RC: Proměna Mary Dyerové (Mara Dyer 2) - Michelle Hodkin

Autor: Michelle Hodkin
Nakladatelství: Brio
Počet stran: 424
Název v originále: The Evolution fo Mara Dyer
Série: Mara Dyer(2)
AnotaceVěřila, že před svou minulostí dokáže utéct. Nedokáže. Věřila, že všechny její problémy jsou jen výplodem její mysli. Nejsou. Nevěřila, že po tom všem, čím si prošla, před ní kluk, kterého miluje, ještě něco tají. Mýlila se.
Mara má velké problémy rozlišovat mezi skutečností a světem představ, nočních můr a bludů. Přesto se statečně pere se životem a věří, že může být ještě šťastná. Obává se i svých specifických schopností, díky kterým zřejmě zabila několik lidí. Ještě, že je jí stále po boku charismatický a akční Noah Shaw, na jehož pomoc Mara spoléhá. Temný, místy depresivní, hororově laděný román napíná čtenáře, aby si vybrali, zda se jedná o realitu, nebo pouhé Mařiny představy, či zda je nakonec vše možná úplně jinak.





Tvá láska ho dovede k záhubě





Celá kniha začíná jako takové malé déjà vu.

Mara se probouzí na nemocničním lůžku, aniž by si pamatovala co jejímu pobytu tady předcházelo, a opět tak visí ve vzduchu důležitá otázka –  Jak jsem se sem dostala?
Jediné na co si vzpomíná, je otcova nehoda, po které se vydala na polici udat samu sebe, aby došla vytouženého klidu. 
Ani ve snu by ji ale nenapadlo, že právě na policejní stanici narazí na svého bývalého přítele, který má být už nějaký čas mrtvý. Nejhorší na tom všem je, že je na to Mara sama.
Doktorce Kellsové, která ji teď drží na lůžku, nemůže říct o tom co viděla, nebo dokonce o tom co udělala. – To už by mohla rovnou prohlásit, že je blázen –
S její rodinou je to nastejno a bohužel i s Noahem to chvíli vypadá bledě. Ale napříč všemu co se stalo, drží při ní a jako jediný jí tak může pomoct.
Aby ji tedy doktorka Kellsová pustila domů, musí Mara hrát jakoby nic. Doma je sice pod neustálým dohledem, ale daleko víc jí vadí, že po domluvě s doktorkou Kellsovou musí docházet na novou speciální terapii v Horizontech
Tady se Mara setkává s partou lidí, kteří zde řeší své psychické problémy, a kdyby nebylo jejího starého dobrého přítele Jamieho, kterého tu nečekané potkává, cítila by se tu asi jako jediná normální.
Chození na terapii je pro ni snesitelné jen , že se večer může vrátit zpátky do „normálního“ života a být se svými blízkými. Ovšem i v Horizontech se Mara po nějaké době setká s nepříjemnou konfrontací.
Řeč je o Pheobe. Jedné dívce, která dochází společně s Marou na terapie a už na první pohled je jasné, že je docela vyšinutá. Mara z ní tak nemá dobrý pocit a po několika incidentech se jí začne zdát, že je Pheobe vyloženě zainteresovaná proti ní. Má ovšem daleko větší starosti, takže Pheobe zatím nepřikládá moc velký význam.
Mezi tím se totiž společně s Noahem snaží vypátrat, jestli je možné, aby byl Jude stále naživu a hlavně odkud se vzaly její a Noahovy schopnosti. 
Podaří se jim nalézt zvláštní řetízek, který má přívěšek identický s tím, který nosí na krku Noah. Začínají se před nimi pomalu objevovat dávno zapomenuté věci z minulosti, které by jim mohly dát odpovědi na jejich otázky.
Nemůžou ale pátrat v klidu, neboť na Maru doma čím dál častěji čeká nejedno nemilé překvapení, které připisují právě Judovi.
Mara je na zbláznění, a dokonce už začíná pochybovat i sama o sobě.

Opravdu se Mara zbláznila a všechno se odehrává jen v její mysli? Nebo chce někdo dosáhnout právě toho, aby o sobě začala pochybovat?

Po předešlém dílu ( Prozření Mary Dyer ) je laťka u této série nastavena vysoko, ale nemusíte se bát, tento díl vás zaručeně nezklame. Je v něm ještě o něco víc akce, napětí a také tajemna. 
Podíváme se díky němu také trochu do historie Mařiny a Noahovi rodiny a konečně přijdeme na to, jestli je Jude opravdu naživu.
Dostane tu také zabrat vztah Mary s Noahem, jelikož se jejich důvěra na konci minulého dílu trochu přetrhala a Mara se navíc stále bojí, aby Noahovi neublížila. A když se do toho připlete ještě jedna věštkyně, která ji bude radit, aby se od Noaha držela co nejdál, jinak se mu něco stane, má Mara o čem přemýšlet.
Jsou její obavy oprávněné? A dokázala by se Noaha vůbec vzdát?

Michelle Hodkin vytvořila opět unikátní příběh, který vás vtáhne a nepustí až do poslední stránky. Podařilo se jí udržet si stejnou míru napětí jako v předchozím díle a možná ji i malinko přesáhnout. Všechny informace a situace, kterými Mara s Noahem procházeli, do sebe dokonale zapadaly a tak jsme během čtení mohli jen žasnou, jak skvěle to je celé promyšlené.
Psychiatrické prostředí v Horizontech celému příběhu dodává na jeho tajemnosti a u scén, které se tu odehrávají budete hltat stránku za stránkou.
Nechte se tedy Proměnou Mary Dyer vtáhnout do dalšího napínavého příběhu o Maře a Noahovi a o věcech, na jejichž vysvětlení holý rozum nestačí.



Hodnocení: 4,5 z 5
Recenze je napsána pro literarnisvet.cz
Nakladatelství Fragment

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.