RC: Žena z horního patra- Claire Messud

Autor: Claire Messud
Nakladatelství: HOST
Počet stran: 303
Série: ----
Anotace
Mistrovský román z pera autorky bestselleru Císařovy děti nemají šaty.
Nora Eldridgeová, sedmatřicetiletá učitelka na základní škole v Bostonu, se už dávno vzdala svého snu být úspěšnou umělkyní, matkou a milenkou. Místo toho se z ní stala „žena z horního patra“, spolehlivá kamarádka a sousedka, která je pro každého vždycky až na druhém místě. Jednoho dne se jí do života připlete okouzlující kosmopolitní rodina Šahídových — její nový žák Reza, dítě jako z pohádky, a jeho rodiče: Skandar, světácký libanonský profesor, který přijel přednášet na místní univerzitu, a Sirena, šarmantní italská umělkyně. Když se Reza stane obětí šikany, je Nora zatažena do složitého světa jeho rodiny. Postupně se do všech tří zamiluje, do každého zvlášť a jiným způsobem. Náhlý příslib přátelství, lásky a umělecké tvorby boří veškeré její hranice a Nora v sobě objevuje nebývalý hlad — touhu žít tak silnou, že je v sázce celé její smýšlení a chápání sebe samé. 
Vynikající román o vášni a uměleckém naplnění plný naléhavosti, intimity a sžíravých emocí, který promlouvá o zničující ceně za autentický život.
Obálka: Obálka Ženy z horního patra se mi líbila už když jsem ji viděla v připravovaných knížkách! Přišla mi zajímavá hlavně kreslená polo průhledná silueta ženy z profilu v kontrastu s realitou která jí prosvítá. Já bych tedy obálku zhodnotila jako netradiční a velmi zajímavou!☻

Vazba: Jiné než pevné desky bych si asi k této knížce nedokázala představit..Navíc pevné desky jsou velkým plusem pro obálku, protože pod zajímavým barevným obalem se skrývá stejný motiv akorát v černobílém provedení ;)

Hlavní hrdina/ka: Celý příběh nám bude vyprávět Nora Eldridgeová, sedmatřicetiletá učitelka na základní škole.
Nora není se svým životem vyloženě nespokojená, ale nadmíru spokojená také není. Má pocit, že je přehlížená, pro mnoho lidí neviditelná a bez uznání...Připadá si jako "žena z horního patra", která není ničím výstřední, lidé s ní nepřicházejí do žádných konfliktů a ona se cítí citově vyprahlá.
Celý její život se ale obrátí vzhůru nohama, když do její třídy dorazí nový žák Reza, a sním i jeho rodina Šahídů.
Je tímto dítkem naprosto fascinovaná, a když pozná zbytek jeho rodiny, matku Sirenu a otce Skandara,  začne "více žít". S Rézovou matkou si pořídí ateliér a začne se opět věnovat své lásce z mládí-malování a tvoření. Postupně se do každého z nich určitou formou zamiluje, a navštěvování se s Šahídovými a tvoření v ateliéru se stane novou náplní jejího života.
Už si KONEČNĚ nepřipadá jako neviditelná a opomíjená "žena z horního patra"..!


"Předpokládala jsem, že na mém hrobě bude jednou napsáno "významná umělkyně", ale kdybych zemřela právě teď, bylo by tam spíš "báječná učitelka/kamarádka/dcera", a mně se chce křičet a velkými písmeny si na hrob napsat: 
JDĚTE VŠICHNI DO PRDELE.


Moje hodnocení: Na tuhle knížku do nakladatelství HOST jsem se těšila už je podle obálky! Připadala mi na první pohled velmi zvláštní po přečtení anotace jsem byla rozhodnutá, že si ji chci přečíst.
Problematiku stereotypu, citové vyprahlosti a pocitu nedůležitosti zvolila autorka podle mě velmi dobře, jelikož je stále více případů v této společnosti, kde se ženy cítí podobně jako Nora.
Celý příběh byl propleten Nořinými vzpomínkami na dětství, pubertu a dospívání..a hlavně úvahami ze současného života. A i když se může zdát, že čtení této knížky bylo náročné, nebylo tomu tak. Autorka využívala velmi dobře volená slova, takže příběh dostal hned od začátku spád..
Trochu byla škoda, že celkový vývoj příběhu byl už od poloviny knížky předvídatelný. Ale na druhou stranu na konci mě knížka překvapila! ;)

Žena z horního patra byla rozhodně velmi zvláštním čtením, které jen tak v knihkupectví nenajdete. Není to knížka, u které byste se vyloženě nasmáli, nebo naopak na vás zapůsobila tak, že byste potřebovali papírové kapesníčky. Spíše se u této knížky zamyslíte nad životem Nory, a někdo se v této hrdince třeba i částečně najde, proto bych tento příběh doporučila spíše starším čtenářům.
Já jsem rozhodně ráda, že jsem si tuto knížku mohla přečíst a nahlédnou díky ní do úplně jiného žánru.☻

"Virginia Wolfová se ve své zuřivosti přestala bát smrti, ale já konečně zuřím tak, že jsem se přestala bát života"

Hodnocení: 3,5 z 5
 Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.