RC: Cizinka - Diana Gabaldon

Autor: Diana Gabaldon
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 712

Název v originále: Outlander
Série: Cizinka (1)
Anotace
Jsme v roce 1945 a armádní zdravotní sestra Claire Randallová přijíždí se svým mužem Frankem na skotský venkov, aby tu prožili své druhé líbánky. Po válečných hrůzách, kdy Claire pracovala v polní nemocnici ve Francii a svého muže, jenž také sloužil v armádě, viděla za celou dobu jen třikrát, se konečně oba radují ze společně strávených chvil a plánují budoucnost. Poklidná skotská vesnice se jeví jako ideální místo pro vzájemné sblížení a jaro láká k výletům do romantické a pověstmi a mýty opředené krajiny. Frank, který miluje historii, tu navíc nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, jenž byl velitelem anglické vojenské pevnosti Fort William v polovině 18. století. Poklidný idylický venkov však skrývá nečekaná tajemství a překvapení. Jsou to především dávné mýty a pověry, které zdejší obyvatelé úzkostlivě dodržují i ve 20. století, ale také místa, kde se dějí nezvyklé a nepřirozené úkazy. Jedním z nich je kopec Craigh na Dun, na němž při jedné ze svých botanických expedic objeví Claire megalitickou stavbu. Je to kamenný kruh podobný proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Dotkne se jednoho z menhirů a pak se to stane. Ve změti zvuků a neurčitých představ se přenese o dvě stě let zpátky. Do časů kapitána Randalla, který bojoval se skotskými klany a krutě hájil zájmy anglické koruny na Skotské Vysočině...







"Tady je dobře rozeznatelná čára života, těšíte se dobrému zdraví a ještě budete. Čára je přerušená, to znamená, že váš život se výrazně změnil – to je ale typické pro většinu z nás, že? 
Ale ta vaše je zpřetrhaná nezvykle často na krátké úseky. A čára vašeho manželství,“ opět potřásla hlavou, „ta je rozdělená. 
Není to nic neobvyklého a znamená to dvě manželství…“ 


Příběh nás zavede do roku 1945, právě když končí 2.sv.válka a lidé oslavují konec krveprolévání. O něco větší význam má konec války pro nemocniční sestru Claire Randallovou, která pomáhala na frontě a několik let byla odloučená od svého manžela Franka Randalla. Konečně jsou zase spolu a můžou začít tam, kde před lety skončili. Jedou proto na druhé líbánky do Skotska, které v sobě skrývá příslib odpočinku a spoustu historických míst k prozkoumání.
Pro Franka je tento výlet obohacen ještě rodokmenem jeho vlastní rodiny, kde objevil svého slavného předka z 18. století kapitána Johnatana Randalla alias Black Jacka.
Claire je tedy během tohoto pobytu vystavena výkladům o historickém Skotsku, kde v dobách Johna Randalla probíhaly kruté boje mezi Angličany a Skoty.

Ale i pro ní má Skotsko své kouzlo a to ve formě překrásné flory, kterou, díky svým bylinářským schopnostem, obdivuje a obohacuje díky ní své herbáře. 
A toto zalíbení v přírodě ji dovede na historicky významné místo Craigh na Dun.
Je to travnatý kopec na jehož vrchu se nachází kruh vytvořený s jednotlivých kamenů různých velikostí, mezi kterými se uprostřed pyšní ten největší a podle svého vzhledu asi také nejstarší. Když se tam posléze vydala i s Frankem stali se svědky mystické události, při které se na kopci sešlo za úsvitu několik žen, které kolem kamenů začaly společně tancovat a vykonávat nějaký dávný rituál. Claire tím byla naprosto unesená.
Když kopec opouštěli, rozhodla se, že se sem další den vrátí a porozhlédne se po vzácné bylině, kterou z dálky zahlédla.

To co ale po této obyčejné ranní návštěvě bude následovat by Claire rozhodně nečekala. Nejprve si myslí, že musela omdlít a asi se pořádně praštit do hlavy, protože muži v rudých kabátech s pistolí v ruce, kteří běhají po lese, prostě NEMŮŽOU být skuteční.
Proto aby celou situaci pochopila musí odsunout stranou svou racionální a rozumovou část a připustit si, že se nějakou nešťastnou náhodou objevila ve Skotsku v 18. století.
Co teď? Kam jít, v době, ve které se vlastně ještě ani nenarodila?

