počet stran: 416
Název v originále: Flawed
Název v češtině : Vadná
(vychází v roce 2016 u nakladatelství Omega )
Série: Flawed (1)
Anotace
The stunning YA debut from internationally bestselling author Cecelia Ahern. 
Celestine North lives a perfect life. She’s a model daughter and sister, she’s well-liked by her classmates and teachers, and she’s dating the impossibly charming Art Crevan. But then Celestine encounters a situation in which she makes an instinctive decision. 
She breaks a rule and now faces life-changing repercussions. She could be imprisoned. 
She could be branded. 
She could be found FLAWED. 
In this stunning novel, bestselling author Cecelia Ahern depicts a society in which perfection is paramount and mistakes are punished. And where one young woman decides to take a stand that could cost her everything.


"You suffer the consequences of your one mistake for the rest of your life."


Dokázali byste si představit svět, ve kterém všechno musí být perfektní? Svět, ve kterém se vždycky musíte chovat správně jinak vás za jedno malé vybočení čeká krutý trest?
V takovém to světě totiž Celestine North, naše hlavní hrdinka, žije. Lidé v tomto světě jsou odnepaměti vedeni k tomu, aby se chovali pouze správně a podle norem. Zásadní je nikdy nevybočit a nic nezpochybňovat. A co stane s lidmi, kteří se tomuto režimu vymknou? Dostanou se do vězení či do nějakého nápravného zařízení?

Osud, který jim připraví vůdci státu, bude daleko horší.
Budou stále ve svém městě, ale o to horší to pro ně bude. Stanou se společenskými vyvrheli. Vyčleněnými jedinci ve společnosti, kteří budou všem každodenně připomínat, co čeká toho, kdo neuposlechne.
Ztratí práva a možnosti, které měli jako "normální" a stanou se těmi Špatnými. Nedokonalými. Vadnými.
Nebudou ale poznamenáni pouze na duši, ale i na těle. Budou označeni písmenem F, které bude symbolizovat jejich odlišnost. Budou mít na těle cejch svého provinění.
Jejich trest bude spočívat v jejich životě pod dohledem bez jakýchkoli práv a blahobytu. Je jedno jestli někdo zhřešil méně a někdo více, trest bude pro každého stejný.

Celestie patří mezi Normální. Dokonalé. Její život nebyl doposud nijak poznamenaný a ona žila naprosto normálně.
Jednoho dne se ale všechno změní. Jejich soused je nařčen ze špatnosti a odvezen tzv. Informátory, kteří jsou něco jako policie pro Vadné. Posléze se ukáže, že obvinění bylo neoprávněné. Všichni v rodině jsou z toho v šoku. Ale to netuší, že to nejhorší je teprve čeká.
V této chvíli si totiž Celestine začne všímat nespravedlnosti, která je všude kolem. Začne si uvědomovat, jak je hrozné, že Vadní nemají stejná práva, a dokonce ani sedadla v hromadné dopravě. 
Když pak jedno ráno uvidí v autobuse starého Vadného muže, který si nemůže sednout, neboť jsou všechna místa pro jeho "skupinu" obsazená, její morální zásady jí nenechají v klidu a ona se rozhodně jednat.
Vždyť přeci nic špatného neděla.
Patří mezi Dokonalé, tak se jí nemůže nic stát.
Jak ale sama uvidí, stačí opravdu jen málo a z Dokonalého se rázem stává Vadný.

Najednou přijde o všechno. O život, který měla. O přítele. O svobodu.
Teď na vlastní kůži zakusí, jak velká je ve světě kolem ní nespravedlnost a jací vlastně jsou Dokonalí lidé.



" I slide the red F armband up my arm, removing the sticky type from one side to secure it tightly to the fabric. It´s suposed to be tight.
Like a second skin."


Flawed je jedna z těch knížek, při jejímž čtení budete postupně na jednotlivé postavy měnit ve velké míře názor. Ze začátku se všichni jeví až přehnaně normálně, ale stačí pár stránek a všechno je jinak. 
Celestie není od začátku vyloženě hrdinkou, která by toužila po nějaké změně či revoluci. Je jen holka, která chce v životě zažít lásku a štěstí, to je vše.
Nějaké hlubší myšlenkové pochody se u ní objeví až při oné situaci v autobuse s mužem, který spadá do skupiny Vadných.
Až tady si začne uvědomovat jak propastné jsou mezi lidmi rozdíly. Co oni smí, ale lidé označení písmenem F to mají striktně zakázané.
Nejenže jsme tedy svědky toho, jak se změní její postavení ve společnosti, ale také toho, jak celkově přehodnotí své priority a pohled na svět.
Dále je tu její sestra Juniper, se kterou si byly vzhledově velmi podobné, ale osobnostně byla každá úplně jiná. To asi také zapříčinilo to, že si nebyly zase až tak blízké, takže jsme se v knize nedočkali moc velkých sesterských debat.
A nesmím zapomenout na jejího přítele Arta, jehož charakter jsem odhadovala snad až do konce příběhu, a jehož otec byl hlavní cejchovatel Vadných - což velmi radikálně poznamenalo jejich vztah.

Celkově námět knihy mě upřímně velmi překvapil. Kastování lidí na ty dobré a špatné mi připadalo jak z doby druhé světové války, kdy se Německo pod nadvládou Hitlera (nesmyslně) rozdělilo na normální lidi a židy. 
A to hlavně v procesech, které museli Vadní podstoupit - museli nosit na oblečení vyšité písmeno F, byla pro ně vyznačená místa v autobusech či jiných zařízeních a dokonce nesměli opustit město.

Kniha tak byla velmi emotivní a já jsem tak chvílemi měla sto chutí některým postavám dopřát v knize malou nehodu.
Ze začátku jsem se bála, že mě tento žánr možná nenadchne, ale po pár kapitolách jsem věděla, že se nemusím bát. Cecelia Ahern krásně spojila vymyšlený svět s jeho (nesmyslnými) pravidly a tresty s hlubokými úvahami hlavní hrdinky, které vás donutily zastavit se u nich a vžít se do její kůže.
Konec autorka nechala - jak jinak než - otevřený, takže doufám, že si co nevidět přečtu pokračování. Za mě můžu knihu jen doporučit. :)☻


Hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji internetovému knihkupectví Megabooks.cz ☺
Knihu v originále zakoupíte ZDE.

6 komentářů:

  1. To zní docela zajímavě! Přidávám si do seznamu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) O knížce slyším poprvé, ale hned mě zaujala a jsem si jistá, že si ji určitě chci přečíst :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji :) pokud si ji přečteš, budu ráda za info, jak se ti líbila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to zajímavě! O knize slyším prvně, takže moc díky za zajímavý tip :-) Mám ráda knihy kde není charakter postavy od začátku jednoznačný, takže myslím, že by se mi čtení mohlo líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také moc ráda, že jsem na ni touto formou narazila :)

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.