RC: Deset malých nadechnutí (Ten Tiny Breaths 1)- K.A.Tucker

Autor: K.A.Tucker
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 298
Série: Ten Tiny Breahs (1)
AnotacePo tragické autohavárii, která ji připravila najednou o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku, prchá Kacey se svou mladší sestrou Livií z Michiganu do Miami, aby tam začala nový život. Podaří se jí vybudovat novou existenci? Zbaví se trýznivých vzpomínek, které ji nepřestávají pronásledovat? A dokáže odolat záhadnému sousedovi z bytu 1D? Už sama skutečnost, že autorka K. A. Tucker vydala první knihu jako šestiletá, je zárukou poutavého a zajímavého čtenářského zážitku..

Obálka: Tahle obálka mi přišla hodně zvláštní..Napůl ponořená rusovláska ve vodě se k názvu knížky dokonale hodí, i když se mi o něco více líbily cizí obálky Deseti malých nadechnutí.→Tady mi voda na obálce nepřijde úplně autentická..spíš jako nějaká hodně nabarvená bazénová voda..Nevím možná je to jen můj osobní pocit, ale myslím, že si mohli grafici trošku víc s obálkou pohrát ;)

Vazba: Od Baronetu se mi zatím nedostala žádná knížka, která by nebyla v pevné vazbě..a to se nezměnilo ani u této knížky :) Já jsem ráda, že má pevné desky, víc se mi to ke knížce hodí..a navíc je malých rozměrů, takže se vám, i přestože je to hardback, vejde do kabelky a vy si jí můžete přečíst při dlouhém čekání, třeba ve vlaku ;)



Hlavní hrdina/ka: Celý tento příběh vypráví o dvacetileté Kacey Clearyové, která si na svůj věk vytrpěla věci, které by nechtěl zažít nikdo. Při tragické nehodě, jí před 4 lety zahynuli její rodiče, nejlepší kamarádka, a dokonce i přítel...A u celé téhle strašlivé situace byla Kacey přímím svědkem, jelikož jako jediná z auta přežila..
Od té chvíle se její život naprosto zhroutil a nebýt její sestry Livie, která kvůli chřipce (ještě teď Kacey této nemoci děkuje!) nemohla jet společně se sestrou a rodiči na zápas a díky tomu je stále naživu, neměla by Kacey už pro co žít.
Každý člověk se s traumaty snaží vypořádat jinak, někdo chodí na terapie, nebo si píše deník..., a pak je tu razantnější, pro tělo velmi šoková, metoda a to vymetání večírků, zkoušení nejrůznějších opiátů a tupitelů rozumu (a sním i bolesti).. a živočišný a nezávazný sex. A právě tuhle "posttraumatickou terapii" si Kacey zvolila.
Teď, když už na tom není nejhůř, se chce zlepšit a dokázat své mladší sestře, že zase dokáže žít normálním životem..Ví, že už to nebude jako dřív, ale kvůli Livii se pokusí být lepší..!
A nový začátek, respektive nový život, se pokusí obě najít v Miamském bytě 1C.
Můžou začít znova? Podaří se Kacey začlenit se zpátky do normálního života? Kacey zatím na tyhle otázky nezná odpověď, ale ví, že udělá všechno proto, aby jim jejich minulost neurčovala jejich budoucnost.. S jednou věcí, lépe řečenou osobou, ale nepočítala→a to se záhadným a opravdu atraktivním sousedem, který i když by chtěla, jí nedá spát!


" Deset malých nadechnutí...
Drž je. Vnímej je. Miluj je."


