RC: Procitnutí slečny Primové - Natalia Sanmartin Fenollera

Autor: Natali Sanmartin Fenollera
Nakladatelství: Host
Počet stran: 287
Název v originále: El despertar de la señorita Prim
Série: -------
AnotaceSlečna Prudencia Primová, nezávislá, distingovaná a „intenzivně otitulovaná“ žena, se nechá zlákat sugestivním inzerátem v novinách a přichází do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá.

Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu „muže z křesla“, inteligentního, kultivovaného a hloubavého člověka. Překvapivý životní styl obyvatel městečka napřed vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy a nejhlubší přesvědčení.

Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády vlivům moderního světa. Je to kniha plná rozhovorů a diskuzí, zmatků a paradoxů, mužů a žen, knih, žárlivosti, lásky, květin, koláčů, a dokonce se v ní objeví i vánoční krocan.



Příběh nás zavede do malebného městečka San Ireneo de Arnois, ve kterém jako by se zastavil čas. Není tu žádná moderní technologie ani všelijaké vymoženosti dnešní doby. Lidé tu žijí poklidným a trochu zastaralým životem, ale o to více jsou šťastní. Za ničím se nehoní, užívají si každého dne, pořádají čajové dýchánky a jejich knihovny jsou přecpané překrásnými knihami.

Do tohoto městečka se díky náhodnému inzerátu v novinách dostane chytrá a okouzlující slečna Prudencia Primová. I když bylo podmínkou, že uchazeč musí být bez titulů, slečna Primová je vystudovaná, čímž není úplně tou nejlepší kandidátkou. Nenechá se ale zastrašit a nakonec ono místo knihovnice opravdu dostane.
Jejím zaměstnavatelem se stane „Muž z křesla“. Je to mírně podivínský člověk, který holduje knihám o filosofii a za nic na světě by nevyměnil staré dobré věci za novou techniku.
Zanedlouho se seznamuje i dalšími obyvateli městečka a je čím dál více uchvácena stylem jejich života. Účastní se mnoha sešlostí, při kterých se pijí ty nejlepší čaje a jí se úžasné domácí sladkosti. 
Má pocit jako by se dostala úplně mimo realitu a ocitla se na místě, které je celé míle vzdálené od běžného uspěchaného světa.
Slečna Primová tak přehodnocuje všechny své dosavadní priority nechává se čím dál více vtahovat do místních zvyklostí a do života, který ji nepřestává fascinovat.
Co dalšího na ni ještě v San Ireneo de Arnois čeká?


Příběh o Prudencii Primové byl už od první strany velmi netypický a jakmile se dostala do městečka San Ireneo de Arnois bylo na sto procent jasné, že tato netypičnost bude ještě pokračovat. Autorka nádherně popsala okolí, ve kterém se příběh odehrával, takže jste si kolikrát připadali, jako byste i vy byli v městečku plném květin, knih a dobré nálady. Také si s námi dobře hrála – a to hlavně ve věcech, které v příběhu nakousla a už nedokončila. Asi nejlepším příkladem je „ Muž z křesla“. 
Toto označení je totiž jediné co o něm víme. Nikdy ho nepojmenuje přímo a ani se nezabývá jeho minulostí. Vše co víme je jen to, že zaměstnává slečnu Primovou a miluje filosofii.
Ještě jsem nečetla knihu, která by se Procitnutí slečny Primové podobala. Bylo v ní mnoho citu a věcí, nad kterými se čtenář při čtení nejednou zamyslel. 
Byl to opravdu kouzelný příběh, který zkrášlí vaši knihovnu a vy se k němu budete několikrát vracet. ☺




Hodnocení: 4 z 5

Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí recenzní e-knihy moc děkuji nakladatelství Host :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.