RC: Tess z d´Urbervillů - Thomas Hardy



Nesmrtelný baladický příběh Thomase Hardyho o prosté dívce, které se stala zkázou její krása a nevinnost.



Tess žije se svou rodinou poměrně klidný život, který je ovšem poznamenám jejich postavením ve společnosti. Nemají peněz na rozhazování a jsou  rádi, že si na venkově jakž takž vystačí. Když se ale Tessin otec jednoho dne vrací domů, vše se má jednou provždy změnit.

Dozvídá se, že chudší rod Durbeyfieldů, do kterého patří, je v určité větvi spojen s významným rodem d´Urbervillů, který naopak oplývá bohatstvím dodnes. A jelikož se mu vidina nově nabytého majetku náramně líbí, chce se k rodině hlásit.

Vypraví tedy svou nejstarší dceru, Tess, aby zašla do domu d´Urbervillů a doufá rovnou v to, že tam dostane slušnou práci, která by také dobře vynášela.
Jeho přání se vyplní a Tess je opravdu v domě uvítána a je jí nabídnuta i práce. Ovšem z docela jiného důvodu než z toho rodinného. Právoplatnému dědici majetku, Alekovi, se totiž Tess velice zalíbila a jelikož je zvyklý, že v životě vždycky dostane to co chce, rozhodne se pod rouškou dobré vůle ji mít co nejblíže u sebe a získat si ji.

Pro Tess bude tohle setkání osudové a změní ji jak život, tak i bohužel duši. Vše další co se jí v životě odehraje, tak bude nenávratně ovlivněno – bohužel ne k dobrému. Jak jinak by taky setkání naivní Tess a vychytralého a ostříleného Aleka mohlo dopadnout?
Naproti tomu se v jejím životě objeví také světlý bod, a to mladík Angel, kterého Tess také okouzlila svou krásou, ovšem který je uvnitř dobrý a lehce zdrženlivý, takže na Tess nebude nijak tlačit.
Dokáže jednou raněná dívka najít sílu a někomu se otevřít? A dá ji její minulost šanci začít nový život?



" A co je její trumf? Myslíš d´Urbervillskou krev?
Ne, hlupáku; její obličej - jako kdysi můj!"






Historický příběh o mladé dívce Tess Durbeyfieldové, jejíž rodina z chudých poměrů se chtěla přihlásit k bohatému jménu d´Urbevillů, patří mezi knihy, u jejíž pasáží se budete zastavovat a přemýšlet nad jejich hloubkou. 
Tess je od začátku čistá a naivní dívka, která ve všem hledá jen to dobré a neví skoro nic o okolním světě, který není jen růžový a bezpečný. 
Ačkoliv jí osud toho na bedra naloží až příliš mnoho, nestěžuje si a všechno v rámci možností zvládá. 
Její tvrdost byla v celém příběhu asi vidět nejvíce – nikdy necouvla, nikomu si nestěžovala či nechtěla od nikoho pomoct. Možná na sebe byla chvílemi přísná až moc, ale taková Tess prostě byla - raději si prošla peklem se zdviženou hlavou, než aby se na úkor své morálce měla dobře.

Dokonale jsou zde vykresleny protiklady – bohatí : chudina, naivita hlavní hrdinky : surovost společnosti a v neposlední řadě to je bezelstný Angel : vychytralý Alek. Tess všemi těmito aspekty byla ovlivněna a nucena pozměnit svůj bezelstný pohled na svět. V příběhu byla její změna vnímána pozvolně až na konci zcela vyvrcholila.


Tento klasický román neztratil svůj leskl ani teď v moderní době a čtenáři je tak stále velmi vyhledávaný. Není se také čemu divit. Příběh ve čtenáři po dočtení zanechá zamyšlenost nad nespravedlností nad tím, co všechno Tess potkalo a čím vším musela projít. Pokud jste zatím o této klasice neslyšeli, doufám, že vás recenze alespoň trochu na tuto historickou klasiku nalákala.
A pokud se bojíte stylu, kterým je kniha psána či rozsahu příběhu, můžete se podívat na několik televizních zpracování tohoto románu - za mě doporučuji stejnojmenný seriál BBC, který má čtyři díly a díky tomu je v něm zachyceno z knihy co nejvíce. ;)





Autor: Thomas Hardy
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 488
Název v originále: Tess of the d´Urbervilles
Série: ---
AnotaceRomán Thomase Hardyho Tess z D’Urbervillů patří k nejslavnějším viktoriánským románům a na čtenářské oblibě neztratil dodnes. Ve své době vzbudil obrovský rozruch a náležitě bouřlivou odezvu, zvláště díky autorově vášnivé obžalobě puritánské viktoriánské morálky. Podobně jako většina Hardyho ostatních románů se i Tess z D’Urbervillů odehrává ve fiktivním jihoanglickém hrabství Wessex; jeho hlavní hrdinkou je venkovská dívka Tess, jejíž upřímnost, citlivost a mravní nesmlouvavost naráží na pokrytecké konvence okolí a postupně vede k hrdinčině tragédii. Baladický příběh navíc působivě dokresluje časový rámec knihy: do poklidných venkovských končin začínají doléhat ozvěny společenských změn vyvolaných industrializací; lidé začínají ztrácet staré jistoty a mají před sebou náhle budoucnost zbavenou opor – ale zároveň i nové možnosti. Tato situace dává autorovi podnět k filosofickému zamyšlení nad osudovými silami, ovlivňujícími úděl člověka. 

Hodnocení5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji e-shopu Martinus.cz
Nakladatelství Fragment
Knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    O této knize jsem dosud nic neslyšela, nicméně to vypadá celkem zajímavě. Až někdy dostanu náladu přečíst si něco klasického, rozhodně po ní sáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka mě ihned zaujala, a tak jsem si recenzi rozklikla celou. No a vypadá fakt skvěle, díky za tip! A dávám odběr, kdyby tě i můj blog zaujal, budu ráda, když mě budeš sledovat také :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.