RC: Nepoučitelná - Leah Raeder

Autor: Leah Raeder
Nakladatelství: Beta
Počet stran: 312

Název v originále: Unteachable
Série: -------
Anotace:
Osmnáctiletá Maise pochází z neúplné a nefunkční rodiny a musí řešit spoustu problémů. Není tedy divu, že si připadá vyzrálejší než její vrstevníci a táhne ji to do světa dospělých. Do jednoho ze starších mužů, v jejichž náruči hledá o prázdninách rozptýlení, se nečekaně zamiluje a ocitá se na bláznivé horské dráze touhy a nebezpečí. Evan je totiž její učitel na střední… Láká je oba jen zakázané ovoce, nebo se mezi nimi rodí opravdová láska? A dá se to vůbec poznat, když se řítíte do neznáma volným pádem?









„ Když je vám osmnáct, není na jihu Illinois do čeho píchnout, takže vám nezbývá než pojídat brambůrky, popíjet plechovkové pivo, co kradete mámě, a jezdit v lunaparku na kolotoči, až vám z toho jde hlava kolem.
Přesně tohle jsem taky dělala, než jsem narazila na Něho.“


Maise je osmnáctiletá dívka, která se nerada nudí, a tak chce v životě zažít co největší dobrodružství a vzrušení. Nemá moc dobré vztahy se svou matkou, která se živí ne zrovna legální prací, a tak většinu času tráví sama. A právě v této své samotě chce svůj život nějak naplnit a jen nesedět a neutápět se sama v sobě.
Ráda navštěvuje místa, která jí zvednou adrenalin, jako je například nějaké zakázané místo za plotem či lunapark.
A je to právě lunapark, kde se s Maise setkáváme poprvé a můžeme si o ní udělat obrázek. Už do začátku se netají tím, že ví, jak je hezká a jak na ni tím pádem reagují muži. A těmi muži myslí o pěknou řádku let starší pány, kteří ji věnují pozornost, ačkoliv jsou v lunaparku se svým malým dítětem. Maise se také netají tím, že se staršími muži si už něco začala, ale její zásada  je vždy – jedna noc a dost
Nechce se k nikomu vázat a hlavně se zamilovat, protože pak by byla zranitelnou. Opouští prostě své známosti dřív, než to můžou udělat ony jí.
Jednoho prázdninového večera, když se vydá do lunaparku, se ale něco změní. Při jedné strašidelné atrakci si vedle ní přisedne sympatický a opravdu krásný muž, který s ní poté projde snad celý lunapark.
Evan je vtipný, milý a oproti jiným mužům se na Maise nedívá jako na flákotu libového masa. Naopak mezi nimi funguje nenápadná chemie, která nakonec vyústí v další noc, po které Maisa uteče jak jen to je možné.
Uběhnou ale dny a Maisa nemůže na Evana stále zapomenout a někde hluboko uvnitř ji mrzí, že jim nedala šanci a že už ho nikdy neuvidí.

Myšlenky na Evana ale vzápětí vystřídají plány na nový začátek roku, kdy se jako maturantka bude muset rozhodovat na jakou školu půjde.Těší se na novou budoucnost, která ji čeká po střední a hodlá si poslední rok na této škole nenechat ničím narušit.
To co se jí ale přihodí hned první den ve škole ji, nejen šokuje, ale také jí to pořádně zhatí její předsevzetí. V jejich třídě, se totiž jako nový učitel objeví onen sympatický Evan z lunaparku.
Ani jeden neví, pro kterého z nich je to víc šokující, pro Maise jako pro žákyni, nebo pro Evana jako profesora. Je jasné, že to co se mezi nimi stalo o prázdninách se nesmí nikdo dozvědět. Jenže co si počnou teď? Dokážou se k sobě chovat jen na profesní úrovni, když je mezi nimi stále chemie?


„Nejhorší možný scénář: on přijde o práci, mě vyrazí ze školy.
Nejlepší možný scénář – nevím. Jaký je nejlepší možný scénář? Že se budeme schovávat a tajnůstkařit? Že budeme lhát všem koho známe?“


Zakázaná láska se v knihách objevuje často a přitom vždycky je zápletka jiná a čtenář se tak u žádné knížky nenudí a je vtažen do děje. Nepoučitelná se mezi knihami tohoto tématu ještě vymyká tím, že se zde jedná o lásku mezi profesorem a studentkou. Vzorec takové lásky se probíral už mnohokrát a přitom je stále pro čtenáře atraktivní a jeho čtení ho neomrzí.
Maise a Evan tvořili pár, který nebyl nijak vyumělkovaný ani dokonalý. Byli to prostě dva lidé s pár chybkami, kteří se snažili přijít na to, jak být spolu. Příběh se mi četl velmi rychle, jelikož každá kapitola byla dobře napsaná, takže utekla jako voda

Byla příjemná změna, že hlavní hrdinka byla svá a šla si zatím co chtěla. V mnoha příbězích se setkáváme s hrdinkami, které samy sebe nepovažují za hezké a jejich sebevědomí je docela nízké. Maise byla jejich pravý opak, a i když působila ze začátku až moc sebejistě, za chvíli si prostě čtenář zvykne, že taková ona je.


Trochu jsem se obávala, že celá knížka bude založená pouze na tom, že se jeden druhému snaží vyhýbat a nic si spolu nezačínat, ale vždycky to poruší, a tak pořád dokola. Chvíli se příběh točil kolem tohohle, ale asi uprostřed knihy se hlavní zápletka úplně změnila, což mě velmi překvapilo. Celý příběh to oživilo a já jsem si tak knihu užila od začátku až do konce. Pokud vás knížka alespoň trochu zaujala, neváhejte a určitě se do ní pusťte, budete příjemně překvapeni. ☺



Moje hodnocení: 4 z 5

Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Beta. :)
Knížku Nepoučitelná můžete zakoupit ZDE.

1 komentář:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.