Moje hodnocení: Jedním slovem PÁNI! 
Tahle knížka mě nesmírně překvapila! Když jsem se do ní pouštěla rozhodně jsem nečekala příběh, který by mě takhle zaujal, takže jakmile jsem se do něj pustila, už jsem nemohla přestat!☻
Kacey mi bylo na začátku vážně líto, ale ona svým chováním čtenářům postupně v knize dokazovala, že o lítost nestojí! Byla velmi silná a tím jaký si kolem sebe, za ty roky, vystavěla štít působila na lidi nedostupně..A její hlavní zbraní byl humor a sarkasmus! 
Díky němu jsem se v knížce chvílemi opravdu nasmála! ;)
Jak už jsem nakousla, Kacey mi bylo vážně líto..Vůbec si nedokážu představit, že bych najednou byla beze všech, na kterých mi kdy záleželo..a ještě k tomu bych byla svědkem jejich posledního vydechnutí, a také posledního (nekonečného) stisku ruky...! Z tohohle zážitku se musí člověk skoro zbláznit!
A chudák Kacey tuhle scénu prožívala den co den ve svých nočních můrách..! :( A nejhorší je na tom to, že se tato situace může OPRAVDU stát v věžném životě! A zaviní ho alkohol za volantem!!
Autorka dává touhle formou jasnou ukázku, jak katastrofální mohou být následky toho, když se člověk posadí za volant opilí-nejen že tím ohrožuje sám sebe, ale ZVLÁŠTĚ pak okolí, které za řidičovu nerozvážnost nemůže! 



Už mám ruku na klice a chystám se prudce otevřít dveře, když Live chraptivě zašeptá: "Počkej!"

Zarazím se, otočím a uvidím, jak Livie hrozí ukazováčkem, jakk to dělávala maminka,když nás kárala.
"Nezapomeň, cos slíbila! To byla úmluva. Začínáme od nuly, jasný? Nový život? Nová Kacey?"
"Jo. No a?"
"A-mohla by ses, prosím, snažit nebýt ledová královna? Zkusit být víc jako ta Kacey předtím? Víš, ta co nepromění v kámen každého, kdo se k ní přiblíží? Kdo ví, třeba si tady dokážeme udělat pár přátel. Jen to zkus."



Velkou oporou, a taky záchranou, byla pro Kacey její mladší sestra Livie. Ta byla pravý opak své sestry-byla přátelská, ráda poznávala nové lidi, často se z ní stávala stydlivka a ve všem se snažila vidět tu lepší stránku.

A právě díky Livii se sestry skamarádily s jejich sousedkou, barmankou ve strip baru, Storm.
Kacey byla netradiční hrdinka už i tím, jakou prací si vydělávala na nájem a živobytí..a to, díky pomoci Strom, ve strip klubu! :D Myslím si, že právě takovými maličkostmi autorka celý příběh nadlehčila a udělala ho vtipným a zábavným→já jsem za to byla hodně ráda! Nemám totiž moc ráda knížky, které jsou až moc tragické a my s hrdinou prožíváme jeho chvíle depresí apod. Ano, Kacey se sice stala velká nehoda, ale už jsme se jí dozvídali jen po střípcích a celá knížka byla spíše o tom, jak se Kacey dostává zase zpátky nad hladinu..a né jak se potápí.
A samozřejmě nesmím zapomenout na tajemného souseda Trenta, ke kterému bude Kacey inklinovat.☺ Trenta jsem se snažila od začátku odhadnout a přijít na to, jakou roli bude vlastně v příběhu hrát a co ho, stejně jako Kacey a Livii, přivádí do nově pronajatého bytu v Miami. 
Knížku jsem přečetla raz dva a moc jsem si čtení užila!☺ Byla to knížka, kterou si budete po jejím dočtení dlouho pamatovat a rádi o ní budete vyprávět, protože VÁŽNĚ STOJÍ ZA TO!
K.A.Tucker vytvořila citlivý příběh o tom, jak je těžké nechat za sebou svou minulost, a že jedno odpuštění je pro někoho víc než bohatství světa..

Hodnocení: 4,5 z 5
 Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

3 komentáře:

  1. Znie to zaujimavo a i ta obalka veľmi laka prečitať si túto knihu,rozhodne si ju prečítam v buducnosti.Skvelá recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížky vypadá dobře, krásná recenze ;))

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.