RC: Skleněný trůn - Sarah. J. Maas

Autor: Sarah J. Maas
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 389

Název v originále: Throne of Glass (1)
Série: Skleněný trůn (1)
Anotace
Celaene je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ovšem během výcviku se pokusí o útěk a je odsouzena k trestu smrti. Nemilosrdný král vládnoucí železnou rukou jí nabídne poslední šanci – stane se královským šampionem a nastoupí do hry o přežití. 
Jestliže porazí dalších 23 šampionů, získá svobodu.
Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen se soupeři, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.







„Od osmi let ji cvičili pro práci vražedkyně – ode dne, kdy ji Král vrahů našel polomrtvou na břehu zamrzlé řeky a odvezl ji do své tvrze.“



Celaena Sardothien není úplně běžnou hrdinkou, kterou by čtenář mohl v příběhu čekat. Podle popisu jejích vlastností a dovedností, by se totiž mohlo zdát, že je to kluk → vyzná se ve zbraních, troufla by si na kohokoliv, kdo se jí postaví do cesty a nebojí se zabíjet. A k tomu všemu je všude známá jako nejlepší zabiják v celé zemi.
Od ranného věku byla vychovávána těmi nejlepšími učiteli, aby se jednoho dne mohla pomstít králi Adarlandu, kvůli kterému se stala sirotkem s touhou po pomstě.
Ovšem na začátku nás příběh zavádí až do chvil, kdy je už rok uvězněna v dolech Endovieru a snaží se přežít každý další den. Nevíme nic o její minulosti ani o tom jak ji chytili a rovnou jsme svědky toho, jak ji v dolech navštíví korunní princ Adarlandu, Dorian Havilliard, se zajímavým návrhem.
Jakožto vynikajícího bojovníka by si ji s sebou vzal do království, kde by se utkala v soubojích o místo královského bojovníka. A po 4 letech v této funkci by dostala vytouženou svobodu.

Jako první by Celaena nejraději jeho nabídku s ledovým pohledem odmítla! (Nebude přeci sloužit svému úhlavnímu nepříteli!) Ale touha po svobodě, a také vzpomínky na solné doly Ebdovieru, nakonec přemůžou její hrdost a ona se rozhodne nabídku přijmout.
Nejprve se ale musí vrátit do svého tělesného stavu, který měla předtím než nastoupila do solných dolů, neboť v její cestě za svobodou jí bude stát 23 těch nejlepších vrahů a zlodějů.

Překvapivě ale zjišťuje, že ve skleněném království musí používat falešné jméno Lilith, aby se nikdo, zatím, nedozvěděl, že to ona je proslulý zabiják v Adarlandu.Také její komnaty působí dojmem, že je váženým hostem krále, ba dokonce společnicí mladého prince Doriana. Její zdánlivě přepychové a svobodné žití na hradě, jí poměrně narušuje věčně stojící stráž před jejími dveřmi a neustálý doprovod kapitána Westfalla, který je z této úlohy nadšený podobně jako Celaena.

Co je ale pro Celaenu nejhorší, je když započnou vyřazovací kola pro bojovníky a ona musí zapřít své pravé jméno a snášet neustálé posměchy ze stran mužů. Záhy ale tento problém nahradí něco mnohem závažnějšího, a to když se začnou nacházet znetvořená těla účastníků a nikdo nemá ponětí, co se tu děje.
Celaena začne mít pocit, že v hradě není všechno v pořádku a čím dál více se začne zajímat o zvláštní symboly, které jsou vyřezané na dlaždicích v zahradě.
Na pátrání ale není času nazbyt. Velký turnaj se blíží a nikdo z účastníků nemůže vědět, zda on nebude další obětí neznámého vraha.
Na druhé straně světlým bodem se pro ni stane princezna Nehemia, se kterou se spřátelí, napříč tomu, že před ní nesmí být Celaena, ale Lilith. A aniž by to plánovala, začíná jí být čím dál více příjemná přítomnost korunního prince Doriana.

Dokáže se Celaena probojovat až ke svobodě? Kdo nebo co  má na svědomí mizení účastníků souboje? Přeroste náklonnost k princi Dorianovi v něco víc? A je kapitán Westfall k Cealeně opravdu tak nepřátelský, jak se na první pohled zdá?