Naneštěstí se Claire nemusí dlouho rozhodovat, jelikož se dostane do skotského klanu MacKenziů, kteří ji považují za anglickou špiónku a jen tak ji „na svobodu“ nepustí. Záhy se ale ukáže, že je pro ně Claire užitečná jako léčitelka, takže je u nich relativně v bezpečí. Ona ale každým dne vymýšlí, jak by se mohla dostat pět na Craigh na Dun a poté za Frankem. 
Během střádání svých plánů, tu ale najde něco, co by nikdy nečekala. Lásku.



„Následovaly udivené obličeje. „Vydezinfikovaná?“ žasl malý mužík. 
„Ano, samozřejmě,“ řekla jsem kategoricky a pomyslela si něco o mužově mdlém rozumu. „Z rány musí být odstraněna všechna nečistota, aby se zničily bakterie a rána se dobře hojila.“ 
„Cože?“ 
„Jako dezinfekci můžeme použít třeba jód,“ řekla jsem. 
Muži se tvářili naprosto nechápavě. Zkusila jsem to znovu. 
„Kysličník?“ navrhla jsem. „Nebo snad čistý alkohol?“ 
Zjevně se jim ulevilo. Konečně jsem našla slovo, kterému rozuměli.“



Historické romány mám velmi ráda, takže jsem měla velkou radost, že se tento rok objeví nové vydání této knihy u Omegy, a když se mi pak dostala do ruky opravdu jsem se moc těšila až se do ní pustím. Už od první strany mě příběh vtáhl do krásného prostředí Skotska v polovině 20. století a já jsem se těšila, jak se celá zápletka s cestováním v čase bude vyvíjet.
Autorka velmi podrobně popisovala, jak okolí, tak i hrdiny v příběhu, takže jsme si příběh mohli v hlavě přehrávat jako film.
Moc se mi líbilo, jak byla v knize popsaná příroda a také historická místa, která Claire a Frank společně navštívili.
Už od začátku se tak v příběhu vznáší něco zvláštního a zároveň tajemného.

Claire byla sympatická hlavní hrdinka, která byla výjimečná tím, jak byla silná. Už jen při informaci, že byla za války zdravotní sestrou si o ní můžeme udělat obrázek, jako o statečné a dobrosrdečné ženě. Líbil se mi na ní také její smysl pro humor, který ukazovala zejména v případech, kdy Frank dlouhosáhle mluvil o historii své rodiny, a ona s úžasem ve tváři přikyvovala, ale čtenáři přiznala, že vůbec neví o čem to její manžel právě mluví.
Ze začátku mi tedy bylo líto, že se od Franka odloučila a nedovedla jsem si představit, že bych jí fandila s někým jiným.
Jenže, když se v příběhu objevil Jamie, ukázalo se, že to má Diana Gabaldon precizně promyšlené, takže jsem se ani nenadála a už jsem si přála, aby se ti dva dali konečně dohromady.


Cizinka je velmi dobře napsaný román, který nás zavede do starého Skotska, nastíní nám staré zvyklosti, mluvu, oblékání a také významná povstání, která můžeme znát z hodin historie. I když je tedy tento příběh vymyšlený, obsahuje části, které se kdysi opravdu staly a tím se stává ještě čtivější a napínavější.
Proto se nemusíte bát jejího většího rozsahu - příběh se velmi dobře čte a utíká jako voda.
Já osobně mám historii ráda, avšak ta Skotská mi toho až tak moc neříkala. Čtení jsem si tedy od začátku až do konce užila. (Ano, byly zde některé pasáže, které mi byly malinko proti srsti, ale tak to v dřívějších dobách prostě chodilo..)
Pokud nad touto knížkou uvažujete, přečtěte se ji. Čeká vás v ní výprava do minulosti, během jejíhož čtení si budete připadat, jako byste na daných místech byli společně s hrdiny. Jak už bylo řečeno, celým příběhem bude propletená láska, která jak známo, je největším hybatelem lidských životů. A v neposlední řadě se tu najde i (ne)jeden hrdina, který to v příběhu pořádně přiostří.

Knížce dávám 4 hvězdičky a těším se na další díl: Vážku v jantaru.



PS: Myslím, že velkým lákadlem k přečtení knihy, je také fakt, že se po celosvětovém úspěchu stala také předlohou ke stejnojmennému seriálu Outlander. 


Hodnocení: 4 z 5 
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.
Knihu Cizinka zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Cizinka mě moc láká a určitě se do ní pustím co nejdříve. Skvělá recenze! :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. Na Cizinku se chystam uz dlouho, ale stale jsem nenasla cas. Super recenze ;-)
    Urcite planuji i kouknout na serial.
    www.fantasyalatriel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.