RC: Defy - L. J. Shen


Učitelka a její žák 
Mladá dívka a playboy

Učitelská práce není žádné peříčko. Člověk celý den vede dlouhé monology, které jsou místy vyplněný krátkými dialogy a ještě kratšími přestávkami. Neustále nad sebou má někoho, před kým se musí pomyslně sklanět a zodpovídat se mu. Ačkoliv je ve třídě on ten hlavní, o respektu, ruku na srdce, moc mluvit nemůžeme. Bezproblémových a pilných žáků je poměrně malá hrstka a zbytek jsou buď nezodpovědné zbohatlíci, kteří si místo ve společnosti můžou koupit nebo žáci bez perspektivy a vidiny budoucnosti. S takovým materiálem se pracuje hodně těžko, a člověk tak má co dělat aby si udržel duševní i fyzické zdraví. 
Představili jste si tento malý obrázek v reálu? Tak a teď k němu přidejte ještě o 50% horší podmínky, třídu i prostředí a dostanete střední školu v Todos Santos. Poslední ročníky jsou plné sebejistych žáků, jejichž rodiče vlastní vily, jachty a luxusní auta, o kterých si mohou nechat obyčejní lidé jen zdát. Právě tito puberťáci řídí celý oběh školy a ti nejhorší a nejmocnější jsou HotHoles. Parta mladých, atraktivních, nezkrotných a arogantních kluků, kteří nemají respekt z ničeho a z nikoho. Co chtějí, to si vezmou a nikdo se jim neodvážil postavit do cesty. 
A právě v tomto školním pekle se nachází mladá učitelka Melody Green. Je jako malá mořská víla v obrovských a nebezpečných vlnách oceánu. Z každé strany se na ni valí povinnosti a ke všemu si absolutně nesedla s jedinou ženou, na které závisí její kariéra. Ředitelka školy, paní Followhillová, dává Melody jasně najevo, že ji nemá v lásce a nejraději by se jí zbavila - kdyby jí nečekaně neodpadl jeden vyučující, tuhle mladou a až zbytečně atraktivní dívku by NIKDY nepřijala-.
No a pomyslnou třešničkou na tomto "kalamity dortu" je fakt, že ve třídě, kde vyučuje literaturu má všechny HotHoles a navíc jeden z nich je syn oné ředitelské fúrie. 


Melody nežije plnohodnotný život. Bydlí v až příliš málem bytě, nemá žádného mazlíčka ani přítele. Jediný její sociální život se odvíjí od chatu na seznamce. Už nějakou chvíli si dopisuje s poměrně milým klukem, který ale při první vidine osobního setkání vycouvá. Pro dívku je to další nepříjemná záležitost, která se jí během dlouhých dní v Todos Santos stává. Když už si myslí, že snad vyčerpal svou životní smůlu, naboura před školou do opravdu luxusního auta. Do auta, které by si nemohla dovolit ani za dvacet let.
Do auta, které ji kvůli opravě zcela zruinuje. 
Do auta, jehož majitel je Jaime Followhill, syn její "milované" ředitelky . 

"Do prdele. Do prdele. Do prdele! Zadunění, které naplnilo moje uši a otřáslo mým autem, nenechalo žádný prostor pro pochybnosti. Udělala jsem jeho SUV to, co Keanu Reeves filmu Dracula. Totálně jsem ho zničila. Adrenalin budu-nebo-nebudu-bojovat mi proudil tělem a já jsem se krátce zamyslela nad tím, jestli nešlápnout na plyn, nezměnit identitu a neutéct ze země, abych se následně schovala v nějaké jeskyni kdesi v afgánských horách. "

Už se připravuje na nejhorší. Je jí jasně, že se bude muset před ředitelkou doslova platit a škemrat (ale všeho z mírou, že jo!), aby ji okamžitě nevyhodila. Zároveň ve svém nitru cítí nespravedlnost, že ona, o osm let starší člověk, jezdí v rozbité skořápce a její žák má luxusní fáro. Kde ksakru udělala chybu?! 
A když už si bude myslet, že její den nemůže být ničím "zajímavější" udělá Jaime něco, s čím by nikdy nepočítala. Omluví se jí, že ON naboural auto JÍ. 
Touto jednou větou, Melody zcela šokuje, a ačkoliv je dívka ráda, že se vyhne tučné částce za opravu, ví, že člen HotHoles nedělá nikdy něco jen tak. A že tuto laskavost, bude chtít nějak splatit.

A proč se vlastně kniha jmenuje Defy? V příběhu se s tímto pojmenování setkáváme u drsné potyčky mezi chlapci. Perou se, bojují a vybíjejí ze sebe přebytek testosteronu. 

L. J. Shen napsala sérii o všech členech HotHoles a každému příběhu dala jiný šmrnc. Ačkoliv chronologicky by měla být Defy první, vyšla až po Viciousovi. Nakladatelství Baronet ji nabízí pouze jako e-knihu, která má navíc oproti ostatním dílům méně stránek. Hlavní linie je věnována učitelce a jejímu žákovi, ale v pozadí se opět setkáme s Viciouse, Trentem, Deanem a Millie. 
Oproti svým kamarádům byl Jaime na svuj věk duševně vyzrálejší. Mohli jsme u
si toho všimnout i ve Viciousovi, kde o něm tak hlavní hrdina smýšlí. A tady jsme to mohli posoudit z první ruky. Ačkoliv byl sebevědomý a místy trochu arogantní, bylo to v míře a spíš převládala jeho milá a vtipná stránka. Oproti Viciousovi nebyl tak vulgární ani hrubý a Melody nijak netrápil. 
Autorka se nezabýval zbytečnými komplikacemi, které by do vztahu Melody a Jaimeho vložila (nevěra, žárlivost...), což bylo jen dobře. Vytvořila zápletku, která měla za úkol představit nám milostný příběh, který se odehrál v nehostinném prostředí školy. 
Melody byla sympatická učitelka, která se jen tak něčeho nelekla. Byla silná, hrdá a bystrá a ačkoliv byla o osm let starší než Jaime v knize jejich věkový rozdíl nebyl vůbec poznat. Ba naopak Jaime byl kolikrát v pozici toho zkušenějšího, rozumnějšího a drsnějšího. 
Suma sumárum, celkově jsem byla velmi spokojená. Tímto příběhem autorka, u mě, možná předčila i Viciouse (vadila mi jeho agresivita a brutalita, což tady nebylo). 

Byla jen škoda, že autorka neudělala příběh trochu delší (jelikož se ale v podstatě jedná o "nadpříběh", neboli 1,5 v sérii, chápu to) 

Jsem velmi zvědavá, jaké příběhy si pro nás autorka připraví v dalších dílech věnovaných zbylým HotHoles! 



Moje hodnocení : 5 z 5

Knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentář:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.