RC: Cujo - Stephen King


Thriller, který vám prostě nedá spát.


Městečko Castle Rock a jeho obyvatelé se nijak neliší od jejich sousedů - v každém domě žijí jiné páry či rodiny, které řeší své radosti i problémy. Lidé se mezi sebou znají a vše klape jako hodinky.
Stačí ale jedna nově přistěhovala rodina a docela obyčejná nehoda a vše se rázem změní.

Manželé Vic a Donna právě procházejí krizí, a tak se i se svým synem stěhují do nového domu v městečku Castle Main. Nic zvláštního by na téhle rodině nebylo, kdyby jejich syn Tad nevídal v šatníku strašidla, která ho děsí a vyhrožují mu. Oba rodiče se ho budou snažit přesvědčit, že v šatníku nic není, ale Tad bude i nadále usínat se strachem z toho, co se mu asi stane.
Jejich příběh, ale nebude jediný, se kterým se v knize setkáme.

Už nějakou dobu tu bydlí i manželé Joe a Charity. Joe je vlastníkem jediné autodílny ve městě, a tak je mezi všemi známý. Bohužel ho lidé znají nejen jako automechanika, ale hlavně jako velkého alkoholika a násilníka. Jeho soužití s Charity tedy není rozhodně řádné peříčko.
Nejvíce tento vztah odnáší jejich syn, na kterého rodinné prostředí nepůsobí vůbec dobře, a také jejich domácí mazlíček, bernardýn Cujo.
Vypjatá atmosféra už se nedá vydržet, a tak Charity odjíždí se synem pryč a nechává manžela doma samotného. Jediným jeho společníkem bude jejich věrný mazlíček. Své páníčky poslouchá a má velmi rád a dokonce si ho oblíbí i noví obyvatelé města a zvláště pak jejich syn Tad.

Stačí ale jeden den v lese,jedna temná jeskyně a nemilosrdný virus a z milého a věrného přítele člověka se začne stávat nelítostné monstrum, které nadělá v klidném městě pekelnou paseku.


"Netvoři zůstaňte za prahem!
Nemáte tu co dělat."




Thrillery a hororově laděné knihy jsem začala číst ve větší míře celkem nedávno, takže jsem moc nevěděla, co mám od příběhu očekávat. O to víc jsem pak byla překvapená, když jsem se od něj až do poslední stránky nemohla odtrhnout.

Začátek knihy se rozjíždí pozvolna - zjišťujeme příběhy jednotlivých rodin a hrdinů, se kterými se v příběhu později setkáme.
Tím pádem poté budeme moci příběh vidět z více pohledů, čímž bude vše ještě napínavější. A asi nejvíce nečekané bylo to, že některé kapitoly uvidíme z pohledu nakaženého bernardýna.

Během čtení jste tedy celkem rozpolcení - víte, co vše Cujo udělal a stále dělá, ale na druhou stranu také víte, že je to strašně hodný pes, který se akorát necítí ve své kůži. U kapitol, kde popisuje, jak vnímá vše kolem sebe či jak na něj působí okolí, zapomenete na všechny hrůzy okolo a budete s ním soucítit. Takové zvraty dělaly příběh čtivým a napínavým, takže člověk nemohl jít spát, dokud knihu nedočetl.

Abychom si ale nepřipadali ochuzeni o špetku tajemna a hororovosti, vložil autor do příběhu ono téma se strašidly, které bylo celou dobu obestřené velkou temnotou. Prolínají se tu tak prvky thrilleru i hororu, což je prostě geniální.

Cujo mě naprosto ohromil a překvapil a já jsem moc ráda, že jsem si díky němu mohla rozšířit své čtenářské obzory.☻




Moje hodnocení: 4 z 5

Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Beta. :)
Knížku Cujo můžete zakoupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Akonáhle som zbadala na FB recenziu na túto knihu, musela som si ju pozrieť :) Tiež som Cuja čítala, skvelý kúsok, dala som ju na jeden hlt čo som od toho nevedela odísť a na konci som hrozne plakala, ako zomrel ten chlapec :/

    OdpovědětVymazat
  2. Kinga mám moc ráda a zrovna tuhle knihu jsem ještě nečetla, takže koukám, že se mám na co těšit :-) Jen by ostatní komentující nemuseli prozrazovat zásadní momenty děje! :-D

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.