RC: Sedmilhářky - Liane Moriarty

Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 439
Název v originále: Big Little Lies
Série: ---
AnotaceJane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi. 

Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery. 

Celeste je věčně zasněná, poněkud vynervovaná místní kráska. Co ji ale může trápit, když má tak hodného, hříšně bohatého manžela a přepychový dům? Snad jen ta jejich dvojčata jsou občas na zabití.

Každá z nich je úplně jiná, a přesto jsou nejlepší kamarádky. Jsou však k sobě skutečně upřímné? Vždyť i drobné lži a polopravdy můžou časem vyústit v obrovskou tragédii.



„ A takhle to všechno s největší pravděpodobností začalo.
Nemotorným vymknutím kotníku.“


Příběh nás zavede do malebného městečka Pirriwee, ve kterém si budete připadat jako ve zcela jiném světě. Vše je tu jako ze škatulky. Každá rodina má dokonalý život, dům, zahradu a v neposlední řadě i děti.
Spokojené matky a manželky se potkávají na ulicích, probírají nejnovější novinky a ukazují si nové módní úlovky.

Ovšem za každým pozlátkem se ukrývá trošku jiná realita, která už zase tak dokonalá není.

Nahlédneme do životů hned několika žen z městečka – Madelaine je čerstvá čtyřicátnice, která si nenechá nic líbit a je schopná začít nejednu hádku, když je to potřeba. Doma ji nic nechybí. Má milujícího manžela, se kterým má dvě děti a společně s nimi v domě žije i její nejstarší dcera, kterou má z předchozích let. A právě její nejstarší dcera jí začne dělat starosti, a to když se až moc spřátel s rodinou jejího biologického otce. Madelaine to ve svém nitru bere jako jakousi zradu: Vždyť on je přeci  opustil! Celou dobu se o svou dceru nezajímal a teď je z něj najednou skvělý táta!“

Celeste je krásná blondýnka, které by nikdo netipoval její pravý věk. Vždycky ví jak se má obléct, co říct a když se někde objeví  je zcela středem pozornosti. Se svým stejně atraktivním manželem tak tvoří dokonalou dvojici, které lidé kolem jen tiše závidí. A fakt, že mají krásná dvojčata a luxusní domek jejich statusu jen přidává.
Tak proč tedy chvílemi Celeste vypadá utrápeně jako by na sobě nesla tíhu celého světa?

A do třetice svobodná matka Jane. Ta je v městečku zcela nová. Přistěhovala se sama se svým synem Ziggym a oproti všem maminkám je neskutečně mladá. Ženám z celého města se zcela vymyká – nenosí luxusní oblečení, nebydlí v dokonalém domě a působí spíše jako šedá myška, která na sebe nechce strhávat pozornost.

Cesty těchto tří žen se, navzdory všem jejich rozdílům, protnou a nenávratně tak ovlivní své životy.


"Tohle není žádný cirkus. Vyšetřujeme tu vraždu."


Sedmilhářky z pera Liane Moriarty mě lákaly ihned jakmile jsem je uviděla na pultech knihkupectví, a tak jsem se na přečtení tohoto příběhu moc těšila.

Ze začátku se všechno rozvíjí pomalu a nenápadně, ale už po prvních kapitolách mě příběh pohltil a nepustil až do jeho konce.
Příběh je vyprávěn hned ze tří pohledů + první kapitola je z pohledu jedné starší sousedky, což nám dává velmi podrobný popis událostí z různých úhlů pohledů a navíc tak budeme moci nahlédnout pod slupku každé naší hrdinky.
Autorka má od začátku všechno dokonale promyšlené a před námi se tak objevují zcela obyčejné události, které ovšem mají daleko hlubší význam než se může zdát.
Podobně laděné příběhy, ve kterých autorka dokazuje svou představivost a inteligenci, si vždycky neskutečně užívám a na konci příběhu jsem vždycky překvapená, jak se celý pletenec nečekaných událostí a zápletek nakonec rozpletl. A tak tomu bylo i tady. Ne že bych byla v průběhu děje nějak obrovsky překvapená (podle anotace čtenář trochu předpokládá, jaké věci v knize najde), ale konec samotný mě dostal.

Víc o příběhu prozradit nemůžu, abych vás neochudila o chvíle překvapení, a taky abyste se měli na co těšit.

Čtenářům, kteří mají tento žánr rádi, nebo které zmiňovaná knížka zaujala, ji opravdu doporučuji, jelikož tato další kniha Liane Moriarty není nádherná jen napovrch, ale i zevnitř.☻

Hodnocení4,5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Martinus.cz
Nakladatelství Fragment
Knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

  1. četla jsem a fakt super:)). (jinak, máš tam sInem místo sYnem)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano:))..jee děkuju, nechápu jak se tam ta chybka vloudila;)

      Vymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.