RC: Spáčka a vřeteno - Neil Gaiman

Autor: Neil Gaiman
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 72
Název v originále: The Sleeper and The Spindle
Série:----
Anotace
Královnině zemi bylo ono království vzdušnou čarou nejblíže, ale přes horský hřbet, který sloužil jako hranice mezi těmito dvěma královstvími, nedokázaly přelétnout ani vrány. Možná si myslíte, že ten příběh znáte. Vystupuje v něm mladá královna, která se má vdávat. Dále pár dobrých, statečných, houževnatých trpaslíků, hrad zarostlý trním a princezna, kterou čarodějnice proklela, aby spala navěky. Jenže tady nikdo nečeká, až se objeví šlechetný princ na věrném oři. Tahle pohádka se spřádá z nití černé magie, která se kroutí a stáčí a pableskuje a září. Královna by si snad mohla vysloužit hrdinské ostruhy, pokud princezna potřebuje zachránit… 

Příběh o Šípkové Růžence a Sněhurce z docela jiného konce



V nedalekém království se rozšiřuje stará kletba, která se po dlouhá desetiletí držela pouze na jediné dívce a hradu, ve kterém se nacházela. Mezi lidmi se tato zpráva rychle šíří, a každý se bojí toho, až se tato spící kletba dostane až do jeho blízkosti.
A onou spící dívkou není nikdo jiný než Spáčka, o které si lidé tradují  nejeden příběh.
O tomot strachu z blížící se kletby se doslechnou také tři trpaslíci, kteří tudy procházejí, když jdou pro dar své Královně s havraními vlasy, pletí bílou jako sníh a rty rudými jako kapky krve. Ihned jak k ní dorazí, se jí z celou věcí svěří a ona, i když má čerstvě před svatbou, s nimi vyráží na záchrannou misi.

Jak může skončit příběh, který je vlastně spojením dvou, nám dobře známých, pohádek?
A bude zde opravdu všechno tak, jak si to pamatujeme?


Moderní převyprávění Sněhurky a Šípkové Růženky a zároveň jejich spojení, pro mě bylo příjemnou výzvou.
Ovšem úplně první lákadlo, kvůli kterému jsem knihu chtěla mít, byla ilustrace. Nádherný přebal knihy, který je poloprůhledný se zlatým trním a černými růžemi mě uchvátil!
Když jsem se poté do knihy začetla, provázela mě na každé straně nějaká povedená ilustrace - ať už trpaslíků, Spáčky, Královny či spících měšťanů - čímž se celý příběh posunul o příčku výš.
Spojení netradičního příběhu, ve kterém budete zaznamenávat společné znaky pohádek vašeho dětství, ale také věci, které autor trochu překroutil, poupravil a předělal k tajemnějšímu a taky trochu strašidelnějšímu příběhu je opravdu geniální. Jako malé čtenáře vás určitě napadlo, jaké by to bylo, kdyby se některé postavy z různých pohádek společně setkaly v jednom příběhu.. a Neil Gaiman to proměnil ve skutečnost.
Spáčka a Královna si navzájem zasáhnou do života, což jim oběma radikálně změní budoucnost.
Na konci se ovšem verze pohádky a Gaimanova příběhu naprosto rozejdou. Tam, kde jste si říkali, že rozuzlení znáte, na vás bude čekat naprosto něco jiného, a tak i celkový dojem z příběhu bude jiný. Nebude to taková lehká a oddechová pohádka, jak ji známe, ale příběh, který sice má pohádkové prvky, ale na konci vás donutí zadumat se nad ním.


Spáčka a vřeteno je nádherná knížka, které vás uchvátí svou grafickou stránkou a autor příběhu zase zajistí, že budete stránku za stránku žasnou nad tím, co všechno se ze známých pohádek o Sněhurce a Šípkové Růžence dá udělat. Já jsem si čtení moc užila a vám ji mohu jen a jen doporučit! :)


Moje hodnocení: 4 z 5
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-knihkupectví Albatrosmedia ☺
Nakladatelství Fragment

11 komentářů:

  1. Take jsem na ni koukala v knihkupectví, ale odradilo mě, jak je tenká :) no uvidím, možná ještě názor přehodnotím.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Příběh jsem četla v povídkové sbírce Předběžná varování, nakonec jsem si ale kvůli božím ilustracím pořídila i tohle samostatné vydání povídky. A je to fakt boží. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. O knize už jsem něco zaslechla, ale když jsem teď uviděla ty ilustrace, tak jsem nadšená. Navíc povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pořád přemýšlím, jestli do knihy jít :/
    Docela mě straší pouhých 74 stránek, protože to mi na knihu přijde opravdu malinko :-D :/
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to asi o člověku - mně počet stránek nevadil - autor nic zbytečně neprotahoval. :) Děkuji :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, upřímně jsi mě popostrčila k tomu se po knize mrknout :) Moc Ti děkuji a přeji nádherný večer :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se kniha také moc líbila, jen přemýšlím, proč jsi jí ubrala jednu hvězdičku, když jsi jí vlastně nic nevytkla.

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.