Když jsem se pouštěla do Skleněného trůnu, byla jsem upřímně zvědavá, jaký příběh to bude. V mnoha recenzích jsem na tuto knihu četla jen samou chválu a já jsem si říkala, jestli tak nadchne i mě. Musím přiznat, že mě malinko vylekala anotace. Příběh o dívce, která je proslulým vrahem, to přeci jenom není běžná náplň knih, které čtu.
Jakmile jsem ale otočila první stránkou, musela jsem pokračovat dál a dál. Moje obavy se vůbec nenaplnily a já jsem byla mile překvapena.
Bála jsem se, že knížka bude plná bojů a krve, ale spíše jsem si užila krásného prostředí skleněného hradu než bojiště.
Také hlavní hrdinka mě velmi překvapila. Na jedné straně to byla dívka schopná chladnokrevně zabít a na druhé straně to byla citlivá duše, která milovala hraní na klavír a jejíž krása zamotala hlavu nejednomu muži. Není se tedy čemu divit, že i samotný princ si ji oblíbil.
A u prince chvíli zůstanu. U Doriana jsem od začátku čekala, že se ukáže nějaká jeho špatná vlastnost nebo chybka, která by trošku „vyvážila“ jeho krásu a dobrosrdečnost a čtenář by ho tak nepovažoval za (snad) dokonalého hrdinu a zároveň za syna takového otce. Čím více jsem se s ním ale v knize seznamovala, tím víc jsem měla pocit, že se (naštěstí) nedočkám → jablko prostě padlo hodně daleko od stromu! Další je tu kapitán Westfall
Když se objevil po boku Celaeny byl hned příběh o něco vtipnější, jelikož ho naše hlavní hrdinka schválně vyváděla z míry. Od začátku knihy mi přišel docela nevýrazný a tím, že se moc k ničemu nevyjadřoval, jsem si na něho nemohla udělat názor. 
V průběhu děje se to ale změnilo a on začal ukazovat svůj charakter a ke konci jsem ho měla (doufám) přesně zaškatulkovaného.
Asi proto, že se v ději více otevřel a ukázal svou povahu, jsem si oblíbila trochu více Doriana, ale jak už to tak u sérií bývá, názory na hrdiny se mění, takže uvidím v dalším díle.
Sarah J. Maas vytvořila originální příběh, který čtenáře na každé stránce překvapí a nepustí ho, dokud se nedostane až k jeho konci.
Díky krásnému prostředí hradu jsme si čtení užila a kdybych nevěděla, že se jedná o příběh zabijáka, rozhodně bych to chvílemi netipovala. (Ba naopak, v pár případech mi příběh dokonce trochu připomínal atmosféru v Selekci)

Celkově mám z knihy moc dobrý pocit a můžu ji jen doporučit. Já jsem rozhodně velmi ráda, že jsem si ji mohla přečíst a nemůžu se dočkat, jak bude příběh Celaeny, Doriana a Westfalla pokračovat. ☺



Moje hodnocení: 4 z 5


Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz
Skleněný trůn můžete zakoupit ZDE.

6 komentářů:

  1. Knížku jsem četla hned, co vyšla, a i když se mi líbila a dala jsem jí taky čtyři hvězdičky, stejně mě tam pár věcí štvalo. Milostný trojúhelník mi přišel násilně vytvořený, protože zatímco u Chaola byl vidět ten vývoj od začátku (hned se dalo předpokládat, že se tam něco mezi nám a Celaenou objeví), u Doriana jsem byla docela v šoku, když se najednou zmínil o tom, že se mu Celaena líbí. A to neříkám proto, že bych snad fandila Chaolovi, právě naopak jsem si víc oblíbila Doriana, ale ten milostný trojúhelník mi prostě nesedl.
    A co se týče té chladnokrevné vražednosti... nějak jsem ji v příběhu nepostřehla. Čekala jsem opravdu vražedkyni, která se ničeho nezalekne, a místo toho jsem dostala puberťačku, která víc řeší šaty a to, jak vypadá, což mě štvalo.
    Ale jinak se mi knížka fakt líbila a těším se na další díly - zvlášť proto, že se tam prý má Celaena vzpamatovala a být víc chladná.

    OdpovědětVymazat
  2. U YA literatury snad ani až moc krvavou řezbu čekat nemůžeš, kniha nebyla špatná, ale byla dost předvídatelná a hlavní hrdinka jedno velké zklamání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ale i tak jsem čekala, podle popisu, dost bojových scén apod. Uvidíme co bude v dalším díle. ;)

      Vymazat
  3. Skleněný trůn mě láká. Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.